Wolf Creek

61%
Wolf Creek
Parta kamarádů se vydává na dovolenou po Austrálii. Má to být pařba plná alkoholu, drog a dobré nálady. Jedinou plánovanou zastávkou je Wolf Creek, kde leží legendární kráter po spadlém meteoritu. Tady jim auto vypoví službu. Přijíždí "pomoc", která dovolenou snů změní v nekonečnou hrůzu, mučení a teror. Podaří se jim najít cestu ven z pekla? Příběh jednoho z největších australských policejních případů, který nebyl nikdy objasněn.


Scénář:

martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
6
Hororový příběh obsahující extrémní násilí a krveprolití v té nejděsivější podobě, který se jen řadí mezi obdobné snímky, tudíž neobsahuje nic neznámého či překvapujícího. Některé momenty že prý jsou založeny na skutečných faktech, což uvěřitelné může být. Nejsou tu žádní kanibalové či mutanti, jak se jinak hodně používá, ale jen sadistický obyčejný postarší chlápek, kteří si libuje v mučení lidí na samotě někde v australské poušti. Zápletka děje je samozřejmě jednoduchá a hlavně hojně používaná, takže je vlivem toho plně předvídatelná. Parta mládeže na výletě se podívat na slavný australský kráter, kde se jich zmocní sadistický šílenec. Nic víc, nic míň. Že by ale byl snímek nějak závratný se však říci nedá. Vše vyznívá hodně lacině a bez řádného tahu na branku. Vraždy a mučení jsou ohledně specifika žánru očekávaně hodně brutální, ale až moc dlouho trvá, než se skutečně něco začne dít. Setkání s burany v nějakém motorestu sice vypadá zajímavě, ale v předlouhé cestě ke kráteru to prostě vyznívá zbytečně. Nebo snad z nutnosti, aby jsme nezapomněli, na co se vlastně díváme. Onen zabiják sice je prezentovaný jako zosobnění zla, avšak zase až tak moc nás nedonutí se zamyslet nad potlačovanou temnou stránkou našeho vlastního lidství. Celé je to takové unáhlené a bez patřičného vývoje ve své přímočaré děsivosti. Přidat hloubku v místech, kde vlastně ani žádná není, se stalo jen zoufalým pokusem šokovat za každou cenu, jen aby bylo právě vlivem žánru učiněno za dost. Shlédnutelný snímek samozřejmě je, ale vracet se k tomu bude asi málokdo.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Jeden z těch lepších horrorů operujících s scénářem ve stylu "pomatený domorodec vraždící turisty". První půlka se docela táhne, ale nakonec se to rozjede do neuvěřitelných otáček. Jsem ochotný tolerovat i těch pár nelogičností, protože ta atmosféra mi to bohatě vynahrazuje. 7/10
lamps
lamps
15 156 bodů
6.5
S odstupem pár dnů ten film docela roste. Nenazval bych ho přímo dobrým, na to je v něm dost laciných zvratů a málo skutečného zhnusení, jaké nám třeba původní Texaský masakr servíroval i s úroky, ale určitě bych se o něm nebál napsat, že je v mnoha ohledech ozvláštňující. Nemám jistě nakoukáno nějak závratné množství slasherů, ale konkrétně hixploitation mám rád a určitě vím, s čím mohu od jeho zástupců při sledování počítat. McLean ale zajeté struktury úplně nenásleduje a docela jinak uchopuje hlavního záporáka, buranského bezcitného řezníka, který více než standardní anonymní hrozbu ztělesňuje hrozbu australského vnitrozemí jako takového - na první pohled drsný strýček odvedle, který si vás obmotá kolem prstu a odmítá globálně vnucovaný folklór (skvělá narážka na Krokodýla Dundeeho), ve skutečnosti ale nepředstavitelně surové nebezpečí, jaké vás buď zničí, nebo trvale poznamená. Představení hlavních postav a jejich charaktery bohužel nejsou moc zajímavé, ovšem pozvolné navozování atmosféry funguje dobře, a když se ten dobrácký strejda konečně objeví na scéně, už jen nervózně čekáte, co ty chudáky asi v příštích hodinách potká. Zajímavá je i struktura přesouvání pozornosti mezi jednotlivými oběťmi, která mi ale přišla lépe vytěžená i gradovaná ve dvojce - zde se McLean drží při zemi a snaží se dostát vnucovanému dojmu reality (inspirace dvěma reálnými vrahy je skutečná, ale okrajová a hodně přikreslená), ale úplně se mu nedaří trefit ten přesný balanc mezi šokujícím násilným slasherem a usedlejší výpovědí o přesahujících sociálních (dá-li se vztah mezi turisty a křupany v řídce osídleném vnitrozemí tak nazvat) problémech. Vydat se v druhé půlce cílevědoměji jedním směrem, určitě bych si neměl na co stěžovat.

Dodatečné informace

Původní název:
Wolf Creek - O apolytos tromos (více)
  • Austrálie Wolf Creek
  • Austrálie Wolf Creek - O apolytos tromos
  • Austrálie El cazador
  • Austrálie El Cazador
  • Austrálie El cazador de Wolf Creek
  • Austrálie Kurt kapani
  • Austrálie Kurt Kapanı
  • Austrálie Morden vid Wolf Creek
  • Austrálie Terreur à Wolf Creek
  • Austrálie Viagem ao Inferno
  • Austrálie Vilkų dauba
  • Austrálie Vučji potok
  • Austrálie Wolf Creek - A haláltúra
  • Austrálie Wolf Creek - Viagem ao Inferno
  • Austrálie Wolf Creek-ο απόλυτος τρόμος
  • Austrálie Вoлчья яма
  • Austrálie Вовча яма
  • Austrálie Вълчият залив
  • Austrálie ウルフクリーク 猟奇殺人谷
  • Austrálie 鬼哭狼嚎
Země původu:
Austrálie
Čeština:
Wolf Creek je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Wolf Creek


Podobné


Powered byJustWatch