Vera Cruz

67%
Vera Cruz
Vera Cruz
Western Roberta Aldriche se odehrává v období boje mezi Maximiliánem I. Mexickým a Benitem Juárezem. Přivrženci císaře najmou dva americké žoldáky Tranea (Gary Cooper) a Erina (Burt Lancaster), aby doprovodili kočár hraběnky Duvarreové (Denise Darcelová) do přístavu Vera Cruz. Cestou se ovšem ukáže, že kočár obsahuje i zlaté mince v hodnotě 3.000.000 dolarů. No a tím nastává boj o to kdo tyto finance získá. Zapojí se do něj nejen výše jmenovaní, ale i povstalecký generál Ramírez (Morris Ankrum), francouzský markýz Henri de Labordere (Cesar Romero) a tajná agentka Benita Juáreze Nina (Sara Montielová). Celý film se tvoří různé aliance na získání zlata a zase se rozpouštějí, bojují francouzští vojáci s povstalci a finále se odehraje v závěrečné bitvě ve Vera Cruzu. Ve filmu se také objeví spousta dalších známých herců v čele s Ernestem Borgninem, Jackem Elamem a Charlesem Bronsonem.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
8
Garry Cooper, Burt Lancaster, Ernest Borgnine, Charles Bronson a mnoho dalších hereckých matadorů westernového žánru v jednom filmu, pod režií, nikoho jiného, než Roberta Aldricha. A jedná se spíše o zábavný westernový potenciál, než o ryze rodokapsový příběh. Ten je prostý a už v této době nijak originální. Jakýsi císař najme americké žoldáky, aby doprovázeli hraběnku přes nepřátelské území až do nějakého přístavu. Jeden by řekl, o dobrodružství nebude nouze. A není, jen poněkud v jiném formátu. Aby nedošlo k mýlce o komedii se zrovna také nejedná. Snímek má kromě dobrodružství v sobě ukryto i něco z moralismu. Zohledňuje se důraz na pošetilost, morálku, sobectví a pragmatismus. Lidský přístup jednotlivce tedy v rámci děje taktéž udělá své. Pozadí příběhu, tedy doba, ve kterém se to odehrává, je stavěno na skutečných historických událostech, ale to jen tak na okraj. Scenáristicky to občas někde zaskřípe nelogičností, ale to vem čert. Snímek v zájmu pobavit a přinést westernový filmový zážitek v odpočinkovém kabátě přináší a to je fakt, o který jde především.
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
3
Dnes již tematicky nepříliš hutný a nepříliš zajímavý western, který není ani dost zábavný, což je dáno hlavně tím, že postavám nebylo dáno více péče. Ve své době to byl western nejspíš výjimečný vyobrazení jisté amorálnosti a cynismu na ploše hlavních postav, čímž inspiroval podstatně lepší westerny, které vznikly o 10-15 let později. Já mám revizionistické westerny nesrovnatelně radši než ty klasické a toto je raný příklad revizionistického westernu vzniknuvšího v klasické éře, ale tohle mi k uspokojení prostě nestačilo. Navzdory tomu, že mě spíše bavívá sledovat postavy nezosobňující všechnu ctnost, tak jejich role mi žádný zvláštní požitek nepřinesly. Cooper hraje podmračeného bývalého konfederačního velitele, kterej přišel o jmění a hledá bohatství v Mexiku, kde potká mladšího a živelnějšího pistolníka/banditu, jehož hraje Lancaster. Sice si nemohou pořádně věřit, ale oba potřebují prachy, takže se nechají najmout francouzskou vládou jako obránci dostavníku převážejícím hraběnku směrem k přístavu Vera Cruz. Pravým nákladem však jsou 3 miliony, za něž mají být v Evropě najmuti žoldáci, protože film se odehrává během druhé franko-mexické války (1961-1967). Film se v rámci žánru odlišuje i tím, kde se odehrává. Postavy třeba přejíždí přes Teotihuacán, ale nijak zvlášť tu není tematizován střet kultur. Postavy nijak nereflektují, že tu byly i jiné kultury a že možná záleží na tom, které kultury přetrvají. Přitom by to do filmu tematicky sedlo vzhledem k tomu, jak se to v závěru vyvrbí. Aztécké pyramidy jsou tu však jen proto, aby divák viděl jen něco exotického... Protagonistům jde jen o prachy a táhnou to spolu jen proto, že mají stejný zájem. Hraběnka je ale přechčije a unikne s penězi. Dvojice se tak přidá na stranu mexického odboje, dobyjí s ním pevnost a Cooperův ex-konfederát se nakonec rozhodne, že ty peníze by měli patřit Mexiku, což vede k duelu, jelikož jeho mladší kolega na Mexiko kašle. V roce 54 však platil haysův kodex a vyobrazení násilí nebylo přístupné, takže akce za moc nestojí. Vztah mezi protagonisty mi přišel spíše slabý, nezáleželo mi na nich, páč si mě ničím nezískali, takže ani duel mezi nimi nebyl nikterak napínavý - což je dáno i tím, že Vera Cruz není film příliš esteticky výrazný. Duely v Leoneho filmech mají sílu i díky tomu, jak jsou natočeny, sestřihány a jakou hudbou jsou podkresleny.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
9.5
Výborný western! Velká podívaná se spoustou výpravných scén! Garry Cooper samozřejmě veliký sympaťák jako vždy! Krásné exteriéry, rovněž španělská herečka Sara Montiel vypadala pěkně, i když Gerry Cooper o ní prý při natáčení prohlašoval, že páchne a snad si nikdy nemyje vlasy.

Dodatečné informace

Původní název:
Vera Cruz (více)
  • USA Vera Cruz
  • USA Istiklal kahramanlari
  • USA Veracruz
  • USA Vera Kruz
  • USA Вера Круз
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch