Pravá blondýnka

65%
Pravá blondýnka
Elle Woodsová (Reese Witherspoon) je typická blondýnka. Růžová Barbína non plus ultra. Má všechno: je prezidentkou dívčího spolku Hawaiian Tropic, Miss červen ve školním kalendáři, je populární, rozhodně netrpí nedostatkem a především je obdařena přírodní blond hřívou. Chodí s pohledným spolužákem Warnerem Huntingtonem III. (Matthew Davis), a nepřeje si nic jiného, než být paní Huntingtonovou III. Jenže on má jiné plány: musí studovat Harvard a stát se právníkem, a co s naivní blondýnou? Řekne jí: "Hodlám být senátorem, proto potřebuji Jackie, ne Marilyn," a na studiích si nabalí seriózní tmavovlásku Vivian (Selma Blair). Elle má zlomené srdce, ale jen tak se nevzdá. Přihlásí se také na Harvard a zrovna na práva, jen aby mu dokázala, že to také zvládne. Ona, která se vyzná spíš v módě, společenské rubrice novin a organizaci večírků než v teorii státu a práva nebo ve finesách formální logiky. Navíc studium na elitní univerzitě není procházka růžovou alejí. Tam, kde jiní uspějí buď díky asketickému studiu, vrozené genialitě nebo vlivnému tatínkovi, boduje nakonec Elle - ovšem až po mnoha trapných, ale pro diváky úsměvných karambolech.



Pete69
Pete69
29 308 bodů
6
Tohle není rozhodně můj oblíbený žánr, ale v této kategorii je Pravá blondýnka rozhodně tím lepším. Je to hlavně pro "holky", ale i mě se líbila Reese Witherspoon, která byla roztomilá i inteligentní zároveň a prakticky jen ona je důvodem, proč hodnotím takto vysoko. Pěkná blbina :)
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Překvapivě příjemná (i přes ty odstíny růžové) a nečekaně chytrá komedie (chytrá, ve smyslu rozesmát, ale nepřehánět), jejíž kvality nejsou úplně vidět. Když člověk vidí ukázky, nebo třeba pětiminutovou část, nejspíš ji okamžitě po právu zavrhne. Dokonale sympatická Reese to ale nakonec utáhne.
Klajnik
Klajnik
8 503 bodů
3
Žádné velké umění to není, což se projevuje na poněkud schématickém, neoriginálním a neprokresleném scénáři. Romantické linky moc netáhnou. Příběh snů a úsilí jedné blondýnky, která navzdory nepřízni uspěje a stane se právničkou, rovněž za srdíčko nechytne, protože je to primárně komedie a akcentován je tedy hlavně vtip, který vychází z kontrastu mezi touto malibu Barbie z LA  a konzervativního prostředí východopobřežní Harvardské univerzity. Nutno dodat, že to docela funguje a kdyby byla Barbie natočená kolem roku 2000, tak by ji jistě hrála Reese Witherspoon, která zde také hraje podobnou roli jako v Americkém Psychu, kde ovšem hrála magorovu přítelkyni a dostávala tak spíše bídu. Zde je hlavní hrdinou, která zdolá překážky a dostane svůj šťastný konec. To je bohužel největší vadou filmu. Osobně bych uvítal, kdyby komediální důraz byl ještě vyhrocenější, protagonistka dostávala strašnou bídu a během studií na Harvardu mentálně přepla. Takovým filmem bych byl náramně baven. Tento se ale drží příliš při zemi, protože vlastně říká: "Nevadí, že jsi blonďatá fiflinka a že tě přítel pustil k vodě. Když si dáš cíl a budeš na něm makat, tak si své cíle splníš!" což není toliko zábavné, naopak je to naivní a patetické, tedy to fakt neprožívám. Na hrdince mi záleží jen do té míry, do jaké mě baví, protože ten děj je beztak povrchní a neprostoupí k nějakým hlubším pocitům. SROVNÁNÍ: Prcičky, které jsou rovněž romcomem stejné doby, jsou o něco odvážnější/vulgárnější, ale přesto se po nás chce, abychom těm postavám fandily a přáli jim šťastný konec (proto je taky lepším filmem o panicech Klub Sráčů). 100% blond je tomuto filmu dost podobný, ale je podstatně vulgárnější, dějově blbější a levnější po stránce produkce. Mean Girls jsou nejspíš nejblíž.

Dodatečné informace

Původní název:
Legally Blonde (více)
  • Pravá blondýnka
  • Legally Blonde
  • Blonde et légale
  • Blondinens hævn
  • Cutie Blonde
  • Dr. Szöszi
  • I ekdikisi tis xanthias
  • La revanche d'une blonde
  • La rivincita delle bionde
  • Legalmente Loira
  • Legalmente rubia
  • Natürlich blond!
  • Pravá blondínka
  • Una rubia muy legal
Premiéra v ČR:
13. 12. 2001

Další z kolekce Pravá blondýnka


Podobné


Powered byJustWatch