Velká země

79%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Pěkný poklidný padesátkový western bez přestřelek a předrsnělých banditů a cowboyů. Dva znesvářené rody a mezi nimi balancuje námořník, kterého skvěle ztvárnil Gregory Peck. Na mě to přeci jen bylo dost dlouhé a pár scén bych oželel, kdyby se film vešel do dvou hodin.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Vynikající antiwestern, který se členění dobro a zlo, honbu za ctí a vůbec všechny macho žánrové prvky snaží rozbořit čistým rozumem. V podstatě vše, co je na westernech "cool", označuje za nesmyslné a nízké. Mohlo to být velmi otravné, místo toho je to chytlavé a působivé.
Fingon
16 886 bodů
8
Dvě hodiny nudy zpestřené zábavnou scénkou s koněm, poslední hodina naprosto úžasná.
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Další neprůstřelná klasika, která mi nepochopitelně dlouho unikala a na jejíž popsání tyhle uživatelské formáty zdaleka nestačí. Opět je obdivuhodné, jak Wyler s relativní jednoduchostí hovoří obrazem a nechává vyprávět ani ne slova, jakožto spíše činy a jejich následky. Mezi skupinou ústředních postav jsou poměrně jasně rozdané karty, směřující k nevyhnutelnému konfliktu ve stylu klasických westernů, ale přítomnost nového věku gentlemanů v osobě námořníka Gregory Pecka s nimi nepředvídatelně zamíchává. Na úrovni tématu tak trpělivě dochází ke střetu cti(žádostivosti) a morálky, reprezentovaném hned na několika úrovních - jednak ve zmíněné osobě námořníka McKaye, jenž v průběhu vykonává čestné hrdinské činy vždy v utajení, neboť se neslučují s jeho morálkou (jsou totiž otázkou cti jen pro drsné muže divokého západu); jednak u loajálního majorova pohůnka Leeche, jemuž jde primárně o čest a McKayova morální spravedlnost na něj začne dopadat až po jejich tajné a smluvené rvačce; jednak u "nepřátelského" vůdce Hannasseyho, který má silně vštípené oba kodexy a jako drsný kovboj v závěru dokáže rozpoznat, že časy se mění a že je nutné vyřešit dlouho bobtnající konflikt čestně i morálně vůči okolí (a velký vliv na něj samozřejmě má aktivní šedá eminence McKay). To vše se sbíhá do nadčasové výpovědi o pronikání různých kulturních a kodexových epoch, a divák tak pohodlně sleduje zdánlivě tradiční western s tradičně rozhozenými rolemi a konflikty, který ale morálku a čest divokého západu od počátku podemlívá. A s tím ostatně souvisí i neočekávané volby na úrovni stylu, kdy Willer ty tradiční westernové motivy jako honička na koních, pěstní souboj či závěrečný duel ukazuje z velké vzdálenosti, aby podpořil jejich demýtizaci, popřípadě je před divákem skryje úplně (zmlácení ve stodole). Dodnes dokonalá ukázka toho, jak umí hollywoodský příběh vyprávět to, co se od něj očekává, a současně to celé jen tak mimochodem (ale naprosto uvědoměle a promyšleně) mezi řádky shazovat. Tenkrát na západě to možná dělá ještě lépe a revolučněji (také vzniklo v odlišné umělecké etapě), ale Velká země je jako klasičtější případ žánrového vzepření neméně fascinující.
