Truman Show

85%
Truman Show
Film Truman Show prozkoumává moc médií a stále méně zřetelnou hranici mezi skutečností a jejím mediálním či virtuálním obrazem. Truman Burbank totiž až téměř do svých třiceti let netuší, že od narození žije v obrovských filmových ateliérech a že je hvězdou televizního seriálu s celosvětovou popularitou a vysokou sledovaností. Nad Trumanovým životem má navíc absolutní kontrolu tvůrce oblíbeného seriálu, režisér a producent Christof. Největším problémem ovšem pro Trumana nakonec není uvědomit si pravý stav věcí, nýbrž odhodlat se opustit falešný, avšak zároveň tak bezpečný a dokonalý svět... Snímek je inspirován americkými TV seriály, založenými na snímání reality a ve svém závěru nečekaně přerůstá až v moderní alegorii biblického motivu - vyhnání z ráje. Žánrově jde o fantaskní, bizarní a spektakulární drama se satirickým podtextem.



Recenze: Truman Show

Kinobox.cz
100%

Truman Show je film naplněný potenciálem k nadčasovým výkladům včetně promyšlené režie plné ikonických obrazů (festival v Cannes založil loni svůj výroční plakát na scéně z tohoto filmu) a úžasné minimalistické hudbě Philipa Glasse. Právem mu patří místo mezi nejlepšími filmy nejen devadesátých let, jež zabírá například na uživatelských žebříčcích, jako je na IMDb.


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Pro mne jeden z nejlepších filmů Jima Carreyho a to se nemusel ani nijak pitvořit jak u něj bývá zvykem. Truman Show má originální scénář,který svým sdělením předčil dobu a ukázal nám svět médií jako mocnou organizaci,která se neštítí ničeho. Místy zábavné a občas i velmi dojemné. Moc pěkný film.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Skvělý film. Neobyčejný příběh, neobyčejná role pro Jima Carrayho, která ho ukazuje v toršku jiné poloze, která mu také sdí. Je to bezesporu jedinečný komik a je stvořen pro bláznivé komedie, ale i trošku vážnější role se zhosti skvěle. tento film mám rád - 80%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
10
Zvláštní filmová studie poukazující na otázku, jak moc se odlišuje všední život od života prezentující se v televizi. A to nejen o prožívání svého vlastního života, ale také kolik lidí dokáže onen život sledovat. Dokážeme se masově dívat na život jednotlivce stejně tak v realitě, jako prezentovaného na televizních obrazovkách? Když například jdeme po ulici, je nějaký rozdíl v tom, jestli nás přímo sleduje desítky přítomných očí a nebo skrytých kamer přenášející obraz pro tisíce a tisíce očí dalších? Co je vlastně skutečný život? A jak vypadá? Takové odpovědi se snímek snaží zodpovědět a nejen to. Truman Burbank, kterého výtečně ztvárnil Jim Carrey, žije od narození život jako každý jiný a přesto odlišný. A samozřejmě nemá o ničem ani tušení. Jenomže jak se říká, tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne, což jinak řečeno znamená, že nic netrvá věčně a tak jednoho dne dojde k prozření. Vyrovná se s tím po psychické stránce? On ten život před kamerami není takový, jak vypadá, a v podstatě je vše jedna velká lež. Vše je autentické, vše je překrásné, jen někteří lidé jsou najatí komparsisté. Dokonalý svět, jaký si všichni přejeme, ale jen zdánlivý. Tedy nic než klam. Naivní sen o životní idyle se satirickou dojemností a skrytým dramatickým podtextem mezi zábavnými momenty. Něco jako mikrokosmos vytlačující upřímná fakta v předstírané autenticitě. Je to snímek nádherně natočený a plně ukazuje stav věci přesně tak, jaký skutečně je. Ohromná fúze klamavé zábavy ohraničené mediální satirou v rámci odhalování typické životní idyly mezi zdmi vykonstruovaných lží a přetvářek. Svým stylem poukazuje na voyeurismus každého z nás v rámci stále nekončícího trendu nejrůznějších televizních reality show. Nastavuje tak zrcadlo k určité společenské vrstvě, což je správný směr a zcela neopodstatněný. Tohle není zábavný snímek s gumovými obličeji, jak to Jim Carrey umí, ale jde o skutečné sociální téma k zamyšlení.

Dodatečné informace

Původní název:
The Truman Show (více)
  • USA Truman Show
  • USA The Truman Show
  • USA A Vida em Directo
  • USA Die Truman Show
  • USA El show de Truman (Una vida en directo)
  • USA Le show Truman
  • USA O Show de Truman
  • USA O Show de Truman - O Show da Vida
  • USA Trumani show
  • USA Trumanov show
Premiéra v ČR:
19. 11. 1998
Země původu:
USA
Čeština:
Truman Show je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch