Vesničko má středisková

85%
Vesničko má středisková
V typické středočeské střediskové vesničce se můžeme setkat se svérázným a okouzlujícím doktorem Skružným ve výborném podání Rudolfa Hrušínského, řidičem družstevního náklaďáku Pávkem a jeho závozníkem, mentálně zaostalým Otíkem, ke kterému se Pávek chová jako k vlastnímu, i když mu Otík ve své prostotě připravuje jeden malér za druhým, žárlivým hrubiánem Turkem, jeho ženou Janou a jejím milencem, zootechnikem Kašparem, akademickým malířem Rybou a řadou dalších svérázných postaviček obývajících střediskovou obec Křečovice. Jejich osudy se proplétají v řadě komických i poněkud hořkých epizod, "obalujících" hlavní motiv Pávka, který sice po řadě nehod nakonec přece jen nevydrží a odmítne jezdit s mentálně zaostalým Otíkem, ale pak přece jen nedokáže stát stranou, když Pražák Rumlena, který tu má chalupu, zosnuje plán, jak se zbavit Otíka Rákosníka, neboť ředitel podniku, v němž Rumlena zastává funkci náměstka, projeví zájem o koupi Otíkovy chalupy po rodičích.



Recenze: Vesničko má středisková

Kinobox.cz
85%

Snímek staví zrod obřích betonových sídlišť, do jakého se má odstěhovat i zmanipulovaný Otík, proti čistému vesnickému životu. Tento kontrast již prakticky neexistuje. Život na české vesnici je mnohem izolovanější než v Praze, nenese už s sebou blízkost k druhým ani intimitu. Karty se v tomto ohledu zcela obrátily. Menzelův a Svěrákův film nám tedy ukazuje prostředí, které je v něčem nelidsky příšerné, a v něčem naopak až romanticky krásné.


Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
8.5
Česká klasika,která se mi jen tak neomrzí. Výtečná režie a kvalitní scénář dělají z Vesničky jeden z nejlepších českých filmů. Navíc casting je doslova dokonalý a každá postava je jakoby přímo "ze života" Takhle by měla vypadat kvalitní komedie. Inteligentní humor a kvalitní herci.
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9.5
Věčná škoda, že Menzel už netočí - zvládal nejen hrabalovskou poetiku, ale i "socialistický realismus" (mj. protože dokázal mistrovsky zvládnout casting: János Bán za svého Otíka získal několik mezinárodních cen a scénáristou Svěrákem zpochybňovaný Marian Labuda mu přinejmenším důstojně sekundoval). Ale film "udělala" i celá řada výrazných drobných postav (Jiří Lír, Rudolfové Hrušínští st. i ml., Petr Čepek, Evžen Jegorov, paní Milada Ježková, Miroslav Štibich, ... no, skoro všichni). Spoustu Svěrákových humorných nápadů (sirka v kapse, přejetý traktorista Drápalík, scénka se slintavkou, hospodský u doktora, potápění u rybníka a další) Menzel nejen pochopil, ale přesvědčivě natočil. Jeden z nejmilovanějších českých filmů - bohužel mezinárodně asi nepříliš srozumitelný.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
9
Něžná, nenásilná česká komedie, která mě vždy pohladí po duši. Nezapomenutelný Rudolf Hrušinský a další skvělý herci. Scéna S pacientem.. Tak se otáčej celej, tak si nestěžuj, jsou lidi, co nevstanou .. doslova zlidověla. I když éra sedmdesátých let, kdy se objevila každý rok skvělá komedie už byly dávno pryč, podařilo se i pár let před revolucí natočit kultovní komedii.

Dodatečné informace

Původní název:
Vesničko má středisková (více)
  • Československo Vesničko má středisková
Premiéra v ČR:
1. 8. 1986
Distributor:
NFA
Země původu:
Československo

Podobné


Powered byJustWatch