Fargo

80%

Komentáře a recenze 19

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
5.5
Nechápu co je na tomto filmu tak extra,že si zasloužil,takové hodnocení. Podle mě průměrný film s tuctovou zápletkou a až na pár případů průměrně hrajícími herci. Co je na tom tak geniálního až kultovního vážně nepochopím. Fargo pro mne bylo 98 minut nudy,které se ani k blížícímu finále nerozběhlo.
Pete69
Pete69
29 372 bodů
7.5
Film má jistě své kouzlo a velmi dobře se na něj dívá, ale jestli měl dostat Ocsara za nejlepší scénář k filmu v roce, kdy byly natočené filmy, jako Trainspotting, Lid versus Larry Flint .. nevím. A Oscar za nejlepší herečku v hlavní roli pro Frances McDormand za roli lehce autistické policistky? Nejsem odborník, ale dovolím si drzou poznámku, že za mě by to nebyl ani jeden Oscar. Jinak zpět k filmu, devádesátkové pojetí, pozvolné tempo a skvělé herecké výkony v čele se Stevem Buscemim. Celkově hezká podívaná.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Fargo je spolu s Lebowskym Coenovic nejslavnější kousek. Není rozhodně nejlepší, ale jistě neurazí. Millerovu křižovatku či Bartona Finka si ale užívám zásadně víc. Neutápějí se tak ve stylu a fungují i coby příběhy.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Big Lebowski stále nepřekonán. I zásluhou postavy těhotné detektivky, která mě celou dobu neskutečně iritovala. Každopádně z tichého Stormara šel vážně strach a Macymu výrazy v bezvýchodných situacích šly vždycky. 7,5/10
muzz
muzz
18 035 bodů
9
Bratři Coeni a jejich zvrhlý smysl pro černý humor :) Jejich oblíbení výborní herci, skvělá režie i scénář, a kdyby to nebylo tak smrtelné, tak i dost srandy. Nevinný obličej mého oblíbeného herce, strkajícího mrtvolu do drtiče větví (Peter Stormare) nemá chybu :) Taková parta se už dneska těžko sejde.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Film je tak originálním mixem, který si bere to nejlepší z žánru film noir, thrilleru, detektivky a zároveň díky svým zdánlivě banálním dlouhým dialogům zůstává v bezpečných vodách nezávislé produkce. Coeni opět míchají promyšlené bizarní figurky a postavičky, které však dávají do přímého kontrastu s pro ně nepříliš typickými zcela obyčejnými dobrými lidmi. Zároveň však dodržují svou zálibu ve vymýšlení neuvěřitelných situací, kdy se drží starého známého hesla, že pokud se má něco podělat, tak se to zaručeně podělá a to jako obvykle obyčejnou lidskou hloupostí. Na filmu spolupracovali osvědčení tvůrci většiny filmů bří Coenů – kameru měl Roger Deakins, hudbu složil Carter Burwell a herecké obsazení je sázkou na jistotu. Prakticky všechny postavy v tomto filmu se v průběhu let staly kultovními. Film s rozpočtem 7 milionů dolarů vydělal celosvětově jenom v kinech 60,7 milionů dolarů a v anketách se pravidelně umisťuje mezi nejzásadnějšími díly kinematografie.
lamps
lamps
15 150 bodů
9
Fargo má svoje mouchy a je pravda, že snaha o cynicky - ironickou karikaturu reality trochu ubližuje autenticitě, jakou se může pochlubit například sněhem a hutnou atmosférou podobně zatěžkaný Jednoduchý plán, ale jednotlivé scény jsou stále natolik elektrizující smrští podmanivé filmařiny, že kultovnější počin slavných Coenovců zkrátka nenajdete. A navíc všechno zaklapne do toho příběhového pantu plného deprese a bizarnosti doslova a do písmene nezapomenutelným způsobem, podbarveno úžasnými herci, precizní kamerou a vyloženě lahůdkovým soundtrackem. William H. Macy je jedním z nejpřesvědčivějších životních ztroskotanců a Peter Stormare záporák, při jehož pohledu tuhne krev v žilách..
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
7.5
Kriminálka, která se zabývá hrubším tématem, ale naštěstí nechybí občasný humor pro odlehčení. Coenovi dokázali opět krásně vytvořit jejich skvělý svět s výbornými dialogy (Minimálně slovo Yeah bere nový význam), Deakins to navíc prezentuje nádhernými zasněženými záběry a díky skvělému střihu si nádherně člověk užije i skvostné herecké výkony.
mojmir.sedlacek
6 030 bodů
10
Hm... s hodnocení jsem trochu na rozpacích. Nejrpve se neubráním srovnání s Jednoduchým plánem od Sama Raimiho, který jsem viděl dříve než Farga. Překvapivě se mi líbil o něco víc, hlavně díky minimalističtějšímu pojetí, menšímu počtu postav a o něco lepší atmosféře při vraždících scénách:). Sám o sobě bych Farga hodnotil tak na 2* za příběh, plus jednu za režii (ty krásné obrazy z výšky na zasněžené pláně, to je nádhera), další hvězdu za opravdu skvělý humor (hooodně černý, ale koho by chladnokrevně pronášené repliky, jako: "Teď tam vzadu buďte, slečno, prosím, zticha, jinak... chápete... zastřelíme vás." nebo "Tak copak to tu máme? Další trojnásobná vražda?", nedostaly do kolen?:)) a finální vločku za geniální drobnosti (plakát Král akordeonu, Playboy na záchodě rodinného domu:) a - jak se říká - at last, but not least: nádherná hudba, se kterou se celkem šetří, ale když už zazní, tak se pořádně zaryje do diváka). Takže ať dělám, co dělám, vychází mi to jedině na 5*. A že jsem se snažil to zkritizovat!:)
evismaior
evismaior
4 254 bodů
10
Po letech opět viděno a film pro mě neztratil nic ze svého "půvabu". Tohle je podle mě prostě realita - žádní zločinci s IQ 180, detektivové, kteří při odhalování zločinu obracejí auta ve 200km/hod., na 100 metrů trefí pachatele do hlavy, stopy zkoumají rentgenovým zrakem a každého přeperou, ať je jakákoli vazba, a ostatní zúčastnění, kteří se rovněž tak dokážou vybičovat k heroickým výkonům. Nikoli. Strůjce celého příběhu je ten největší ubožák, jím najatí zloduši dva směšní chlápci, z jejichž tupého přístupu mrazí o to víc, oběť se nezmůže naprosto na nic a její otec maximálně tak na sabotáž celé akce a hlavní vyšetřovatelka je těhotná ženská ve středních letech z venkova s manželem, který kreslí návrhy na poštovní známky. Scény jako označování zahrabaného kufru peněz nebo drtička jsou už léta nesmazatelně vryty v mojí paměti. Tohle zkrátka můžu vidět kdykoli znovu.