16 bloků

63%

Komentáře a recenze 23

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
5
Stárnoucí policista utápějící se v alkoholu má za úkol dopravit k soudu vězně, načež se mu to snaží policejní síly zabránit. Ano, motiv klasického snímku s Clintem Eastwoodem ´Železný stisk´ (1977). V tomto snímku Clinta vystřídal Bruce Willise rozehrávajíc stejnou hru. Jen s rozdílem kratší cesty. Že by se jednalo o předělávku se však neuvádí, takže co to je? Vykrádačka? I ten autobus tam je. Děj je oproti zmiňované klasiky samozřejmě upraven a některé scény dokonce připomínají scény z další předělávky jiného klasického snímku a to snímku ´´Přepadení 13. okrsku´ (2005). Nejedná se o nic jiného než o boj s časem, neboť svědek je v soudní síni očekáván, takže napětí akce a nějaké ty hlášky pro odlehčení je zaručeno. Problémem je, že vlivem faktu, že se děj, opět na rozdíl od výše zmíněné klasiky, odehrává v ulicích města, čímž se bohužel stalo, že akce a další thrillerové sekvence sklouzli do monotónnosti a atraktivity, což způsobilo každou další minutou sestupný pád do hlubin nezajímavosti. zachraňuje to na konci scéna s autobusem, ale nic naplat. Spíše zklamání to nezachránilo. Od celkové ponurosti to nezachrání. Stal se z toho tak spíše průměrný filmový artikl jen tak na odreagování. Akční filmy z devadesátek nadchnou více.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Tenhle film stárne hodně rychle. Navíc se snaží brát celou dobu hodně vážně, což je celkem zbytečné, vzhledem k tomu jak je předvídatelný. Tohle měl Donner vzít jako ační komedii a místo Defa nabrat pořádného hláškaře. 5/10
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
7.5
Není to dokonalé, někdy se scény až moc táhnou, někdy naopak jedou v plném proudu. Občasné tajemné zvraty jsou až moc předvídatelné a už jste je alespoň pětkrát viděli. Willis hraje skvěle, o tom ani nemluvě a Bey mu obstojně sekunduje. Jen je škoda, že to je v půle cesty k dokonalosti.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
7
Úvod výborný, celá scéna s autobusem na hraně geniality (zde si scenáristé i režisér vybrali svou nejsilnější chvilku), ale vata mezi tím hodně pomalá, některé scény zbytečně zkratkovité (co měla znamenat vsuvka v metru, to si tam tvůrci plánovali akci a pak jim nezbyly peníze?) a konec, to je... no, škoda, že studio podlehlo touze po pokračování a nenechali tam ten původní, který je na DVD a je o dvě třídy lepší. Celek je každopádně velmi sympatickou ozvěnou policejních kriminálek z osmdesátých let, Willis si trosku očividně zahrál s chutí a i Mos Def je nakonec sympaťák, přestože to jeho šišlání z počátku šíleně rvalo za uši. Zrychlit v první polovině tempo a nalepit původní konec, bylo by to za čistých 80%. V aktuální podobě si 16 bloků zaslouží 70% v případě, že má člověk pro podobný žánr (a město New York, které ve filmu hraje jednu z hlavních rolí) slabost.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
6
Má to dost kolísavou kvalitu. Hlavně čím déle to trvá, tím je to nudnější. Scénář je slušný. Bruce Willis odvádí dobrý výkon. Ale celkově je to film, který se dá lehce zapomenout. Už jsem viděla lepší policejní thrillery. Celkem se to ale vidět dá.
Pas
Pas
6 225 bodů
1
Nepovedená parodie 16 Blocků se rozjede jako průměrný film, aby byl zakončen jako podprůměrná, zbytečně sentimentální možná až senilní slátatnina. Příběh dvou zlých chlapců, co se rozhodli stát lepšími lidmi mě zkrátka absolutně ničím neoslovil, nejspíš proto, že se tomu nedá věřit. Film má tři scény, bohužel zamýšlené jako klíčové, které spolehlivě torpédují film do temných hlubin: zjištění obsahu sešitu, způsob provedení důkazu, a samotný závěr, ať už ten běžný, či ten alternativní. Navíc jsou zde takové seky, jako třeba že vidíme blížit se záporáky ke dveřím sanitky, ve které domněle sedí Bruce, dveře se otevřou ale ouha, Bruce sedí v úplně jiné sanitce, kterou zrovna někdo otevřel. Takhle lacino já se nedám, tohle bylo zastaralé už za Htichcocka. Od režiséra Smrtící zbraně jsem rozhodně čekal víc. Bruce Willis hraje standartně to své, co už jsme viděli v Die Hard, nebo v Posledním skautovi, jen tentokrát s knírem. A Mos Def zase po celou stopáž irituje a působí jako retardovaný. Je to hodně slabý film, pro diváky, kteří mají velice nízké nároky na zábavy.
Režisér
Režisér
179 bodů
5
Naivní, ale O.K.
March meloun
March meloun
10 bodů
7
líbilo se mi to
  • moc dveří