Leviathan

62%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
Vezmeme-li námět ze snímku ´Věc´ a přeneseme ho několik kilometrů pod hladinu oceánu, dostaneme neméně dramatický příběh o útoku něčeho neznámého a děsivého. Je to tak, nic jiného v tom nehledejme. Neznamená to však, že by se mělo jednat o něco nepovedeně zkopírovaného. Naopak. Vyobrazuje se dějství sice velice známé a podobné i mnohým  snímkům odehrávajících se někde v hloubi vesmíru, ale po vypravěčské, dramatické a atmosferické stránce velmi povedené. Nikam se nespěchá a všemu se nechává zcela volný a přirozený vývoj. Takže žádná fofr akce, kdy by měla téct krev už po pár minutách. Diváci toto očekávající by se měli v takovém případě poohlédnout po něčem jiném. Snímek se honosí skvělými kulisami podmořského výzkumného střediska a výbornými efekty. Je znát, že se tady nešetřilo a že se tvůrci po vzoru snímku ´Vetřelec´ velice snažili navodit autenticitu prostředí. Objevují se tu i dnes už velice známí herci, což celý film ještě krapet více vyzdvihuje. Snímek se dnes stává poněkud pozapomenutým a je to škoda. Vesmír, Antarktida nebo dno oceánu, v podstatě je to jedno. Takový příběh se může stát kdekoliv a kdykoliv. A právě výše zmíněné filmy jako ´Vetřelec´, ´Věc´ a k nim se přidávající ´Leviathan´ jsou toho důkazem.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
5
Film natočený ve stejném roce jako Propast Jamese Camerona, které ale nemůže absolutně v ničem konkurovat. Propast je proti tomuto geniální a převtaný snímek, tohle je vykrádačka Vetřelce a navíc je to takové podivuhodné béčko s hodně trapnými osmdesátkovými triky. Když si člověk vezme, že scenáristé napsali kromě tohoto třeba Uprchlíka nebo Blade Runnera, tak nechápu, jak mohli stvořit tohle.
lamps
lamps
15 156 bodů
6
Není to blbý film - ve stísňujících kulisách sledujeme svižnou béčkovou vyvražďovačku se solidně charakterizovaným vetřelcem, která ani vizuálně neuráží a ještě nám do ní hraje velikán Goldsmith. Ale je to přesně jeden z těch filmů, které by nikdy nevznikly nebýt existence jejich filmařských i tematických vzorů, na nichž jsou až příliš závislí. A ruku na srdce, nesahají jim (Vetřelci a Věci) ani po kolena...
Milandob
Milandob
8 900 bodů
6
je strasna skoda ak dnes vznikne nejaky beckovy horor (co leviathan rozhodne je i napriek solidnym hercom a slusnemu rozpoctu) tak je hudba vacsinou led dizharmonicke kvilenie. jerry goldsmith bol vynikajuci skladatel ktory dokazal dodat sarm i mensim projektom...
Pas
Pas
6 225 bodů
5.5
Něco na způsob hororového crossoveru sestaveného z charakteristických znaků pro Cameronovu Propast a Vetřelce. Rozhodně se nejedná o průser i přes jistou béčkovou produkci. V první řadě atmosféra je na míru hrůzná a přes míru deprimující. Herecké osazenstvo je ucházející a příšera spolehlivě dokazuje, že si animátoři dali záležet. Co však tento snímek nepovyšuje na vyšší úroveň, je samotné finále, které je celkově vzato poněkud naivní a do realističnosti má daleko. V rámci žánru koukatelná záležitost.