Neviňátka

76%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
10
Mrazivé filmové zpracování novely „The Turn of the Screw“ literárního autora Henryho Jamese režisérem Jackem Claytonem, který svou gotickou impozantností a tvůrčím tahem na branku cíleně v konkurenci rozvířil vody tvorby Alfreda Hitchcocka. Je potřeba zmínit, že tato novela již byla zpracována v USA pro televizi pod stejným názvem o dva roky dříve, tedy v roce 1959, režisérem Johnem Frankenheimerem, a i později se filmoví tvůrci k námětu hojně vraceli. Tento snímek však již překonán nebyl, a co si budeme povídat, ani už nebude. Takové věrohodné ospravedlnění fyzické a emocionální izolace definující klaustrofobické působení v šíleném stylu vyprávění soustředíc se na delikátní vyváženost dialogů odhalující i skrývající něco, co buduje atmosféru, nejistotu a hlavně hrůzu, už takto pojmout nikdo nedokáže. K tomu napomáhá naprosto profesionální kamera Fredda Francise využívající mnoho skvělých kompozic chytře využívající světlo, stíny a ostrost. Snímek si pevně drží své tempo, čímž nevytváří pocit zbytečného natahování, ani naopak zkratkovitosti. Ony děsivé věci se sice nedějí pořád, ale v tom je právě jádro budování tajemné atmosféry a podivné aury domu. Toto filmové zpracování se považuje za jeden z nejstrašidelnějších z několika mála podobných gotických duchařských hororů, a i když to už z dnešního pohledu vypadá podivně, rozhodně právem.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
V USA 60. let žilo asi až příliš mnoho dětí, tak se filmaři rozhodli divákům vsugerovat, že dělat potomstvo není dobrý nápad. Jinak se ty kultovní tituly o zlých andílcích neumím vysvětlit. Neviňátka ale oproti třeba Městečku prokletých mají něco navíc - kvalitní provedení. Film netáhne kupředu jen silný námět, ale i na poměry žánru silná režie ještě zvýrazněná širokoúhlým formátem. Od Claytona jsem zatím viděl jen rutinního Gatsbyho, tak jsem se docela bál, ale tentokrát mi jeho precizní a zcela nebéčková režie v kontrastu s typickým hororovým námětem velmi sedla. Co vadí, je scénář, který je nejenže poněkud roztahaný, ale myšlenkové pochody hlavní hrdinky (jež celou duchařskou konspiraci odhaluje na základě... vlastně ani nevím na základě čeho, prostě najednou "ví věci"), jsou mi navíc záhadou. Celkem 3 a 1/2, bohužel. PS: Martina Stephense díky této roli + roli s Městečku prokletých řadím mezi nejlepší dětské herce.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Jméno Trumana Capoteho vám jistě není neznámé. Právě Capote se podílel na psaní scénáře k jednomu z nejděsivějších filmů, který byl kdy natočen. Prvním filmem dnešního průvodce je hrůzostrašný snímek Neviňátka (The Innocents, 1961), který je neuvěřitelně strašidelný i 40 let po svém natočení. Citlivá a vnímavá žena (Deborah Kerr) nastupuje na místo guvernantky dvou zdánlivě nevinných dětí žijících na rozsáhlém gotickém panství. Postupně nabývá přesvědčení, že její svěřence posedli perverzní duchové mrtvých členů služebnictva, kteří se i jí stále častěji zjevují. Je možné, že jste se u filmu děsili při jeho projekci na MFF v Karlových Varech nebo jinou cestou. Každopádně film je adaptací slavného autora duchařských příběhů Henryho Jamese Utažení šroubu (The Turn of the Screw). Tvůrci pozdější duchařiny Ženy v černém se inspirovali zejména legendárním černěním filmových políček, které vznikalo pochopitelně ještě pěkně postaru bez CGI. Na filmu má také lví podíl skvělá zvuková stopa, která operuje se zesílenými zvuky z přírody – dunění větru nebo hučení v travnatých porostech.