West Side Story

78%

Komentáře a recenze 9

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 102 bodů
6.5
Neředím se mezi milovníky muzikálů, ale rozhodl jsem se před shlédnutím o šedesát let mladší verze podívat na kultovní originál. Popravdě s novým filmem chvíli počkám, jeden muzikál ročně je pro mě přiměřená dávka :) West Side Story nezklamalo, je to pěkný taneční muzikál s prvky akrobacie a streetdance, lehce se dotýká rasové otázky. Pouliční "gangy" a přeslazená love story, okořeněná průměrnými songy, jinak hudba mimo písně je pěkná.. hezké záběry na přibarvené zákoutí.. více než za 65% to u mě není, na muzikál se mi to líbilo až dost..
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
6
Několik skvělých čísel, ale jinak Wise jako vždy čpí sterilitou a nezájmem. Řemeslo s rozmyslem, ale bez citu.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
I Feel Pretty, Gee Officer Krupke, When You Are a Jet, Tonight, Maria nebo I Like to Be in America v dokonalých provedeních jsou stavebními kameny této velkolepé muzikálové podívané, která ani po desetiletích nestačila zestárnout. West Side Story je pochopitelně nutné brát s nadsázkou, nejedná se o realistickou podívanou, ale o vrcholně stylizovanou show umístěnou do skutečných exteriérů. Na rozdíl od ostatních muzikálů nabízí West Side Story kromě pořádné porce romantiky i solidní akční sekvence a pouliční bitky. Film byl natáčený na širokoúhlý formát 65 mm, který byl sice z produkčního hlediska noční můrou, ale ve výsledku nelze nepochválit fantastické záběry z ptačí perspektivy a zejména Technicolorové barvy uvozující náladu klasického Hollywoodu. West Side Story je spektakulární podívaná, která umně kombinuje fantazii s realitou a to tak dokonale, že pro úžas často zapomenete na to, že herci vůbec nevypadají jako Portorikánci a někteří zpívají falešně až hrůza.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
10
V roce 1961 vznikl filmový muzikál inspirovaný divadelním muzikálem inspirovaný hrou Romeo a Julie od Williama Shakespearea. West Side Story. Tento muzikál zpracoval nejlegendárnější a nejtragičtější romantický příběh všech dob a převedl příběh dvou znepřátelených královských rodů do příběhu dvou znepřátelených pouličních gangů. Filmové zpracování režisérské dvojice Robert Wise a Jerome Robbins je poté jedním z nejživelnějších, nejbarevnějších a především nejlepších muzikálů všech dob, který má v sobě tu správnou muzikálovou esenci, bravurně fungující romanci a především výrazný počet ikonických a naprosto strhujících songů, které jsou navíc doprovázené bravurními tanečními čísly. Držitel Oscara za nejlepší film za rok 1961 je naprostým právem brán jako jeden z vrcholů filmových muzikálů, jehož kouzlo zároveň spočívá v tom, že o něj za 60 let vůbec nepřišel. West Side Story využívá klasické nadsázky, které muzikály využívají a zároveň přitom skutečně servíruje vysokou filmařinu. West Side Story je technicky dokonalá záležitost, která má parádní využití barev, kameraman Daniel L. Fapp zvládl živelnost na place přenést do výsledného díla a zároveň scenárista Ernest Lehman zvládl zpracovat původní muzikál do dramaturgicky uceleného a funkčního filmového zážitku, který esenci tohohle velmi náročného žánru zvládá prodat neskutečně a ve filmu tak díky té vyloženě skvělé vizuální stránce funguje opravdu vše. Už naprosto výtečný prolog naláká na jednoduše dechberoucí podívanou, která funguje i díky skvěle zvolenému castingu (Natalie Wood a Richard Beymer jsou jako hlavní pár jasná trefa do černého) a především díky faktu, že se skutečně variaci na Romea a Julii podařilo převést do moderního kabátku, který funguje. Leonard Bernstein a jeho hudba je velkým důvodem, proč tenhle film tak naprosto famózně funguje, bez té schopné režijní dvojice, dodnes strhujícímu vizuálu a všemu funkčního kolem by ale ten muzikál tak snadno nefungoval. Naprostým právem si tento film došel pro 10 Oscarů (George Chakiris a Rita Moreno si pro Oscara v kategoriích pro nejlepší vedlejší herce došli zcela právem) a naprostým právem je pořád brán jako jeden z nejlepších muzikálů všech dob a jedna z těch ukázek, jak udělat mistrovský muzikál společně se Zpíváním v dešti. Je to naprostá pecka, které se málokterý muzikál od té doby přiblížil. Naprosto skvěle balancuje mezi muzikálovou nadsázkou a vážně uchopeným příběhem, který v závěru jen člověk bez duše opustí se suchou tváří. Jednoduše muzikál za všechny prachy! PS: Nebýt COVIDU-19 by aktuálně v kinech řádil remake v režii Stevena Spielberga, kterého se tak (snad) dočkáme až v prosinci 2021, těsně po 60. výročí originálu. Těžko říct jak moc Spielberg svůj vysněný projekt zpracuje a zda se mu kvalitativně podaří vyrovnat se svému předchůdci. Ale je to pořád Spielberg!
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 005 bodů
7
Hudba skvělého Leonarda Bernsteina, choreografie skvělého Jerome Robbinse - prostě úžasné! Bohužel mně se o tomto muzikálu dost špatně píše, protože když jsem na něj vzala svého třináctiletého syna do Brna, tak babička nám už umírala v olomoucké nemocnici na rakovinu, což syn nevěděl, ale já ano, a tudíž jsem se vůbec nedokázala soustředit!!! To je ale čistě můj soukromý problém a s kvalitou tohoto muzikálu to nemá co do činění! Měla jsem od té doby možnost několikrát znovu vidět, ale nějak to prostě nejde! Bohužel! Ovšem když slyším takovou píseň America, tak mě to zvedne ze židle nebo z postele nebo z čehokoliv, kde se právě nalézám!
jirka26
6 288 bodů
9
Muzikálová klasika.