Vražedná pole

77%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Bohužel strašně zdlouhavé. Skvělí herci a několik silných myšlenek, dokonce ani výprava - nic to nezbaví té strašné zdlouhavosti, která mě nudila.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Jeden z nejpůsobivějších snímků 80. let se jmenuje Vražedná pole (The Killing Fields) a natočil ho režisér Roland Joffé (Mise). Film byl natočen jako adaptace autobiografického příběhu The Death and Life of Dith Pran, který napsal americký novinář Sydney H. Schanberg na základě svých zážitků z doby, kdy byl válečným zpravodajem deníku The New York Times v občanskou válkou zmítané Kambodži. Film popisuje bez příkras šílené vraždění Rudých Khmérů a poměry, které jsou naprosto děsivé. Film vznikal v produkci Davida Puttnama, tedy jednoho z nejbizarnějších hollywoodských producentů, který se kdy v továrně na sny objevil a jehož roli v 80. letech se budeme ještě v budoucnu určitě ještě věnovat. Puttnam o tomto snímku prohlásil, že je na něj ze všech svých filmů nejpyšnější. Snímek Vražedná pole byl oceněn mnoha filmovými cenami, včetně 3 Oskarů za nejlepší kameru Chrise Mengese, střih Jima Clarka a mužský herecký výkon Hainga S. Ngora ve vedlejší roli. Haing S. Ngor byl vůbec první Asiat, který dostal hereckého Oskara a když si šel pro cenu zavolal na něj jeho filmový kolega John Malkovich kambodžsky ,,Ta cena je moje, debile!“ a kambodžský herec se dal do upřímného smíchu, přestože jim nikdo v sále nerozuměl.
lamps
lamps
15 156 bodů
9.5
Je sice dosti zavádějící, že historické filmy podobného ražení sbírají vysoká hodnocení jaksi automaticky a zčásti proto, že zkrátka jsou, avšak tenhle morálně hodnotný a emocionálně napružený klenot se hřeje na zdejším výsluní skutečně naprosto oprávněně. Moc to bolí, když vidím všechny ty ohavné činy, co jsou lidé schopní druhým provést, a ještě více to zabolí, když se kamery chopí virtuóz Roland Joffé, slavný to tvůrce neméně oslovující, umělecky opojné Mise. Ten totiž dokázal zhmotnit atmosféru okupované Kambodži, konflikt síly lásky a přátelství s čirým lidským utrpením i nefalšovanou radost ve chvíli, kdy John Lennon spustil své "Imagine" natolik skvěle, že bych skoro mohl říci "ano, byl jsem tam". Takže vlastně ano, tenhle film si zaslouží vysoká hodnocení jenom proto, že prostě je - je totiž naprosto perfektní.