Fanfán Tulipán

72%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 308 bodů
7.5
Tuto dnes již filmovou klasiku jsem viděl naposledy v černé a bílé, jako kluk jsem Fan-Fana obdivoval. Dnes jsem poprvé viděl v barvách a v tomto případě mi to nevadilo, ani to filmu nepomohlo. Skvělý výkon Gérarda Filipa a neskutečný šarm Giny Lollobrigidy. Velmi dobrý příběh, zpracování i akce. 75%.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Hrdina filmu Fanfán Tulipán je legendární postava francouzských lidových písní —čestný, nespoutaný a neohrožený vyznavač volnosti a radosti ze života. Film je nabitý svižně a zručně natočenou akcí. Gérad Philipe účinkuje sám i všermířských soubojích a říká se, že během natáčení to odnesl rozseknutým čelem a propíchnutou rukou. Činní byli i kaskadéři, kteří museli absolvovat řadu nebezpečně vypadajících kousků, ostatně samozřejmě žádná počítačová animace nebyla možná a modřiny a boule byly na denním pořádku. Film se stal komerčním trhákem a udržel si diváckou pozornost po celá desetiletí. V roce 2000 pak vznikla kolorovaná verze snímku. Gérard Philipe se stal populární hvězdou a v divadelním souboru, kde účinkoval hrál tehdy se začínajícím Philipem Noiretem. Zajímavostí z Noiretových pamětí je, že když Gérard Philipe navštívil Prahu pátral po svých údajných českých předcích! Jeho slibnou kariéru a život však příliš brzy ukončila zákeřná rakovina, která ho přemohla již v roce 1959, v jeho 36 letech.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
4.5
Starý dobrý Tulipán. Dnes už mě to postupem času nepříjde tak zajímavé jako dřív.
hrumsrt
hrumsrt
9 183 bodů
8
Je skoro k nevíře, jaké popularitě se tenhle sedmdesát let starý kousek pořád dostává a to navíc musím říct, že naprosto právem.. On totiž Fanfán Tulipán je nejen dobrodružně-romantickou klasikou, ale navíc dal za základ hned několika českým pohádkám, na které si při sledování jednotlivých scén hrdě vzpomenete. Minimálně já jsem odhalil dvě - Honza málem králem, a pak S čerty nejsou žerty, kde ale to už poznejte sami.. Fanfán je představou mladé roztržité nedospělé povahy, který neváhá pro ženské pohlazení riskovat vlastní život, ale současně utíká před skutečným závazkem.. Jde o velmi zábavnou podívanou, na kterou bych se mohl dívat častěji a asi tomu tak i udělám, když jsem si už tuhle klasiku konečně doplnil.. Ve složitých šedesátých letech, kdy se sem snímek dostal musel být velmi příjemnou vzpruhou. A když se k elegantnímu a talentovanému Gérardovi Philipemu přidala i jedinečně krásná Gina Lollobrigida jako Adélka, jejíž exotickému vzhledu se stěží hledá konkurenta, možná by i tu kolorovanou verzi měli zakázat.. Nesmírně roztomilá a nestárnoucí podívaná, kterou snad při opakování ještě více ocením.. Bravo! "Vidím soutěsku a dva kopce" glosoval Fanfán při pohledu svrchu na Gininy neobyčejné poklady... Nesmrtelné. 80%
avenis
avenis
7 963 bodů
7
Dnes jsem film viděla už asi podesáté a teprve teď jsem uviděla tu podobnost... Možná se to už někde psalo, ale všimli jste si zjevné inspirace u filmu "S čerty nejsou žerty"? Vojsko se nápadně podobá, kapitán blbec se nápadně podobá, drezúra "k zemi, vztyk"... šermířské souboje, dívka hovořící s vězněným vojákem skrz zamřížované okno, dokonce hudba ve chvíli, kdy tři vojáci procházejí chodbami do velitelství nepřítele také nápadně připomíná trylky Uhlířovy hudby. Kolorování filmu velmi prospělo. Ačkoliv černobílá verze dávala průchod fantazii, vybarvená políčka jsou příjemná. Kdysi, jako holka, jsem věřila, že se Gerard Philipe opravdu pohybuje tak mrštně. Nojo, je to zrychlené. Ale to asi nevadí... :) (19.12.2020)
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 005 bodů
10
Jak mohli v roce 2003 natočit nového Fanfána Tulipána, když existuje Fanfán Tulipán s Gérardem Philipem?!! A Ginou Lollobrigidou! Tento film je bezesporu Philipův nejlegendárnější! A jeho francouzský šarm tam nejvíce září. Viděla jsem jen černobílou verzi, ale nikdy mi to nevadilo. (Tak my starší jsme zvyklí ještě na černobílé vysílání!) Marně přemýšlím, co bych tomuto filmu vytkla. Ne. Nevytknu nic! Vždyť je to vysoká škola francouzského šarmu, vtipu a romantiky.