Volný den Ferrise Buellera

74%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
6.5
Volný den Ferrise Buellera je splněným snem každého školou povinného puberťáka, který si dokáže představit lepší činnost než jen sedět ve škole a cpát do sebe informace. John Hughes tyto filmy uměl a dokázal přesně vystihnout pocity této generace. Občas je to až moc přitažené za vlasy, ale po celou dobu film nepřestává bavit. Broderick je v hlavní roli výborný a být na ředitelově místě, tak už mě vezou do Bohnic. Potěší i role Jennifer Grey, která ztvárnila sestru Ferrise. No a jako bonus je zde cameo role pro Charlieho Sheena jenž ztvárnil mladíka ve vězí, který je zatčen za drogy( jak překvapivé).
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Zábavný den Ferrise Bellera. Je to teenagerský film, ale rozhodně by neměl urazit ani staří diváky. Zábavná mladistvá jízda bez zbytečných trapností, tempo je rychlé a film uteče, jako voda. Občas je to samozřejmě trošku přitažené za vlasy, ale je to komedie, takže za mě naprosto v pořádku - 70%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Pohodový film, který má příjemné hrdiny (díky sympatickým hercům) a krásně uteče a ještě nás poučí. Kéž by byly dnešní teen komedie alespoň z poloviny takové.
lamps
lamps
15 156 bodů
9.5
Film, který mě baví už jen způsobem, jakým k zábavě a vyprávění přistupuje. Výstižné zobrazení únavné školní rutiny, záměrně nafouknuté vyhrocení nevinné studentské rebelie ze strany smolařského ředitele, Broderickův satirický komentář do kamery, jednoduchá a současně uvěřitelná psychologie mladistvých a konečně nevídaně vybroušený scénář, kde hraje každý záběr, motiv i dialog důležitou roli pro budoucí zvrat či vtip - to vše dává dohromady společně se skvělými herci (vedle sympatické hlavní trojice především Jeffrey Jones, známý to císař z Formanova Amadea) jednu z nejkultovnějších a nejkreativnějších komedií v historii amerického filmu. S ohledem na parodovaný sociální podtón chápu některé výtky, že se jedná o čistě zámořskou záležitost, ale přesto si nedokáži (nebo spíše nechci) představit takového morouse, který dokáže zkritizovat tolik čiré zábavy a opojných audiovizuálních substancí - vraždit si zaslouží úplně jiné filmy, tenhle klenot nechte být....
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8
Příjemná oddechovka, která je díky skvělým hereckým výkonům, chytrému scénáři, nádherné scénografii a dynamickému střihu naprosto nezapomenutelná. Navíc vše v ideální stopáži a zběsilém tempu.
Toren
Toren
5 165 bodů
10
9/10. Jak mi to mohlo tak dlouho unikat? I v dnešní době třeskutě originální a neotřelá komedie odehrávající se během jediného dne titulního hrdiny je prošpikovaná takovou porcí nápadů a unikátních scén, až se jen těžko věří, že tento počin vznikl před víc jak 30 lety. Deadpool čerpal inspiraci od skutečnýho frajera! Broderick tu je totiž fakt extratřída!
karolina-vorlova
36 bodů
10
Tak tohle byla paráda! Ferris je hrdina každého středoškoláka, bohužel často zjišťujeme, že sami jsme spíše Cameron. Snímek je v podstatě splněný sen. Ulít se z neskutečně nudné a otravné školy a flákat se s nejlepším kamarádem a přítelkyní po krásném americkém Chicagu. Ale to 'flákání' je tak nevinné - návštěva galerie, vyhlídky na město či zúčastnění se tradičního chicagského průvodu. Je to vlastně pocta celému městu. Rozhodně Hughesův nejlepší film, bohužel zastíněn jinými. Navíc u nás je toto fantastické dílo docela neznámé... škoda.