Horko jako v červnu

56%
Horko jako v červnu
Horko jako v červnu
V 60. letech se zrodila jedna z nejoblíbenějších sérií filmového plátna, jejímž hrdinou je nezničitelný britský agent James Bond. V Bondově vlasti vznikla i jedna z prvních parodií na dobrodružství agenta 007, příběh nezaměstnaného spisovatele, který je pověřen špionážním posláním v Praze. Jako pracovník britské sklářské společnosti má Nicholas v českých sklárnách kontaktovat spojku pomocí nevinného titulního hesla a dopravit do Londýna jakési materiály. Kromě údajné znalosti češtiny (která ve filmu prakticky nezazní) nemá pro svůj úkol ani ty nejmenší předpoklady. V Praze je mu přidělena sličná šoférka Vlasta, která je samozřejmě špionkou. Nicholasovi se podaří navázat kontakt na nejméně pravděpodobném místě skláren a v druhé polovině filmu nedělá nic jiného, než že utíká před komunistickými agenty a snaží se dostat na britskou ambasádu. Vydatně mu v tom pomáhá Vlasta, nejspíš proto, aby dokázala svou nezávislost na tatínkovi, šéfovi tajné policie.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
6
Že je James Bond nesmrtelný filmový fenomén nelze vyvrátit. Dle něho vzniklo nemálo napodobenin, ale stejného věhlasu žádný nedosáhl. Dle stejného námětu vznikaly i komedie a parodie a tam už záleželo na koncepci vážnosti a humoru. Mimo jiné můžeme vstoupit i do české tvorby a připomenout si například vynikající film 'Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky' (1967). O tři roky dříve vznikl tento britský snímek a k nějakému překvapení se odehrává v komunistickém Československu. Na svou dobu však byly české reálie samozřejmě natáčeny v jiných lokacích, že prý snad v Itálii, a tak se tu objevuje pouze jeden jediný český originální motiv a tím je klasická scenérie Pražského hradu z pohledu od nábřeží. A tak tu máme klasický špionážní žánr lehce parodující studenou válku, politické rozhraní a vše s žánrem spojené. Skutečně jen lehce, což znamená, že veškeré dění občas přívodní úsměv a to je vše. O nic bláznivého se nejedná. A nás Čechy navíc pobaví i tvůrčí představy o Československu. České vlajkami ozdobené ulice, podobizna prezidenta, uniformy policie, lidové kroje, kroj sokolské stráže, české nápisy, atd. atd. A jak to všechno začne? Na pracovním úřadě, kde nezaměstnaný spisovatel nuceně dostane řemeslnou práci, aby byl nakonec nevědomky coby kurýr poslán do Prahy britskou zpravodajskou službou a že knižní český průvodce obsahuje tajné informace pro kontakt nacházející se v Zápotockých sklárnách? Na správný špionážní příběh samozřejmě nechybí ani krásná femme fatale. Úspěchu se snímek nedočkal, právě hlavně kvůli tomu, že byl prezentován jako komedie a přitom se tak nijak zvlášť netváří. I když místy snaha o humor znát je. Po shlédnutí tak spíše z diváckého vědomí omšele vyšumí. Za zhlédnutí však stojí a to alespoň pro nás, právě kvůli tomu, že se odehrává v komunistickém Československu. Nic víc výjimečného v tom není.
avenis
avenis
8 145 bodů
5
Doufaje (či doufajíc ... nikdy nevím, jak je to správně) v pěknou britskou komedii, pustila jsem si to k sobotnímu pozdnímu obědu. Nebýt té pizzy, myslela bych, že spím. Taková spousta špatně napsaných nápisů, tak komicky příšerné kostýmy, tak nesmyslný průvod s "krojovanými" vinaři, hrnoucími se rovnou z alegorických vozů na koupaliště, to bylo moc i na mě. (27.3.2021)

Dodatečné informace

Původní název:
Agent 008 3/4 (více)
  • Velká Británie Horko jako v červnu
  • Velká Británie Agent 008 3/4
  • Velká Británie 2on Grafeion kataskopeias
  • Velká Británie Agent 8 3/4
  • Velká Británie Alcoba para dos espías
  • Velká Británie Demasiado cálido para junio
  • Velká Británie Eidiki apostoli
  • Velká Británie Kuumat linjat
  • Velká Británie Manche mögen's geheim
  • Velká Británie Troppo caldo per giugno
  • Velká Británie Vakoojapeli
  • Velká Británie X 13 agent secret
Země původu:
Velká Británie
Ocenění:
Žádná ocenění