Všichni dobří rodáci

82%

Komentáře a recenze 24

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
10
Měl by to být povinný film pro všechny diváky ročníku 1990 a mladší :-) A taky připomenutí skvostné herecké generace časů české nové vlny - Hlinomaz, Menšík (konečně důstojná role - Jořka s pyřkem), Brodský, Prachař, Lohniský, Růžičková (!), Galatíková - ale především Waldemar Matuška (dokonale využitá šance jako Zášinek, v roli na míru) a ve své životní roli Radoslav Brzobohatý. Tento rodilý Valach se zemitostí vepsanou v erbu procítil svého Františka, jako by hrál svého otce. Díky, pane Jasný, dokonalá lekce z historie českého zemědělství z časů kolektivizace.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
7.5
Opravdu silný příběh, v každé etapě filmu zemře jeden dobrý rodák. Film skvěle vykresluje atmosféru po vítězném únoru. Statkáři, živnostníci a vůbec všichni, kteří něco vlastnili museli zažívat něco strašného. Hlavní role byla panu Brzobohatému jako šitá na míru.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
10
Je obdivuhodné, že něco takového vzniklo. Bezchybná a dost tíživá atmosféra a věčné poselství, které působí nad jakékoli politické myšlenky, mě opravdu dostaly. Stejně aktuální to bude za sto let. Jasných 5 hvězd. Pokud můžeme být komunistům za něco vděční, tak že podobné filmy "jen" schovali do trezorů a nezlikvidovali je, takže se jimi můžeme poučit alespoň dnes.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
"Podepiš, nebo...." Úžasný, nadčasový a skoro geniální Jasného film, zobrazující osudy lidí jedné vesničky v poválečné desetiletce. Herci dostávají dostatek prostoru a tak má každý šanci vyniknout. "A kdybychom se už neviděli - naplň se osude...."
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Všichni dobří rodáci jsou skutečným klenotem domácí kinematografie. Často se jim přisuzuje spíš politický význam a zapomíná se, že je to především brilantně natočený film s obecně dlouhodobě platnými pravdami. Nejvíc se mi na filmu líbí atmosféra moravské vesnice a kameramanem Kučerou nádherně zachycené střídaní ročních období. Krásný film. Opravdový český film.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
10
Čirá filmová dokonalost, která divákovi snadno způsobí husí kůži a dožene ho k slzám když si uvědomí, že se tohle opravdu začalo v našich hájích koncem 40. let dít. Chytré a přesahové s tématem co bude aktuální dost možná navždy. A navíc se na to hezky kouká. Prostě parádní filmařina a jeden z nejlepších českých filmů....
hrumsrt
hrumsrt
9 127 bodů
6
Ročně vidím nad 100 filmů, nikdy nejde jen o jednohubky na netflixu, kdy mě dojme jeden polibek rozesměje jeden vtípek a já přihodím tu pětku, absolutně ne. Před pár lety jsem seděl v nějaké společnosti lidí a právě jsme se bavili o filmech, nejen že zmiňovali tituly, které já měl tehdy za staré archivní kusy, ale hlavně jsem cítil, že když si pouštím pořád ty svoje oblíbený blockbustery pořád dokola a do kina chodím jen na Marvelovky, nemá mě to kam posunout. Viděl jsem, že nedokáži odlišit vliv scénáře, režie ba dokonec střihu. Začal jsme s sebou něco dělat, nakoukával jsem ty objektivně lepší kousky a postupně jsem si vytvořil osobní spektrum filmů, které se mi líbí. Správný divák nemusí mít to spektrum zase tolik široké, ale musí být pestré, nesmí skončit na komediích nebo právě nedohlédnout za superhrdinskou tématiku. Jsem někdo, kdo se navíc orientuje v