Vrchní, prchni!

85%

Komentáře a recenze 38

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
8.5
Je až k nevíře jak kvalitní snímky jsme byli kdysi schopni točit. Vrchní,prchni! je ukázka toho jak se má točit kvalitní komedie. Základem toho všeho je vynikající scénář,který má na svědomí Zdeněk Svěrák a geniální režie od Ladislava Smoljaka. Herci jsou taktéž výborní a ve filmu zazní plno nezapomenutelných hlášek.
Pete69
Pete69
29 372 bodů
9.5
Polívčička byla? Jednou jsi vrchní, tak se za to nestyď .. Tak Vrchní mají dneska sraz, to je krásný.. Na moravu s tím nelez, dostal bys židlou.. Já jsem Krrálik.. to je ale hezký chlapeček, jakpak se jmenuje? :) No mohu dát tomuto filmu méně než 95% ?? Nemohu.. Naprostá klasika.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
O tomhle filmu se furt mluví jako o top komedii, ale tak nějak už se nebere v potaz ta tragika kolem. Ta je snad ještě zajímavější, navíc ty lehce erotické podtexty, to je prostě Svěrák v nejlepší formě. Navíc Xenie, uau...
lamps
lamps
15 150 bodů
9
Jeden z mých nejoblíbenějších českých filmů. Skvělý scénář, herecké výkony a hudba, legendární hlášky a konečně polonahá Dáda Patrasová... Smoljak byl prostě vizionář :D
sabule
14 227 bodů
10
Prostě zlatá česká klasika se skvělým obsazením a nezapomenutelnými hláškami se nikdy neokouká.Jeden z klenotů naší komedie,kterým současné příšernosti nesahají ani po kolena.Potěší i lehce erotické náznaky v čele s Patraskou a výborným "Darkem Vránou".
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
10
Vybrat životní roli Josefa Abrháma by vlastně nebylo tak obtížné, většina by se snadno shodla na Daliborovi Vránovi. Nebo snad inženýru králíkovi? Nebo snad falešném vrchním? Jednoduše hlavní ve Vrchní, prchni!, jeden z komediálních vrcholů českého filmu i scenáristického tandemu Zdeněk Svěrák/Ladislav Smoljak. Právě v jeho režii vznikl lokální komediální klenot, jehož síla tkví v tom, že jednoduše neomrzí. Jeho síla přitom dodnes tkví především v zásobě ikonických hlášek, povedených hereckých výkonů i kreativních nápadů, kdy nejen toto skutečně pokládá stavidla pro jednu z nejlepších českých komedií všech dob. Šikovný scénář, který je bravurně vystavěn, jeho protagonista je v podstatě antihrdinou, který podvodné vydávání se za různé vrchní jen považuje za ideální cestu k vlastnímu přilepšení a lepší pocit ze svého donchuánství. I když tak Dalibor Vrána není kladným hrdinou, je velmi snadné mu fandit, především i díky napínavým scénám, kdy se kolem Dalibora Vrány utahuje smyčka. Scéna úprku před mnoha číšníky po kolonádě v Karlových Varech nevstoupila do historie českého filmu nadarmo, je to přesně jeden z těch momentů z Vrchní, prchni!, který lze bez studu zaškatulkovat jako komediální zlato. Těch momentů je ovšem v samotné Vrchní, prchni! i bez něj dost. Cimrmani se prostě nezapřou, i Vrchní, prchni! je procpán inteligentním humorem, stěžejní ovšem bylo i především obsazení právě Josefa Abrháma. Tomu role Dalibora Vrány jednoduše sedla a i díky ní se definitivně mohl stát ikonickou tváří českého filmu. Právě i díky svému charizmatu dokázal Abrhám Dalibora Vrány tak trochu polidštit, i díky němu lze Dalibora Vránu vnímat jako sympatického rebela, který se snaží si pouze v Československé socialistické republice tak trochu polepšit, přitom bojovat se svými mužskými půdy a nakonec se stát postrachem každého vrchního. Dalibor Vrána je tak trochu zmetek, je to ovšem sympatický zmetek. A i díky tomu mu ten konec s (tehdejší) Dádou Patrasovou přeje velmi snadno. Všechno především stojí i na tom, že byl Smoljak šikovný (i když do velké míry nedoceněný) režisér, díky němu všechno na Vrchní, prchni! šlape skvěle. Vrchní, prchni! dokazuje, že není malých rolí, ale pouze malých herců a těch je v samotnému filmu po čertu málo. V tom filmu poté vše šlape jako po másle, ať do velké míry ruční kamera Ivana Šlapety, které dokáže v průběhu jen více realističnost, nějaký ten skrytý výsměch tehdejšímu systému a především skutečně chytré nápady, které jen více definují, co je na humoru Cimrmanů dodnes tak výtečné. Především na Josefa Abrháma se jen tak nezapomene.....
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
9.5
Co víc si přát než hodně takovýchto filmů. Nějaká ta hláška, humor a dostatek legrace.
M3lios
M3lios
9 140 bodů
10
Už samotný názov vypovedá (väčšinou) o kvalitách totalitnej doby ak sa pri filme stretol Smoljak a vážený pán Svěrák. Dnes by sa asi tento nápad vďaka nástupu kreditiek a iných zabezpečovacích opatreniam už asi neujal, no na svoju dobu to bola nadčasová myšlienka, ktorá baví aj dnes, a i keď je nemoderná absolútne nezostarla. Veď niet sa čomu čudovať, podpis Cirmrmanológov sa vždy pozná. Situačné komédie asi nikdy nevyjdu z módy a ak áno, to by sa najprv musel celý národ prestať smiať. Treba k tomu ešte niečo dodať? Nie. Česi narozdiel od Slovákov vedia ako točiť. Známka: S++ "Na co tu čekáte? Na pohlavní choroby! Nemáme nevedeme!"
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
9
Jen málo které duo dokázalo vytvářet kreativní filmy, s takovou tunou hlášek, které zlidověly snad víc, než samotné filmy, jako právě Svěrák/Smoljak. Jen škoda, že jejich následovníci zatím nikde nejsou, ale naděje umírá poslední. Proto si zatím musíme vystačit s tím zlatem, které nám tu nechali, jako právě tento film a spoustu jejich další tvorby.
Arthur Logoff
Arthur Logoff
7 771 bodů
7
Inženýr Králík a jeho otázka "tak co dělají maminky", a pohádka "o praseti v žitě", to nemá chybu :)