Hranice života

68%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
6
Myslím, že podobné psychodelické filmy mohou být opravdu strhující jen tehdy, když jsou tím "pravým" a jediným způsobem, jakým se režisér vyjadřuje. To ale není Forsterův případ - Forster točí jindy relativně klasicky, jen tentokrát si nejspíš řekl, že natočí zamotaný film, protože tak se přece pozná dobrý režisér. Výsledek je velmi chtěně vykonstruovaný. A svou strukturu staví natolik na odiv, že jí není možné propadnout, ale naopak se na ní musím neustále soustředit a hledat významy a odpovědi dřív, než by bylo nezbytně nutné pro vychutnání děje (který je zcela upozaděn a slouží jen jako důvod motat divákům hlavy). Možná oceňuju některé formální kvality, ale ve výsledku jde o film, který mě nevpouští do sebe, jen chce být obdivován a rozebírán. A já mu na to... říkám ne. Zvlášť když ke konci se odhalí, že za vším tím "machrováním" opravdu vůbec nic není a skončí to na úrovni "všechno byl jen sen"...
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Těžko uchopitelný snímek, který je pro mainstream naprosto netypický a i z toho důvodu jej kina zřejmě nenasazovala. Myslím si, že ne každý pochopí co tím chtěl básník říci, sledování chce jít trošku autorům na ruku a přistoupit na jejich hru. Herecky je to velkolepé, konec dává více otázek než odpovědí.
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
Psychologický rébus, na jehož rozluštění je potřeba více než jen jedno zhlédnutí... A ani poté není výsledek zaručen. Narozdíl od "Lynchovin" mi zde hodně lahodila forma, přesněji řečeno stylové proplétání scén a nápadité střídaní jednotlivých lokací, díky čemuž příběh krásně ubíhal a vytvářel dojem neprostupného labyrintu plného nových otázek a dusivé psycho atmosféry. Forster znovu potvrdil svou extratřídu, a byť je jeho režie možná malinko zastíněna zmíněnými vizuálními serepetičkami, vystavěl celý příběh včetně zajímavé pointy natolik obratně, že donutil diváka nejen k usilovnému přemýšlení, ale i k další nevyhnutelné projekci. A k tomu mě třeba takový Lynch nikdy nepřinutí.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
8
Neskutečně podmanivá jízda, jejíž vrchol přímo nabádá k vášnivému zkoumání jednotlivých scén. Mozaikovitá hříčka, která dává smysl, ale potřebuje hutnou dávku pozornosti a důvtipu. Jeden z nejzajímavějších filmařských počinů tohoto roku
kOCOUR
kOCOUR
7 093 bodů
6
Úchvatná vizuální stylizace, ale měl jsem prakticky neustále pocit, jako kdyby mi někdo obracel stránky před nosem a já přitom ještě neměl dočteno. Totalní brainfuck s podbízející se interpretací, která je vzhledem ke všem polovičním náznakům určitě jen stéblem pro absolutně tonoucího diváka. Jsem jeden takový.
kilby1989
kilby1989
4 397 bodů
8
Div, že se mi z hlavy nekouřilo.... :))
Martrix
Martrix
2 449 bodů
8.5
Téměř vše co bych napsal k obsahu, je spoiler. On je jím vlastně i český název, ale tady distributora chválím, v tomto případě je malá nápověda divákovi na místě. Pokud se ale o svůj mozek staráte a občas ho nakrmíte nějakou tou mysterióznější/alternativní podívanou, nejspíš si s tímto filmem poradíte. Marc Forster je skvělý režisér a Ewan McGregor, Ryan Gosling i Naomi Watts, předvedli už tady (2005!), že jsou to špičkoví herci, schopní zahrát cokoliv. Přestože mnozí poukazují na to, že forma válcuje obsah, je to pouze úsměvný důkaz toho, že se jen dívali, ale nepřemyšleli u toho. Že se u prvního WTF momentu zarazili, možná se i pokusili nahodit o mozkový závit navíc, ale nakonec to vzdali s nadějí, že to tvůrci na konci vysvětlí. Nevysvětlí a za tu odvahu a nekompromisní způsob jakým tento audiovizuální skvost vytvořili, zaslouží uznání.
mil0
mil0
439 bodů
7
“Stay” je fascinující film, který vás vtáhne do světa snů a reality. Vynikající herecké výkony a napínavý příběh vás udrží v napětí. Tvůrci dokázali vytvořit atmosféru plnou napětí a nejistoty, která diváka nutí přemýšlet a zkoumat každý detail.
  • Film má zajímavou a originální zápletku
  • Výborné herecké výkony Ryana Goslinga a Ewana McGregora
  • Působivá kamera a střih s krásnými přechody
  • Film je dost matoucí a složitý
  • Pro některé film může být depresivní a příliš temný
  • Nějaký scény jsou moc urychlený