historii a právu... Dneska jsem si jen tak zapl televizi a vidím v ní film, který znám, ať ještě jsem ho neviděl, ano šlo právě o tento. Radoslav Brzobohatý byl v minulém století hrozný zvíře a pravděpodobně jeden z nejlepších hereckých osobností, které jsme dokázali na plátně nabídnout. Zobrazit zachycení historické události umí české filmy asi ze všeho nejlépe, ale i dnes už na to pozapomněly nebo z toho mají dnešní tvůrci strach. Snímek zobrazující osudy a reakce normálních lidí tvořící běžný průřez tehdejší společnosti. Je to geniálně natočený, poutavě putovná kamera a velmi citlivý střih.. Jak jednoduše by se dala chválit právě postava Františka, ale neudělám to, jelikož osobně si mě ještě více oslovil bohémský sedlák Zášinek v podání legendárního Waldemara Matušky. Nejsem fanouškem lyrických básnických projevů ve filmech, pokud to opravdu není ku prospěchu věci, jako třeba lepší vykreslení myšlení postavy. Dívalo se mi na to mimořádně těžce i třeba díky místy spěchající kompozici, na druhou stranu se to někde zdržuje více než musí, a pak to v mých očích ubírá na tempu. Ten snímek je nadčasový, protože jasně ukazuje to debilní usedle prospěchářský myšlení, které má velká část národa i po tolika letech. Zkrátka jsou takový, kteří to těm třešničkám hážou rok co rok a jen zmínka o režimových zločinech vyvolává fanatický pocit podrážděnosti. Jsou lidé, kteří nemají ponětí o Číhošťském zázraku a nezvládnou se oprostit od faktu, že ne všechno na internetu je pravda. Měl bych říct, že by se na to měl podívat každý, ale stylově mi je to tolik proti gustu, že bych raději odkázal k jiným titulům.. Milujeme pivo a krásné ženy, tohle chceme, takhle jednodušší jsme. 65%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
10
Možná až příliš nadhodnocuji tento film, ale jakožto nezaujatý divák mohu jednotlivé kvality potvrdit a to zejména za výborné ústřední herce a fantastický střih, doprovázený nádhernými záběry. Ani minutu jsem se nenudil, což o takovéto epopeji je vzácnost říct. Jen bych byl osobně zvědavý na původní verzi, těch šest původních hodin bych sice protrpěl, ale tu 3 hodinovou bych si klidně dal, určitě bylo co vyprávět.
Arthur Logoff
Arthur Logoff
7 771 bodů
8
Tady Psisko59 mi úplně vzal slova z úst - nejenom hodnocení skvělých hereckých výkonů jmenovaných herců, vyzdvihl bych životní výkon Radka Brzobohatého, ale hlavně: tohle by měl být povinný film pro každého, kdo by si mohl jen na chvíli myslet, že socialismus je něco spravedlivého. A bezcharakternost občanů naší smradlavé kotlinky je ve filmu přímo ukázková. Jeden z nejlepších filmových příběhů vůbec.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 005 bodů
9.5
Musím vyzdvihnout nejen úžasnou režii Vojtěcha Jasného, ale i brilantní kameru Jaroslava Kučery, zejména jeho úžasný smysl pro detail. Dobře zvolená hudba a opravdu skvělé herecké výkony. Přesto dávám z osobních důvodů "jen" 95%. Já ten film už nemůžu znovu vidět. Když Jořka Pyřk v podání Vladimíra Menšíka má jít opět sedět, polije si nohu nějakým svinstvem a ještě ji strčí do močůvky, načež na to zemře, já toto prostě nezvládám vidět znova. Překvapí ale Waldemar Matuška. Nikdo by asi neřekl, že jde o herce. Každý by ho označil za populárního zpěváka. Ten jeho Zášinek ovšem ukazuje, že za slovo zpěvák je u něho potřeba dodávat i herec. Ostatně dokázal to vícekrát, nebyla to rozhodně nějaká náhoda, že se mu tato postava tak dobře povedla.