Halloween 5

47%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 761 bodů
6
I když jde od skvělého prvního dílu kvalita pomalu, ale jistě dolů, tak je to stále ještě horor s hutnou atmosférou, zejména samotný závěr je napínavý. Ale prostě už muž s maskou netáhne tolik, jako při jeho zrodu. Nepočítám-li třetí díl, který snad ani do této série není možné zařazovat, tak je pátý díl chronologicky nejhorší.. ale pořád to jde.. je to klasika.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
5
Pátý Halloween plně navazuje na předchozí čtvrtý, odehrávající se, jak jinak, přesně po roce a tak se vracejí všechny zásadní postavy. A nic naplat, po minulém úspěšném Michaelova návratu opět dochází k sestupu. Jediné, co stojí za zvážení, je poslední půlhodina, kde si Michael dokonce na chviličku sundá masku a dojde k vcelku příznačné emocionální scéně pohledu s očí do očí mezi ním a Jamie. Jinak je to spíše psychologického rázu, což se sice přirozeně dotýká malé Jamie, po té, co prožila, ale v rámci snímku je to spíše na škodu. Použitá psychedelická živá kamera při snímání vyděšené Jamie se na takovýto film prostě nehodí. Její psychická vazba s Michaelem je taktéž krapet nepochopitelná, tudíž v rámci děje naprosto zbytečná. A tak se stalo, že se nějak vytratila honosná atmosféra, napětí a strach. Děj jako takový se v podstatě nikam neposouvá. Všichni si stále jedou to své a to je asi tak všechno. A tak je zase všude plno křiku a sem tam nějaký ten Michaelův vražedný útok, snaha Dr. Sama Loomise ho dopadnout, a nic víc. Režisér Dominique Othenin-Girard zkrátka tímto jen vařil z vody.
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
4
Jak jsem si myslel, že by čtvrtý díl mohl nakopnout celou Halloweenskou sérii a doklepávat ji alespoň v nějakém televiznějším podání, dokud mu nedojde šťáva, tak ono vystřízlivění přišlo už hned s navazujícím dílem.. Rychle rychle se tvůrci chtěli svést na relativním úspěchu předchozího Halloweenu, a tak na nic nečekali a v podobném duchu jako při úplně prvním pokračování dopravili nový Halloween, v pořadí tedy již pátý, hned v následujícím roce.. Pokračuje se v nastaveném prostředí, kde se pozornost upíná na Jamie, neteř legendárního sériového vraha Michaela Mayerse. A stejně tak se drží televizní vizuál, který dělá z celé původní sequelové trilogie tak zaměnitelnou sérii, na kterou Vám nezůstane příliš ikonických vzpomínek.. Poprvé v rámci značky se zkouší prorazit do nějakých fantazijních vod, v níž se telepaticky propojují neteř se svým nezdařilým strýčkem.. Donald Pleasence coby Doktor Loomis už musí vyloženě prosit, aby ho tvůrci odpravili, i přesto, že ve svém pokročilém věku už nemůže působit jako rovnocenná konkurence, ale naopak je on jedinou nadějí naší malá ústřední hrdinky, že neskončí pod nožem nezranitelného přízraku v masce. Halloween 5 působí hodně bez energie a všechno nové, oč se pokusí jsou možná až za hranou původního nastavení postav a uvěřitelnosti celého Halloweenovského konceptu. Ovšem pořád jde o povedený slasher, který tentokrát více přeroste v jakýsi survival run.. Navíc necpat tam pořád dokola teenagerské zálety... Nicméně finální naháněčka je zase dost fajn, ne jako minule, ale na ni se dá celý film těšit. 40%
Matli
Matli
8 300 bodů
6
Opět pěkně navazuje na předchozí díl a drží si to své tempo. Nic závratného. Prostě typický nesmrtelný Majkl. 49%
Zlobert
Zlobert
3 155 bodů
6
ne, ne a ne. tvůrci vzali všechno co fungovalo ve čtyřce a pak to prostě a jednoduše znásilnily. všechno tady je neskutečně stupidní. nemáme tu definovaného hlavního hrdinu... je to malá holčička, doktor loomis, michael, hrdinka ze čtyřky, její kamarádka která tu má nesmyslně až moc prostoru, i když v předchozím díle byla asi tak na dvě vteřiny? proč je tu to duo rádoby vtipných poldů? kdo je ona tajemná postava která v polovině filmu vystoupí z autobusu? tvůrci navíc na předchozí část navazují naproto tím nejdebilnějším způsobem a zatímco byla čtyřka vizuální žranice tady se vám chce z draperovy kamery akorát tak zvracet. dvě hvězdičky jsou za dvě dobré scény: první, kdy michael nahání malou holku autem přes louku a pak úplné finále na policejní stanici. pětka měla potenciál, ten byl promarně. nikdy víc.