Vrátný od Maxima

70%
Vrátný od Maxima
Vrátný od Maxima
Julien (Michel Galabru) vede dva životy. Je spořádaným otcem bohaté rodiny žijící v honosném venkovském zámku a vydává se za velkovýrobce zeleninových konzerv. Oficiálně ale pracuje jako vrátný v nejproslulejší pařížské restauraci, u Maxima. A ve skutečnosti je navíc šedou eminencí celého podniku. Dokonale se totiž vyzná ve slabostech svých zákazníků. Hrdinův spokojený život by zdárně pokračoval, kdyby mu manželka (Claude Gensac) jednoho dne nepředstavila synovce Octava a netrvala na tom, aby ho zaměstnal ve své továrně. Julienovi tedy nezbývá nic jiného, než představit mladíkovi svoji červenou uniformu vrátného a taky svoji milenku Totosche. Klient od Maxima, zchudlý markýz du Velin ve slabé chvíli nabídne Totoche sňatek, avšak ve skutečnosti se hodlá oženit z bohatou dívkou z jisté šlechtické rodiny, aniž pochopitelně tuší, že jeho vyvolená je Julienova extravagantní dcera Genevieve. Oklamaná salónní krasavice přísahá pomstu... (Jeanne)



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
5
Stejnojmenná divadelní hra byla svého času ve Francii zřejmě hodně populární, neboť tento snímek je v pořadí již pátým filmovým zpracováním. Sešli se tu hned tři významní herci, kteří se společně objevili i v četnické sérii a tím jsou Claude Gensac, Jean Lefebvre a Michel Galabru. Claude Gensac, známá jako filmová manželka Louise de Funèse je nyní po boku Michela Galabru. Snímek se sice označuje jako situační komedie, ale spíše se jedná o komedii odlehčenou, tedy výrazně odpočinkovou a nijak zvlášť impozantní. Několik humorných situací k zasmání se tu sice najde, ale Michel Galabru prostě není takový komik, aby snímek vytáhl mezi typické a dnes stále vyhledávané klasické francouzské komedie. Jedná se o slabý odvar, který po zhlédnutí bohužel velmi rychle upadne v zapomnění.
avenis
avenis
8 137 bodů
9
Přiznávám, že v hodnocení tohoto filmu jsem silně ovlivněna dojmem z konce let sedmdesátých. Ještě si živě pamatuji, jak   mě děj filmu obklopoval v hledišti kina Morava (Brno, Palackého třída 29), nyní již bohužel zaniklém. V té době to bylo něco ... no prostě fascinujícího. Tolik barev, tolik peří, ta ženskost, akce, spád... Na čtrnáctiletou holku to prostě muselo udělat   nesmazatelný dojem. A proto i po letech, nojo, je mi už pětapadesát, mám Vrátného od Maxima pořád stejně ráda. (2.11.2019)

Dodatečné informace

Původní název:
Le chasseur de chez Maxim's (více)
  • Francie Vrátný od Maxima
  • Francie Le chasseur de chez Maxim's
  • Francie Chasseur de chez Maxim's, Le
  • Francie Maxim's Porter
  • Francie Vrátnik od Maxima
Země původu:
Francie
Ocenění:
Žádná ocenění