Snídaňový klub

77%

Komentáře a recenze 15

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6
Film nejen pro mladé, ale o mladých. Skupina studentů se sejde na sobotním vyučování za trest a postupně odkrývají své osudy i problémy. Hlubší pasáže střídají ty nudnější. Snímek nepřechází do trapností, je to relativně dospělé, ale snímek se mě prostě nějak nedotkl. Dobré - 60%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
10
Je to vykonstruované a nereálné, že by si tak rozdílní lidé tak vylili navzájem srdce, ale je to jistě zajímavé a umí to zaujmout. Možná je to trochu vypočítavé a uvědomuje si to moc samo sebe, ale mě to svým způsobem dostalo.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Ty šablonovité postavy (sportovec, princezna, šprt, cvok a vyvrhel) víc odlišné už asi ani být nemohly. A stejně zjistí jak si jsou všichni podobní. A nakonec se někteří do sebe ještě zamilují. To je panečku náhodička...Říkám si, jestli si vůbec na ten film za pár týdnů ještě vzpomenu...Ale nejspíš jo, kvůli titulní písni (nejde ji dostat z hlavy) a té závěrečné eseji:) 6/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Viděl jsem díky knize 1001 filmů, které musíte vidět než umřete a musím říct, že chápu, že je to v Americe kultovní film. Ačkoli u nás ten film stejně ajko hulení nemá tradici, je to příjemný zážitek a chytrá podívaná s herci, kteří se později stali hvězdami.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
V padesátých letech to byl Rebel bez příčiny, v osmdesátých Snídaňový klub. Dva filmy, které ztvárňovaly (a ztvárňují) dobové problémy mladistvých a jejich vyostřený vztah k autoritám a rodičům daleko výmluvněji než všechny ostatní. Malý autorský film, který se skrze chytré dialogy, uvěřitelné a uvěřitelně zahrané postavy a špetku nenásilné rockové grimasy stal po zásluze kultovní a citovanou záležitostí. Přestože někomu, kdo se neztotožňuje s žádným ze zde vystupujících charakterů, chvílemi nic moc neřekne, jedná se bezpochyby o výjimečný nadčasový počin..
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
7
Musel bych asi dlouho přemýšlet, zda má moje generace nějaký takový podobný film, jenž by takovým způsobem odrážel dobu tak nějak jejich očima.. Ještě před tím než se John Hughes proslavil jako scénárista Culkinových Sám doma, tak dal dohromady ještě jeden kousek, který v součtu není tak kultovní ale možná časem všichni uznáme, jak se na Snídaňovém klubu taky stavělo.. Snídaňový klub je o nápadu, který znamenal dát dohromady partičku všelijakých poškoláků, kdy každý z nich reprezentuje jeden typický školní archetyp - sporťák, rebel, šprt, kráska a podivínka. Všechny tyhle existence se díky stejnému problému setkají na celé odpoledne po škole.. Nemyslím si, že je tam nějaká příběhová vize, nýbrž jde o to nechat postavy interagovat a v různých mezích dávkovat, čím je jejich archetyp klasický a současně jim postupně dovolovat z nich vystupovat.. Uvolněná zábava o tom, jak je to "mladí mají snadný a jak si žijí bezstarostné životy". V tomhle je to nadčasové a ani za bezmála 40 let se nepodařilo ty dvě (teď už tři) generace spojit.. P.S. Kde by byl Matt Groening a jeho Bender Rodríguez nebýt tohohle kousku. 70%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8.5
Každá generace potřebuje svou výpověď obtisknutou do nějakého média a Snídaňový klub to umí tak skvěle, že je svým způsobem nadčasový. Co chvíli mě mrzelo, že jsem si nebyl schopen užívat naprosto střelené, fantasticky zahrané, chytře zrežírované a obecně dobře napsané postavy jen kvůli tomu, že jsem byl jako nikdy fascinován tím nejlepším filmovým střihem všech dob (Dede Allen). Ke konci mi to naštěstí ale dovolily a já si mohl naplno vychutnat ten herecký koncert ve vší parádě, jen abych musel být o chvíli později rozesmutněn z toho, že mi ten unikátní výtvor končí. Vážně krásná a zábavná věc, i když s postavami necítím tak velké sympatie, ale dokážu je s úžasem pozorovat a svým způsobem empaticky obdivovat. A ten pohled se od nich odvrací jen těžko.
Klajnik
Klajnik
8 615 bodů
4
Všichni maj problémy s rodiči a na konci se jich do sebe pár absolutně zbytečně zamiluje. Alespoň, že postava školního sígra je zábavná. Tolen to utáhne na 2/5.
kubas369
4 086 bodů
10
Naprosto chápu toho který, tvrdí že Snidaňový klub je kultovní klasika prostě jen proto, že tomu tak je.
TARANTlNO
TARANTlNO
3 345 bodů
7.5
Po druhém zhlédnutí musím přidat.Jde o významnější film,který jsem viděl(dobrý námět)s faktoru založených s pěti v životě ztracených postav,kteří se snaží nepřipustit k tělu(druhu schválení mezi sebe),ale zároveň najít lepší životní cestu.Příběhy jsou vážné a každý pochopí,že to každý nemá zrovna nejlehčí.Konec je dobrý,ale chtěl bych vidět co se stane s postavami na druhý den...