Městečko Twin Peaks

84%

Komentáře a recenze 12

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
První série 75 %: Kdybych hledal "prvotřídní lynchovinu", asi bych byl zklamaný. Ale coby zajímavý televizní kus bezpochyby Twin Peaks funguje takřka na jedničku. Body navíc připočítávám za to, že Lynch a jeho tým donutili diváky zpozornět více než dekádu před seriálovou renesancí. Přesto se ale ani oni nedokázali vymanit z televizních omezení, především nutného natahování dávkování informací, jež se vždy (zde skoro úspěšně) maskuje za tvoření psychologické hloubky. /// Druhá série 85 %. Jedničce něco chybělo, ale nevěděl jsem co. Teď už to vím. Je to humor, který nastoupil nečekaně rychle a nečekaně plynule. I v jedničce pár vtipů bylo, ve dvojce jsou ale zásadně častější a zásadně úspěšnější. Druhé polovině trochu škodí ztráta konceptu - je vidět, že Lynch Lauřina vraha nechtěl odhalit tak brzo a vymýšlel náhradu za běhu. Nicméně je to jen malá vada. Hlavně samotný závěr za čekání rozhodně stojí, i když druhá řada nemusela mít tolik epizod.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7
Velice, velice mysteriózní seriál s atmosférou.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
10
ja som ten serial miloval a uplne mi nevadilo zostavat hore dlho do noci aby som zhliadol kazdu cast (davali to na stv2 v sobotu okolo polnoci a ja som este chodil na zakladku) a to sokojuce finale. vazne nezabudnutelne!
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
0
Nedávno jsem viděl Trierův Ridget a poměrně mě to nadchlo. Chtěl jsem se tedy seznámit s nějakým dalším seriálem autorského tvůrce a Twin Peaks je přirozeně nabízelo. Lynche spíše nemusím. U většiny jeho nejlepších kousků jsem se vlastně nudil. Tohle mohlo být výjimkou, ale jak je vidno, není. Hodnotím jen první sérii, protože dál nehodlám ztrácet čas pokračovat - kord když diváci tvrdí, že první série je geniální a zbytek jen velice dobrý. Když jsem tu nahlédl do galerie třetí série, byl jsem znechucen. Zpátky ale k tomu, co jsem skutečně viděl. Za geniální to považovat nelze. Je tu jistý náznak specifické atmosféry, ale dle mého není dostatečně rozvinuta, protože obsahově je to poměrně plytké a blbé. Jde vlastně o poměrně nudnou detektivku a mě vůbec nezačalo zajímat, co se s mrtvou Laurou stalo. To samo vypovídá o neúspěchu tvůrce. Celé to přitom mohlo být dost zábavné a zajímavé, protože Lynch se nebojí fantazírovat. Všechno to absurdno, snovost, ojedinělost a úsměvnost mohlo být skvěle využito, ale na můj vkus se to drželo příliš při zemi a celé mi to vlastně přišlo dost suché a prázdné. Na Triera se to nechytá. Vlastně mě to dost překvapuje, protože jsem očekával spíš něco překombinovaného, něco v čem se člověk snadno ztratí. Minimálně to nenastalo během první série. 7 hodin stopáže mě nijak neodměnilo, tudíž když skončil osmí díl, rozhodl jsem se dál nepokračovat. Nepředpokládám, že by se to vyplatilo. Neřeknu si: "co kdyby se to rozjelo" protože soudě podle toho, co bylo předvedeno doposud, hádám, že bych jenom litoval.
mojmir.sedlacek
6 033 bodů
10
Bezpochyby nejlepší hraný seriál všech dob (záměrná definice kvůli vyhnutí se srovnávání se Simpsonovými, což by mohlo dopadnout všelijak:)). Kyle MacLachlan i všichni další odvádějí naprosto dechberoucí práci. Atmosféra tak hustá, že by se dala krájet... Zamrzí tak jen zásah televize ABC do děje. Když museli tvůrci proti své vůli odhalit Lauřina vraha, ještě mi to ani nevadlo, protože následující leitmotiv poskytl hodně prostoru k ještě většímu zaměření na postavy. Konec seriálu po druhé sérii, druhý to zásah produkce, byl už bolestivější a konec je tak opravdu velmi otevřený skoro ve všech liniích. A v té hlavní... raději nemluvit, ať nezkazím nikomu překvapení, ze kterého jsem v šoku ještě teď, 4 dny po dokončení:). Přesto musím uznat, že Lynch a Frost z mála vytěžili maximum. A všechny ty drobnůstky kolem, Douglasovy jedle, koláče, Log Lady, postavy Hanka Wordena, Carela Struyckena a M: J. Andersona, černá káva, sovy... tak by šlo pokračovat donekonečna. Scénář, režie, hudba, střih, kamera... vše bezchybné. K čemu to ale psát, kdo má zájem vstoupit do nejúchvatnějšího městečka na světě a je alespoň trochu blázen, nemůže si tohle nechat ujít. 100%. Ne, blbost. 140%!!!
VládceVesmíru
VládceVesmíru
5 385 bodů
10
Sovy nejsou tím, čim se zdají být.
TARANTlNO
TARANTlNO
3 345 bodů
10
REŽIE DAVID LYNCH !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Miller
Miller
2 220 bodů
10
Jeden z nejlepších seriálů všech dob, víc netřeba. Modrá Růže.
Veronika Rada
Veronika Rada
906 bodů
10
Za mě jeden z nejlepších seriálů devadesátých let.
Argocz
Argocz
478 bodů
8
Tento seriál bych popsal nějak takhle: 40% - Romantické/vtipné scény jako z nějaké španělské telenovely z 80. let. (hlavně v 1 a 2 sérii). 40% - Normální rozhovory, prostě se postavy baví nebo něco řeší. 20% - Nechápu co a proč se děje bez vyspětlení bych řekl. Často je to dost strašidelné a horrorové. I taky jsem to užil.