Valmont

73%

Komentáře a recenze 10

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 761 bodů
6.5
Pěkná sonda do života zhýralé a intrikánské francouzské šlechty. Při vší úctě k Milošovi Formanovi, tento snímek nepovažuji za nejlepší. Celkem se to vleče a děj je prakticky jen kolem sexuálních skandálů a intrik. Samozřejmě je to vyšperkované do detailu.. kostýmy, kamera, interiéry. Není to vůbec špatná podívaná, ale více než za 65% to u mě není.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Tak, dilema bychom měli vyřešené, teď se pojďme najíst! Není pravda, že je Valmont chladný film bez humoru, jen nenechává pauzy na smích. A zbývá i dost místa pro hořkost. Čtvrt století po premiéře nemá smysl řešit, že film byl uveden téměř souběžně s jinou, úspěšnější (podle mého horší) adaptací téhož románu - to jsou už jen prázdná slova. Nyní má smysl řešit ten film sám o sobě. A jako takový je velmi dobrý. Forman zvolil uvolněnější tón, takže na pohled působí měkčeji než Frears, ve skutečnosti ale právě ta uvolněnost vypráví o zkaženosti doby víc než nekonečná nepříjemná křeč, kdy nevěřím, že by ti lidé takto chtěli žít - mnohem víc jsem chápal zahálku a požitkářství Formanových postav.
Fingon
16 886 bodů
8
Konečně hezká Mme de Merteuil! Ale je to snad ještě větší svině, než jiné, a celé to navíc končí tak nějak divně.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Historický snímek Valmont byl bohužel od počátku odsouzen k neúspěchu. Tvůrci podcenili ve stejné době vznikající adaptaci Nebezpečné známosti a nastupující hvězda John Malkovich v roli sexuchtivého svůdníka byl jedinečný. S odstupem času je třeba konstatovat, že Valmont má své kouzlo a rozhodně to není nepodařený kus.
avenis
avenis
8 067 bodů
9
Z mého pohledu se jedná o velmi dobře zpracované téma Nebezpečných známostí. Přičemž nelze objektivně stanovit, který režisér to udělal nejlíp a kteří herci se na to nejlépe hodí. Protože při četbě knihy si každý sám subjektivně představuje jak prostředí tak vzhled a charisma jednotlivých postav. Mně se toto Formanovo pojetí prostě líbí. Choderlos de Laclos to napsal skvěle. Tři ženy, dva muži, každý někoho miluje a propletenec je dokonalý.
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
6
Slavný román Choderlose de Laclose jsem nikdy nečetl a ani nehodlám, protože druh této literatury je mi naprosto cizí. Jediná filmová adaptace, kterou jsem viděl tohoto slavného díla byla ta ze současnosti s Ryan Phillipe v roli děvkaře valmonta a musím říct, že mu ta role mnohem více sedla a veřil jsem mu to mnohem lépe než zde Firthovi, kterej mi do role Valmonta naprosto vůbec nesedl. Ale to je asi tak jediná výtka, jinak je to docela průměrnej historickej romantickej film s ne moc dojemným koncem ( ten byl také dojemnější v Kumbleho adaptaci + Verve - Bittersweet symphony). Kdybych někdy chtěl nekomu pustit nebezpečné známosti rozhodně jim nepustím tohle, ale tu novější již tolik zmiňovanou adaptaci. Možná změním názor na oba tyto snímky jakmile někdy narazím na tu s John Malkovichem.
Sarpele
Sarpele
2 434 bodů
10
Kdysi se mi tento film moc líbil, později ho ale v mých očích naprosto zastínily Frearsovy Nebezpečné známosti - ta úžasně krutá Glenn Close, démonický John Malkovich, Keanu a Uma, oba krásní a mladičcí... Ovšem s přibývajícím časem mi ten casting začal připadat takový prvoplánový, ostatně jako celý film. Nenabízí žádný výklad a de Laclosův román v dopisech spíš "ilustruje". Naopak Forman přichází s vlastní interpretací a jeho film má pro mě pořád svůj půvab (navíc Annette Bening je prostě úžasná o Colinu Firthovi ani nemluvě).
stantheman
stantheman
2 399 bodů
8
Skvělý film , mladý Colin , jako vždy provokující Miloš Forman a jako vždy ve formě. Film ke kterému se vracím.
jirikzaboj
jirikzaboj
1 628 bodů
6
Intriky párování, nečestnost a zatvrzelé úmysly jako hlavním tématem pro tuhle romanťárnu, která se nesnaží ani tak moralizovat, spíš poukazovat a hýčkat si diváka nad příběhem, který je bohužel v tomhle zpracování průměrnější. Ne snad, že by to byla vyloženě nuda. Herci hrají svižně, mají na sobě nádherné kostýmy Theodora Pištěka a v nádherných francouzských kulisách je to na pohled velmi poutavé. Valmont má často bohužel prázdné scény bez větších úmyslů a jejich utahanost k celkovému vyústění je trýznivá a pro mě nedostačující k lepšímu hodnocení. Rozhodně to ale není žádnou šedí Formanovo kariéry, ten film je pořád líbivý na pokoukání.
pesrex
277 bodů
9.5
Kdysi při shlédnutí v letním kině snad žádný divák místy napětím ani nedýchal.Mistrovské dílo!