Hrob světlušek

80%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 308 bodů
9
Krásný Japonský animák. Příběh dvou syrotků, kteří bojují o holé přežití na sklonku Druhé světové války. Je to opravdu smutný příběh u kterého nelže necítí emoce. Krásné zpracování, animace se neliší od klasické japanimace. Opravdu krásná podívaná u které může citlivějšímu divákovi klidně i ukapnout slza.
lamps
lamps
15 150 bodů
9
Nemohu sice říci, že by mě film úplně vyždímal, ale mé citové rozpoložení v jeho průběhu bylo přesto jako na houpačce, ovšem s tím rozdílem, že já se zastavil přesně v místě, kdy se vám stlačí žaludek a požitek ze zhoupnutí na maličký okamžik vytlačí z hlavy vše ostatní. Takahata se vážně vytáhl a tímto skvostným dílem se vyrovnal i nedostižnému Miyazakimu- když už ne tvůrčí fantazií a námětem, tak výslednou působivostí stoprocentně. A hudba od Mamiyai se tak vydařila, jako bych poslouchal Ennia Morriconeho v nejlepších letech. Úžasný filmík, kde jsou všechny oscarové nominace a větší věhlas?
M3lios
M3lios
9 140 bodů
10
[Predom vás musím upozorniť: tento komentár obsahuje SPOILERY a zároveň musím poďakovať uživateľovi Franta285 ,že mi pripomenul ,že tento film existuje inak by som naň zabudol.] Hataru no haka ,alebo Hrob svetlušiek je braný za najdepresívnejší film histórie....a to právom. Príbeh je v jednoduchosti o dvoch súrodencoch Saito a Secuko ,ktorým zomrela Mama a jejich otec je v armáde a nemá sa o nich kto postarať ,čiže starší Saito dostáva povinnosť uživiť seba a chorú Secuko ,aby nezomreli od hladu....,čo nakoniec bohužiaľ neodvráti 😢 Film je prelínaný s udalosťami počas WWII ako kapitulácia Japonska (čím zistíme ,že jejich otec naozaj zomrel) ,alebo bombardovie menších dedín pri Tokiu. Film je po umeleckej stránke totálny masterpiece a nebojím sa ho spolu s filmom Kimi no na wa nazvať za najlepšie anime v dejinách! (Cesta do fantázie nech ide do riti!) Film začína aj končí smrťou hlavných protagonistov a pokiaľ ste neplakali na začiatku tak zaručene sa rozplačete na konci (,keď už mňa to dostalo a to ma nerozplakala ani Iron Manova smrť je už čo povedať). Dej je prelínaný drámou ,depresiou a komédiou.....a takto to ide dokolečka. Postavy sú vynikajúce a nechete ich vidieť zomrierať ,i keď viete ,že nakoniec zomrú! 😢 GRATULUJEM CELÉMU ŠTÁBU ,KTORÝ NA TOMTO ROBIL A ĎAKUJEM ,ŽE DOKAZUJETE ,ŽE ANIME NIE JE LEN PRE DETI! (A hlavne ďakujem za animáciu ,ktorá aj po vyše 30 rokoch stále vyzerá skvelo - Ghost in the shell by sa mohol len učiť.) Tento film by mal mať 100% a nie nejakých 80! (I keď chápem ,že to nie je pre všetkých)....
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8.5
Tak silný příběh, zachycen v tak silném filmu, jsem neviděl už hodně dlouho. Animace nádherná a po tomto filmu budete válku vnímat úplně jinak, než předtím. Navíc vše slyšeno od dobrých dabérů, kteří vydali životní výkon a díky nim je tento film ještě lépe ucelen. Po tomto filmu ale jen těm nejsilnějším povahám nestečou slzy po krajíčku.
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Čekal jsem víc, víc slz, ale neukápla ani jedna a to mě lehce zklamalo. Ale smutné to je od začátku do konce, určitě tento snímek v člověku zůstane hodně dlouho. Když neberu v potaz japonské animé, které moc nemusím (jde jen o zvyk), tak filmeček je moc hezkej po všech stránkách. Krásná hudba a hlásek malé Setsuko si o dojetí říká sám.
kknk2
kknk2
2 937 bodů
7
Hrob světlušek je anime kultovka, u které většina diváků spustí slzu. Mě spíše oslovil námět a - jak to u anime bývá - smysl pro detail. Film je každou minutou smutnější a smutnější, opravdu patetická se mi však zdá jen ta dětská veselost. Retrospektivní smyčka by na můj vkus potřebovala víc času anebo úplně zrušit. Vcelku dobré, ale stačilo vidět jednou. 75 %
Innuendo
Innuendo
908 bodů
9
Varování: toto není dětský film! Ale teď už k samotnému filmu. Pokud ho budete chtít zkouknout, vyberte si chvilku, kdy jste nabití kladnými emocemi. Jen tehdy totiž tenhle film přežijete bez emocionální či depresivní újmy. Je to skutečně velmi silný zážitek. Skoro bych řekl, že slabší povahy by ho měly vynechat. Přítomnost tohoto filmu v mém žebříčku nejoblíbenějších animovaných filmů si prosím vysvětlete spíš tak, že stojí za vidění. Opakované vidění - to už je otázka, jestli to budete chtít absolvovat znovu :-)