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
10
Klasika, která si dává na čas, díky čemuž lépe vyznívá její nehynoucí krása, ale současně diváka vtáhne i baví, protože má co vyprávět a každá scéna je pečlivě vystavěná. Příběh vypráví o výjimečném muži (jak ho ostatně popíše jedna z postav), bývalém námořním kapitánovi Jamesi McKayovi, který se přijíždí oženit s dcerou místního velkostatkáře a odmítá se uchylovat k násilí kvůli sebemenší blbosti, jak je v kraji zvykem. V tomto směru je tento western významný svou demýtizací. Snímek odsuzuje násilí z malichernosti, ale ve svém závěru ukazuje, že jestliže dva blbci nezmoudří a nemůžou jinak, tak nejlepší je, když se sami utkají ve férovém duelu, nezatahují do svých osobních svárů životy ostatních a nakonec se svými sváry klidně nechají i zbytečně "sežrat". Z těchto silných klasik (Singin' in the Rain, Inherit the Wind, Witness for the Prosecution...) jde cítit ryzí zručnost na poli výstavby příběhu, vypointovanosti jednotlivých scén, a celkové vyměřenosti. Snad jen jeden moment v ději by potřeboval ještě trochu doladit. --->Jde o moment, kdy starej statkář Terrill vjede sám do kaňonu, který hlídají nepřátelé, protože jeho muži odmítnou vjet slepě na ránu nepříteli. Po chvíli se však ke svému nadřízenému přidají, ačkoliv film nikterak neetabluje jakýkoliv silným vztah Terrila s jeho muži. Naopak ho etabluje jako opovržlivého muže, který není schopen překonat nějaké své osobní problémy s jiným statkářem a nutí tak své muže, aby odháněli dobytek svého nepřítele z řeky ležící na území které mu ani nepatří. Nepřijde mi, že by takový muž měl být brán v takové vážnosti, aby s ním jiní muži byli ochotní jít zemřít za pro jeho vlastní malichernost. <--- To je jediná chybka na kráse: kdyby jinak film s postavami pečlivě nezacházel tím, že by nevykresloval jejich charaktery v řadě interesantních scénách, tak by ani příběh samotný tak zdařile nefungoval. Na druhou stranu film je to tak půvabný, že by mi nevadilo, kdyby tento už 165min snímek měl klidně ještě o hodinu navíc, která by tuto mezeru případně dokreslovala spolu s historií sváru, jenž mezi sebou oni dva statkáři mají. Kvality však nespočívají pouze ve scénáři, nýbrž i v audiovizuálním zpracování. Nad řadou zarámovaných scenérií jsem se vyloženě rozplýval.
avenis
avenis
8 137 bodů
9
Tento western má jednu pro mne zvláštnost. Je totiž nadčasový. Chybí mi tu ten klasický patos z filmů té doby (což je dobře), herečky nejsou přehnaně nalíčené a především, jde o něco velmi uvěřitelného, lidsky pravdivého. Ta bitka s Peckovou závěrečnou větou nemá chybu. ("Now tell me Leech. What did we prove?") Ale nejvíc asi na filmu oceňuji to prokreslení jednotlivých charakterů. Chyběli mi snad jen indiáni.
cerfik
cerfik
7 890 bodů
8
Je to opravdu kvalitně odvedená filmařská práce, ale že bych tohle dílo zase vynášel do nebes, tak to rozhodně ne. Jistá hollywoodská kýčovitost drsných a bezchybných hrdinů mi zde prostě vadila a Gregory Peck je zde tak drsně vyhlazen, že působí nevěrohodně a jaksi nepatřičně. Pro jeho ženské faninky zřejmě povinnost a tam ta přeidealizovanost asi vadit nebude, ale já zde nevidím nic tak originálního co by mě lákalo si to ještě jednou pustit a to na plné hodnocení rozhodně není, prostě americký kýč jen nadprůměrných kvalit a dobře obsazený.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
7.5
Klasika z padesátých let s Gregorem Peckem v hlavní roli. Přesto nedávám plný počet bodů, protože děj je hodně předvídatelný, ničím nepřekvapí a je schematický. Rovněž jsou zde chyby, např. střídavá přítomnost a nepřítomnost krav na scéně, apod. Pěstní souboje jsou však velmi věrohodně natočené, tak jak to Američani umí. No a i když hlavním hrdinou je krásný Gregory Peck, stopáž je poněkud dlouhá. Prospělo by zkrátit.