Útěk

76%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Příběh ve svém smyslu hodně připomínající známé dějství, jehož aktéry jsou Bonnie a Clyde. Příběh, který je nekompromisní a brutální v celé své podstatě. Steve McQueen v další skvělé roli, kterou si vychutnal a kterou převedl do té nejskvělejší podoby. Scénář je pevný a vyvážený. Neutuchající dramatická atmosféra má štávu a akční scény svůj drive. Walter Hill stojící za scénářem moc dobře věděl jak vše vyobrazit a Sam Peckinpah natočit. Plynulost děje je tedy příznačná a tak v podstatě není hluchého místa. Počátek 70. let a na svou dobu jeden z nejpovedenějších snímků z několika málo žánrově podobných, který kupodivu umí oslovit i dnešní diváky.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Podařená 70ková krimi se spoustou netradičních a na tu dobu možná i revolučních scén (přestřelka v motelu, únos veterinářů). Dost možná to při dalším zhlédnutí bude za 5...8/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
nekompromisní gangsterka, která nestárne. V hlavních rolích vynikající Steve McQueen a krásná Ali Mac Graw. Výborně natočené akční sekvence a nic pro slabé nátury. Remake je slabý odvar, tohle je unikát!
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
Další z řady svižných, zábavných a poměrně surových kriminálek, kterými jsou 70.léta pověstné. Sam Peckinpah opět předvedl kus brilantní filmařiny a příběh o manželském páru prchajícím s pěkným balíkem peněz vystřihl tak nonšalantně, jak by to dnes už nikdo nedokázal. Kromě pronásledování a přestřelek vévodí filmu právě vztah McQueena a MacGraw, mezi kterými to krásně jiskří a akční scény v jejich podání mají své specifické kouzlo. Výborná závěrečná přestřelka a řada povedených dějových odboček, jako je sledování ukradených peněz ve vlaku, udělalo z této kriminálky jedinečnou podívanou, na kterou se dobře dívá i v dnešní době.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8
Příjemný film, který má spád, nechybí mu hvězdy jako McQueen a zároveň tam nechybí akce. Výborně odvedená práce, při které možná zamrzí finále, které je trošku uspěchané a hlavní padouch je zde jen pouhá loutka a skoro nic neudělá. Jinak jde ale o skvěle zvládnuté řemeslo.
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
4
Protagonisté svou situací evokují Bonny a Klyda. Nejsou to však příliš charismatické ani zajímavé postavy, což je škoda, protože film mi obsahově a dějově přišel docela slabý. Neni to děravé - jen nepříliš strhující. Hlavní duo utíká před zákonem i gangstery, kteří je pronásledují. Občas se musí někde schovat. Občas se musí z něčeho prostřílet - což jsou díky Peckinpahově stylu ty nejlepší momenty filmu. Mému oku vyloženě lahodí, jak tam v akci lítá vzduchem omítka a třísky. Po většinu času se však nestřílí a zbytek mi za moc nestál. Na postavách mi nezáleželo, takže mi bylo fuk, jak to s nimi dopadne, což víceméně znamená - absence napětí. Formálně je to přitom zručně zpracované, ale obsahově to příliš nefunguje. Kdyby se scénář více nořil do dynamiky a vztahu mezi Docem a Carol - třeba víc prokreslil, proč k sobě mají tak blízko a nechal více nahlédnout do jejich povah, smýšlení, snů a obav, tak by to nepůsobilo tak prázdně a byl bych do toho třeba i zainteresovaný. Peckinpah přitom dovede víc než jen zfilmovat přestřelku. Dokáže dojmout (Patt Garrett & Billy Kid) i intelektuálně stimulovat (Wild Bunch).
Pas
Pas
6 225 bodů
7.5
Sympaták McQueenovi role uprchlíků a nepoddajných tvrdých mužů sedí. Ve snímku Sama Peckinpaha Útěk pak opět dokazuje, jak výborný byl herec a i přesto, že jeho postava tu není úplně kladná, divák ji musí fandit. Film má atmosféru, brutalitu, napětí, zvraty, ale také skvělé prostředí a jednoho z nejlepších herců minulého století v hlavní roli. Sekunduje mu zde půvabná Ali MacGraw a jako pár jsou dokonalí. Pro mě osobně je tohle zatím jednoznačně nejlepší Peckinpahův počin, který jsem viděl.