Vlkodlak

72%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
10
40. léta a snímek z ucelené série tzv. monster filmů studia Universal Pictures, který se stal jedním z nejpopulárnějších hororů jaké kdy vznikly a dál žánru jasná a pevná pravidla. Kultovní scéna z mlhavých lesů je téměř stejně známá jako příběh samotný. A vtom je vůbec celé jádro věci. Příběh je tak jednoduchý, že není možné, aby tomu někdo neporozuměl, který je naprosto mistrovsky podpořen filmovým uměním. Sice viditelně studiová výprava, ale vše je vyobrazeno do sebemenšího detailu. Hrátky se světlem a stíny k vytvoření dokonalého černobílého obrazu snad už ani lepší být nemohly. Ano, speciální efekty patří mezi nejfascinující aspekty filmu své doby. Design vlkodlaka byl údajně vytvořený na základě předchozího tématicky obdobného snímku 'Vlkodlak v Londýně' (1935), avšak byl krapet vylepšen. Použily se i některé koncepty z toho staršího snímku, za jejichž pomocí se námět posouvá zase o něco dál. Dnes by se řeklo, že prostě tvůrci starší snímek okopírovali, ale přijde na to, jak se k tomu který divák postaví. Příběh je prezentován jako gotický mající své místo v historii v hororu. Zvýrazňuje legendu, ale neobsahuje žádné gore ani krvežíznivost. Spíše je použit romantický nadhled s úžasnými postavami pro jednoduchý zábavný filmový zážitek. I přes své značné stáří si snímek stále drží svoji výjimečnost a impozantnost v rámci žánru. Je to film, který se právem stal skutečnou a záslužnou klasikou.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Ve všem polovičaté. Záměr scenáristy o psychologicky hluboký film je rozbit snahou režiséra o efektní podívanou. Vlkodlak nakonec není ani jedním, jen se po obojím závistivě kouká.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Klasický horror Universalu s Claudem Rainsem je spíš důležitý, aby si člověk doplnil představu. Paradoxně největším kiksem je samotný vlkodlak, ale atmosféra je tam slušná. Přesto mi to téma přijde trochu vyčpělé.
lamps
lamps
15 156 bodů
6
Nadějný námět opředený mlhou a podporovaný schopnými herci i rozumnou stopáží, avšak současně tápající v závoji stagnující kreativity a absentujícího momentu překvapení. Chaney je super a začátek navnadí, nejočekávanější pasáže ovšem kolem diváka proplují s nevýrazností, jakou nemůže omluvit ani datum výroby. Proměna v chlupaté monstrum je odfláklá a celkově schází dramatický švih, který by dokázal potenciál prostředí uspokojivě prodat a napětí vygradovat do výšin, v jakých se třeba komediálně laděný American Werewolf in London pohyboval naprosto suverénně. A nic moc na tom nemění ani fakt, že se v prvé řadě jedná o tragické drama o vyrovnávání se s nezáviděníhodným osudem. Závěr ok, ale od legendárního hororu z mé oblíbené žánrové éry jsem očekával podstatně více..