Hellraiser: Inferno

57%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6.5
Na první dva díly to nemá, ale je to lepší, než nepovedený třetí a čtvrtý díl. Nachýlil se rok 2000 a je to hodně znát na zpracování démonů, kteří jsou děsiví a nebudí úsměv na rtech. Dějově je to odklon od původních Hellraiserů, ale je to ještě stále slušný horor i pro slabší povahy. Příjemně mě překvapil závěr.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Zajímavá pointa, pěkné masky, ale cesta, kterou se k tomu vydáváme, je moc zdlouhavá. Přemýšlel jsem o třetí hvězdě, ale nakonec ji tomuhle Hellraiserovi odepřu, protože nudy bylo až moc.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
5.5
O něco slabší pokračování oblíbeného a kultovního hororu. Tentokráte méně divočejší avšak s kouskem atmosféry sobě vlastní.
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
3
Bavilo mě to víc než jednička, ale kdybych ji neviděl, tak bych pro mě byl tento film ještě nejasnější. Zpočátku se to nese v duchu nějaké špinavé detektivky s morálně pochybným protagonistou: Ten vejde na místo činu. Oběť je zcela roztrhaná, ale nalezne tam dětský prst a jakousi kostku, kterou později omylem otevře, načež začne mít vize. Žene se za jakýmsi inženýrem i chce zachránit dítě, jemuž jsou odřezávány prsty, ale je očividné, že nic nemá pod kontrolou a nakonec se ukáže, že dětské prsty patří jeho mladšímu já, které symbolizuje nevinnost a to je možné proto, že od otevření kostky je v říši Cenobitů, kde bude na věky mučen za svou korupci a hedonismus - za to, že nechal žádostivostí svého těla pozřít svou duši... Tato moralistická pointa mi přijde prvoplánová. Víc se mi líbí, když oni Cenobité z pekelné dimenze vnímají bolest jakožto nejvyšší slast a zvědavému lidskému jedinci chtějí nabídnout to, co na sebe sám přivolal manipulací s kostkou. Tento Hellraiser však Cenobity upozaďuje ve prospěch (povrchní) psychologicko-paranoidní jízdý, jež dospěje k už výše zmíněné pointě. První půlka se mi poměrně líbila, ale začne tomu docházet dech a vůbec to není tak chytré, jak si tvůrci možná mysleli. Spousta scén k ničemu nevede. Protagonista se žene za nějakou stopou, někam přijde, někoho zbije nebo někdo zbije jeho, načež mu řekne, že ten, kdo pořádá lov na Inženýra, bude Inženýrem nakonec sám uloven. Když už nás scénář někam vede, měl by na onom "místě" více vykrystalizovat psychologii onoho protagonisty, pokud je to to, na co se tento díl chtěl zaměřit.
Matli
Matli
8 300 bodů
4
Je to spíše detektivka než horor a to jsem u Pekelníka nechtěl. Bylo to celkem dobře natočené, ale obsahově trošku mimo mísu. A Pinhead tu dostal sakra málo prostoru a k tomu ještě jen dvě příšery, takže žádná sláva. 37%
PeterFRiusJilek
PeterFRiusJilek
2 462 bodů
0
Fakt ťažký film, až taký, že ho vlastná váha stiahla na samotné dno totálneho braku. Predchádzajúci Hellraiser bol sci-fi, tento noir detektívka. Dočkám sa azda aj westernu?!
DoomSlayer
DoomSlayer
235 bodů
9
Za mě nejlepší díl série a vlastně i jediný, který mě pořádně bavil.
ergotoxin
71 bodů
6
Hellraiser: Inferno, prvotina dnes už slavného režiséra Scotta Derricksona, je vlastně takovým restartem série. Spíš než horor připomíná noirovou detektivku a namísto pokušení a slasti se tematicky zaměřuje na utrpení v osobním pekle, které nabývá až psychedelických rozměrů. S tím se mění i role Pinheada, který se z pokušitele stává soudcem. Film má nezajímavé obsazení, devadesátkový triphopový soundtrack a Pinhead zde nehraje druhé, ale spíš třetí housle, i tak se ale jedná o výrazné zlepšení oproti předchozímu dílu. Škoda, že to dlouho nevydrželo.