Aguirre, hněv Boží

76%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Španělská expedice do bájného Eldorada.. voda, jungle a postupně se vyvíjející osudy všech zúčastněním, vedoucím k nevyhnutelnému konci. Málo slov, o to více emocí... Skvělá Klaus Kinski, skvělé kostýmy i vhodná hudba. Toto dobrodružné drama mě hodně bavilo.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Jedinečný filmový zážitek, kdy Herzog na obdivuhodně malé stopáži rozjíždí emocionálně velmi silný zážitek. Kinski si mě naprosto omotává kolem prstu. Drsná a neotesaná dokonalost, kdy složitost produkce a viditelné dusno džungle posouvají výsledek k až hypnotizující bezchybnosti.
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
Putování za slávou a nezměrným bohatstvím přerůstající v maniakální depresivní pouť zachytil Herzog velmi věrohodně, spoléhajíce se na základní filmařské postupy, jednoduché kamerové jízdy a záběry krásné divoké přírody, vedle kterých nechal vyniknout šílený obličej pomateného Klause Kinskiho, jenž v tomto případě vydal opravdu za tisíce slov. Sice mě tíží myšlenka, že takoví Iňárritu a Emmanuel Lubezki by z daného námětu dokázali vytěžit mnohem objemnější filmové umění, ale i minimalistický Aguirre je svým agresivním psychologickým pojetím nestárnoucím vizionářským dílem...
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
5
Natáčení v džungli je jistě dost náročné a Herzog neměl takový rozpočet a prostředky jako Coppola, ale jeho film strádá hlavně na scénáři. Navzdory Kinskiho hereckým kvalitám a velmi zajímavému námětu i směru příběhu ten film docela nudil. Mezi postavami se toho totiž moc neděje a to, co se děje, není dostatečně prokreslené. Jde poznat, že herci často nevěděli, co budou v dalších chvílích hrách a odříkávat. Působí to příliš děravě nebo jako skica - je to příliš osekané o děj… Chápal jsem sice, co se tam odehrává a co autor vypráví, ale nemělo to na mě žádný zvláštní dopad, protože je to prostě nedostatečně odvyprávěné. Pokud chce vypravěc vzbudit u svého publika emoce, tak si musí publikum zdařile “povodit”. Toho se dociluje tím, že rozehraje konflikty, skrze něž se vypráví příběh, jenž nese myšlenky a významy. Celou hru je třeba odehrát poctivě, aby byla patřičně podmanivá a v závěru byly vyvolány ty emoce, které chce autor zprostředkovat divákovi. Zde se to moc nepovedlo.
countcess_drella
3 910 bodů
10
Ve chvíli, kdy se Klaus Kinski podívá upřeně do kamery a prohlásí: "Když bude Aguirre chtít, aby ptáci padali mrtví ze stromů, tak ptáci budou padat mrtví ze stromů." moji osobu tak zlomila, že jsem nebyl schopen slova ještě půlhodiny po finální scéně. Jeden z nejvíce naturalistických filmů, které jsem kdy viděl. Nadfilm.
Foltest
Foltest
1 304 bodů
2
Aguirre mi bohužel vůbec nesedl. I přes krátkou stopáž mi snímek přišel dlouhý až až. Nejhorší byly pomalé scény, kde se takřka nic nedělo. Přestože se obvykle experimentálnějším filmům nevyhýbám, tohle bylo prostě příliš. Taktéž dialogy ani promluvy mi nijak světoborné nepřišly. Samozřejmě si zaslouží pochvalu skvělá výprava a snad i obecně nápad, provedení se ale vážně nepovedlo. Aguirre, hněv Boží jednoduše není zábavný film.