Vinnetou a míšenka Apanači

52%

Zajímavosti 18

  • V Mayovkách prakticky "kolovaly" kostýmy mezi postavami. Ve filmu daruje Vinnetou půvabné míšence indiánské šaty, které však dříve nosila Ribanna. Stejnou loveckou košili s třásněmi jsme mohli spatřit v Pokladu na Stříbrném jezeře na banditovi se vzácným motýlem na rameni, v Rudém gentlemanovi ji už nosí David Luka. Pouzdro s nožem, které dříve nosila Nšo-či, později zdědil Vohkadeh.
  • Místa natáčení: Jugoslávie - Zrmanja-Canyon u Obrovacu, Solin u Splitu, Radmanovy mlýny u Omiše, Rastevic u Benkovacu.
  • Film byl zpřístupněn mládeži od 12 let, což bylo z finančních důvodů nevyhovující. Krátce po premiéře začala střihačka Jutta Hering pracovat na zkrácené verzi pro děti od šesti let a všechny brutální scény vystříhala. Nová verze, kratší o celých devět minut, trvající nyní pouhých 81 minut, byla předložena FSK k posouzení, která ji podle očekávání zpřístupnila dětem od 6 let. Od té doby pronajímala společnost Constantin už jenom tento zkrácený film. V TV byla naproti tomu vysílána originální verze.
  • Po premiéře se tvůrci přesunuli do Stuttgartu, kde hlavní představitelé podnikli v napucované tramvaji okružní jízdu městem. Uschi Glas se ukázala jako schopná průvodčí, zatímco Pierre Brice vozil pasažéry - především lidi od tisku - úzkými uličkami města.
  • Premiéra se konala 17. srpna 1966 v mnichovském Mathäser-Filmpalastu za účasti hlavních protagonistů Pierra Brice, Ursuly Glas, Götze George, malého Marinka Cosiće, režiséra Haralda Philippa a skladatele Martina Böttchera. Lex Barker tentokrát chyběl, protože ležel s těžkou virózou v nemocnici v Marseille.
  • Celkové náklady na film se pohybovaly okolo 4 milionů DM, podobně jako tomu bylo u snímku Vinnetou.
  • Ze Saloonu zbylo jen několik trámů spálených na uhel, a tak muselo být městečko vystavěno znovu. Mezitím se dotáčely chybějící záběry v průsmyku Prezid a v pomocném ateliéru v Bibinje u Zadaru. Znovupostavení Rocky Townu stálo přesně 33 169,20 DM. Kromě toho byly zničeny rekvizity, pyrotechnický materiál a nářadí v ceně 15 545,60 DM.
  • Když byly natáčeny exploze v Rocky Townu, vznítily se některé rekvizity. Hasičům se kvůli mohutnému větru nedařilo požár uhasit, plameny postupně přeskočily i na ostatní budovy městečka a zakrátko byla velká část Rocky Townu zničena.
  • Útok orla na Happyho byl nafilmován tak, že byl dravec pevně uvázán k hůlce a veden co nejblíže k chlapci. Záběry, v nichž létá nad skalami, pak vznikly v trikovém studiu.
  • Ve filmu si zahrál orel skalní jménem Peter. Dvaatřicetiletý dravec nasbíral bohaté zkušenosti již během natáčení filmů "Der Adler vom Velsatal" a "Tal der Adler a Der Cornet".
  • Snímek začal natáčet režisér Paul May, vedení produkce jej však pro neschopnost po týdnu odvolalo. May dostal štědré odstupné a bylo dohodnuto, že se o této události zachová absolutní diskrétnost a o jeho odvolání se nikdy v žádném tisku zpráva neobjevila.
  • Natáčení začalo 4. dubna 1966 u Omiše, poslední klapka padla o 65 dní později, tedy 8. června 1966.
  • Hrdina filmu původně nebyl Old Shatterhand, nýbrž Old Firehand. Jelikož však producent Wendlandt při hledání vhodného představitele Old Firehanda nebyl úspěšný, byla role přepsána na Old Shatterhanda, což bylo pro Lexe Barkera vlastně štěstí, jinak by se totiž v roce 1966 v žádné Mayovce neobjevil.
  • Pro rok 1966 měl producent Wendlandt následující plány: nejprve chtěl natočit Míšenku Apanači, následně druhý díl Old Surehanda a třetí film měl být věnován hrdinovi Old Firehandovi, který se měl dokonce objevit již v Míšence Apanači. O Vánocích 1965 bylo však zřejmé, že právě promítaný první díl Old Surehanda bude propadák a Wendlandt narychlo změnil své plány: fdruhý díl Old Surehanda zcela vyškrtnul a místo něho nasadil po Míšence Apanači Old Firehanda. Jako třetí film pro rok 1966 byl plánován snímek Vinnetouova závěť, pro který se však nenašel vhodný scénář a tak se ho filmaři rychle vzdali.
  • Tehdy dvaadvacetiletá Ursula Glas, bývalá sekretářka, hraje v tomto filmu svou první hlavní roli.
  • Film je v pořadí šestým snímkem, ve kterém si společně zahráli Pierre Brice a Lex Barker.
  • Kromě těch Mayovek natáčených v Jugoslávii mělo dojít i k Mayovce, která by byla natáčena ve Spojených státech amerických a v Kanadě. V roce 1967 nabídl producent Horst Wendlandt hlavní roli Pierru Briceovi už s hotovým konceptem příběhu. Brice předběžně souhlasil, ovšem požadoval možnost aby se později mohl k hotovému scénáři vyjádřit. Wendlandt ale neměl pro hercův požadavek pochopení, oba se pohádali a k natáčení nikdy nedošlo.
  • Uvažovalo se o dalších dvou filmech. Měli nést názvy "Vinnetou na cizích stopách" a "Vinnetouova sestra".