Útěk z New Yorku

70%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
9
V pořadí druhá spolupráce Kurta Russella s Johne Carpenterem přinesla povedený byť jednoduchý příběh z daleké budoucnosti. Kurt se tímto snímkem dostal do výborné formy a měl před sebou slibnou kariéru. Ostrov Manhattan jako obrovská věznice plná šílenců, unesený prezident a válečný veterán na záchranné misi. Námět, ze kterého John vymáčkl i přes viditelně nízký rozpočet maximum a tak vznikl kultovní snímek, který se stal pro mnohé filmaře vděčnou inspirací. Akční drama nikam tempem nespěchající se dějově plynule rozvíjí a vytváří podívanou temného a zároveň smutného obrazu lidského bytí. Dnes už sice taková vize budoucnosti spíše budí úsměv, hlavně když divák spatří magnetofonové kazety, ultralehká letadla a jiná technika typická na 80. léta, ale na druhou stranu to dostává nostalgickou filmovou příchuť tvůrčích představ. Ať se to někomu líbí nebo ne, Carpenterův rukopis s hloubkou a důrazem pro detail byl ve své době zárukou vzniku nejlepšího a nejvlivnějšího kultovního skvostu 80. let.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Roztomile tupý námět v roztomile drsném balení. Sociální přesah sice Carpenterovi nežeru, ale jinak docela dobré. Žádná pecka, spíš taková dobrá kusovka. 70 %
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
40 let stará kultovka, která samozřejmě výrazně zestárla. Ikdyž tady na tricích nebo nějaké šílené akci ten děj vystavený není. Je to spíš o tom zdvastovaném NY, který je plný šílených pankáčů, jimž vládne tajemný "Vévoda". Parádní Russel, znepokojivá hudba a skoro horrorová atmosféra. Štve mě, že jsem tohle neviděl v dětství. 7.5/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Těžko dát jiné, než maximální hodnocení, když se jedná o takový kult a od začátku maximálně přiznané béčko. Kurt Russel je naprostý božan a Carpenter se s tím vážně nemaže. Anarchistický film, jak má být a kritika establishmentu v čisté zábavné podobě. ,,Snakeu, slyšel jsem, že seš mrtvej?" ,,Jo, taky jsem to slyšel."
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
Carpenterovsky precizní béčková řacha, u níž je sice zapotřebí nepřemýšlet nad širšími dějovými souvislostmi a přizpůsobit se požadavkům pokleslejší zábavy, ale režisér vám to vrátí i s úroky. Kurt Russell je skvělý a doplněný zástupem špičkových hereckých posil a navzdory občasné stupiditě se jedná o ryzí filmařinu, kterou lze brát v mezích námětu i docela vážně. Neřízená 'trash' zábava ostatně přichází až v pokračování..
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
6
Před deseti lety bych z tohohle filmu byl nadšený. Drsný Snake, skvělá atmosféra a ten "přirozený výstřih". Má to svoje kouzlo, ale je to že svojí podstaty tak béčkový... Nicméně fajn obsazení, kdy prostě je to jako něco, na co jsem si hrál když jsem byl malý kluk. Užil jsem si to, ale není v tom nic navíc.. 65%
squirrelpool
squirrelpool
7 016 bodů
8
První dojem bylo velké zklamání. Tenhle film má pověst absolutní 80kové klasiky. Snake Plisken to dokonce dotáhl, až do hry Broforce. Pravděpodobně je to přelomový film, a proto všechno jsem od toho asi čekal příliš mnoho. Hlavně tedy efekty stojí za kuloví. No, ale s přihlédnutím k tomu, že film stál pouhých 7 milionů je to naprostý zázrak. Na dnešní poměry je to opravdu směšná částka. Carpenter za to, ale vykouzlil naprostou senzaci. Hlavní síla je asi v příběhu a hlavním hrdinovi. Ten totiž rozhodně není žádný Kapitán Amerika, a přitom není cynik (viz závěr, který udělal ze Snaka legendu).
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
6
Dnes již kultovní akční sci-fi, s kultovní postavou, v podání jako vždy suveréního Kurt Russell. Ale já jsem byl bohužel místy zklamán. Film není vyloženě nějak špatný, je to rozhodně kvalitní akční podívaná, ale její věk se na ní podepsal. Takže to místy působí směšně. Sem zvědav na remake, myslím si, že si to tento snímek zaslouží a už to i potřebuje.