One Million Years B.C.

59%
One Million Years B.C.
Plakát traileru
Zatímco se Země potýká se svým strastiplným zrozením, národy tohoto neúrodného a pustého světa bojují o přežití. Hnáni zvířecím instinktem soupeří s drsnými podmínkami, obřími predátory a válčícími kmeny. Když se do sebe zamilují dva lidé ze znepřátelených klanů, dosavadní konvence se navždy rozpadnou, každý kmen bojuje o nadvládu a člověk se vydává na strastiplnou cestu za civilizací.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
6
Vizuálně působivý remake snímku 'One Million B.C. (1940), který efekty formou stop motion, v tomto případě mistra v oboru Raye Harryhausena, dokáže svou pečlivostí na detail uchvátit i v dnešním digitálním věku. Ale to je na celém snímku asi tak všechno. Příběh je značně jednoduchý a svým způsobem snad i na takový film bohatě stačí. Kostýmy chlapů a výprava už jsou v souladu s celkovou efektivností. Horší je to už u žen, u kterých oblečení ve formě bikin spíše nutí obracet oči v sloup. I ty půvabné herečky, mezi kterými by s přehledem vynikla i naše Olga Schoberová, důvěru ke vzhledu pravěkých lidí nepřidá. Pusté sopečné prostředí vytváří hluboký vizuál k zamyšlení, nad způsobem života. Kapitolou o sobě jsou pravěká zvířata, které tvůrci vytvořili úplně stejně jako u původního snímku. Bitvy lidí s ohromnou zvěřinou jsou po trikové stránce právě na svou dobu prostě úžasné. A nechybí ani klasický souboj dvou dinosaurů, který nám okamžitě připomene český snímek Karla Zemana 'Cesta do pravěku' (1955). Málokdo však ví, že stejná scéna byla vytvořena už ve snímku 'King Kong' (1933). Filmoví tvůrci si snímek z pravěku zřejmě bez něčeho takového nedokázali představit. Klasické pravěké dobrodružství s jistým odstupem může po filmařské stránce přivodit filmový zážitek, ale divák nesmí být u toho moc náročný.
lamps
lamps
15 156 bodů
6.5
Pro milovníka sebenaivnějších filmových vizí vlastně poklad. Máme tu vedle sebe vyprahlou krajinu s prvními lidmi, kteří sice sotva komunikují, ale jsou mezi nimi ženy zralé na titulku Playboye, dále chlupatá stvoření, z nichž by se lidé nejspíš měli teprve vyvinout, a navrch samozřejmě dinosaury očividně nezabité asteroidem či ohromné tarantule a ještěrky jako ze sci-fi. Ale právě díky téhle upřímné naivitě a v neposlední řadě zásluhou tradičně parádních Harryhausenových triků se jedná o docela kouzelné filmové dobrodružství, které bych někdy možná i chtěl vidět na velkém plátně. A fakt to nepíšu jako pouhou kamufláž touhy vidět v co největším rozlišení veškeré dokonalé křivky Raquel Welch, do které se během sta minut stihne průměrný chlap zamilovat 159×.


Dodatečné informace

Původní název:
Egymillió évvel ezelött (více)
  • Velká Británie One Million Years B.C.
  • Velká Británie Egymillió évvel ezelött
  • Velká Británie Eine Million Jahre vor unserer Zeit
  • Velká Británie Ena ekatommyrio hronia p.H.
  • Velká Británie Giganternas kamp
  • Velká Británie Hace un millón de años
  • Velká Británie Milion lat przed nasza era
  • Velká Británie Miljoona vuotta eKr.
  • Velká Británie O kataklysmos
  • Velká Británie Quando o Mundo Nasceu
  • Velká Británie Un milione di anni fa
  • Velká Británie Un million d'années avant J.C.
  • Velká Británie Un millón de años A.C.
Země původu:
Velká Británie
Ocenění:
Žádná ocenění