Ve jménu otce

78%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Zajímavý příběh dle skutečné události. Vězeňské a soudní drama zároveň. Poklidnější free začátek a poté už jede mašinérie tehdejší soudní a policejní moci ve Velké Británii. Škoda jen, že ve vězení se příběh trošku nerozjel, přeci jen to bylo takové softovější. Cekově pěkný film.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
10
Jeden z několika ohromujících snímků zabývající se následky teroristického činu IRA na nevinných lidech ve smyslu vyšetřování, které svým smyslem ani dnes, byť za jiných okolností, nic neztratilo na své aktuálnosti. Příběh je založen na skutečném případu, kdy zkorumpované mocnosti svými donucovacími schopnostmi dokázali udělat teroristu naprosto z každého, kdo se jim jen znelíbil a výborně hodil do profilu. Příběh o čtyřech nevinných mladých lidech, kteří dostali trest odnětí svobody za něco, co neudělali. Koho to však zajímalo, když politická atmosféra prostě vyžadovala v rámci uklidnění veřejnosti pachatele odsoudit co nejdříve. Politické drama velmi výrazně zohledňující psychologii jednotlivců ve smyslu traumatu a utrpení. Místy se však asi až moc tlačilo na pilu, v zájmu vyvolat v divákovy zděšení, ale budiž. Krutost vězeňského života vedoucí až k rezignaci své neviny bere hodně za své. Velice silný příběh splňuje svůj cíl. Skutečně šokuje a zanechává neblahý pocit nad tím, co všechno je na světě mezi lidmi možné.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
10
Kam se hrabe Shawshank? Ve jménu otce má hloubku, myšlenku a tíživost, jakou má málokteré vězeňské drama. I když oproti právě Shawshanku má výhodu v reálném ději a hromadnějším obsahu než jen vězení. Životní výkon Day-Lewise a výborná atmosféra, kdy musíme hrdinům přát vítězství, žene tohle daleko před přeceňovanou Darabontovu slaďárnu.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Zpočátku to vypadalo na něco ve stylu Bloody Sunday, ale nakonec se z Ve jménu otce vyklubalo spíše vězeňské drama. Které se ale může směle měřit se špičkama žánru. Sheridan by se měl vys.at na průměrné duchařiny a různé centy a vrátit se zase ke kořenům. 9/10
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Možná trochu nenápadné, ale velmi působivé drama, které je svým námětem v posledních letech aktuální stále více. Muž se "špatnou krví", jenž se ocitl ve špatnou chvíli na velmi špatném místě, musí čelit tvrdé politické diskriminaci a snášet ty největší psychické zátěže, jaké může společnost nastražit. Snímek má opravdu velkou sílu, která ční jednak v parádní atmosféře plné revolučních nálad a hippies, a pak také ve skvělých hereckých výkonech, jež skutečně stojí za to vidět. Daniel Day-Lewis je opět úžasný a definitivně ho řadím k těm nejlepším hercům, jací se kdy před kamerou objevili. Stejně tak potěší i Pete Postlehwaite v roli těžce zkoušeného otce a samozřejmě Emma Thompson v menší, ale hodně výrazné roli. A jak je celá podívaná vážná a poněkud depresivní, tak o to víc jsem si užíval ten závěr, kdy Conlon pronáší hrdou řeč před zástupem novinářů. To jsou totiž přesně ty okamžiky, kvůli kterým mám filmy tak moc rád a nikdy mě nepřestanou oslovovat..
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
7
A teď si představte diváka, který jde jeden rok na Ve jménu otce a druhý na Vykoupení z věznice Shawshank.. Dvě díla pracující s psychologií vězňů a pojetí spravedlnosti, na jakou by si dnes bohužel už nikdo netroufl. Vrcholné dílko Jima Sheridana, který opět dokazuje, jak dokáže pracovat s silnými předlohami a zasednout si na psychicky rozložené a zlomené hrdiny.. Tématem Ve jménu otce jsou teroristické atentáty IRA napříč Velkou Británií a všudypřítomná paranoia a společenské rozpoložení s strachem panující. A skutečná ukázka období, kdy ta dokonalá země selhala.. Pokaždé je nepříjemné ale filmově vděčné zobrazit životní příběh někoho, koho neprávem semlel a utlačil stát a jeho byrokracie. Především české publikum si z nových pocitů svobody tahle témata v devadesátkách užívalo.. Životní příběh Gerryho a Guiseppe Conlonových, kteří byli díky zmanipulovaným důkazům a zaujatým právním orgánům odsouzeni k trestu za zločin, jaký nespáchali.. Nešťastné osudy i nepříliš sympatických postav jako zde jsou zkrátka úplně návykové.. Sledovat takhle vykonstruovaný případ a evidentní nespravedlnost je možná někdy nepříjemné, ale úžasně podmanivé.. Oba hlavní aktéři jsou herecké ikony a i když budete spíše číst ódy za květinovým Danielem Day-Lewisem, tak já naopak nemohl najít vhodnou chválu na postavičku jeho otce coby Pete Postlethwaitea, kterého jsem nikdy neviděl v takhle kladné a především lidské roli.. Našlapaný dobový úvod hipízáckého života a jeho přeměna v tuhé kriminální drama je vynikající žánrový šok, který si diváka správně zaháčkuje. A i když bohužel od tohohle openingu plného politicky vyhovujících rozhodnutí a přetvářek pomalinku příběh začíná ztrácet a v samotném vězení bohužel absolutně nestíhá svoji vlastní první polovinu, tak pořád jsem v napětí věřil, že spravedlnost zvítězí.. Co může zabránit, aby se to stalo komukoli dalšímu? Tohle byla demokratická právní země, zatímco tady u nás by je tehdy nejspíše oba pověsili.. Opět film, který tu být musí, i kdyby jen měl vytvářet tlak na soudní systém, aby konal správně.. Nemá to takovéto sexy filmové vězení, nic neromantizuje jako Shawshank a naopak o nějaké naději si celý film můžete nechat zdát.. Gerry Conlon se tak připojuje na seznam vedle Tomasze Komendy, který by měl stát jako připomínka před každým rozhodnutím orgánu veřejné moci. 75%
výfuk
výfuk
2 975 bodů
9
Takové Vykoupení z VS v Irské podobě. Je nechutné když nevinný lidé musí prožívat taková muka ve vězení. Je vidět jasně, že korupce je úplně všude... Z toho se mi chtělo blejt - s prominutím. Ze začátku jsem si myslel, že nebude na co koukat, ale nyní toho lituji, že jsem na to pomyslel. Je to nádherný film, který si pochvalu zaslouží.
Miller
Miller
2 220 bodů
10
Skvělý protivládní a protiautoritářský film ukazující (nutné) zlo, jemuž říkáme vláda;stát. Také D.D.Lewis je skvělý a hraje velmi přesvědčivě. Zajímavý film, určitě to není poslední projekce. Svobodu na prvním místě. 100%