U nás v Kocourkově

72%
U nás v Kocourkově
Plakát traileru
Do malého městečka Kocourkova se má po patnácti letech vrátit místní rodák Jalovec, který se v jakési domorodé válce stal hrdinou mezinárodního věhlasu. Celé městečko se chystá na oslavu. Jeho otec - starý pytlák, právě propuštěný z vězení - však v poslední chvíli dostane telegram, že syn nepřijede. Vítací ovace už ale nelze zastavit, a proto vyrazí celé město na nádraží, kde mají hrdinu uvítat. Z vlaku náhodou vystoupí vykutálený trestanec na útěku Ferdinand Kaplan, který se během cesty stihl převléct do smokingu. Všichni ho pokládají za očekávaného hrdinu. Později je dokonce zvolen starostou Kocourkova. Vnese do městečka plno rozruchu a novostí. Avšak i ta nejrafinovanější lež má krátké nohy...



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
8
Kniha ´Kronika města Kocourkova´ od Ondřeje Sekory je svým neotřelým humorem populární do dnešní doby a není náhoda, že si Karel Poláček název tohoto městečka ve třicátých letech pro tento film vypůjčil. Děj pojal obdobně, i když ne až tak, jak se říká, na dřeň. V hlavní roli nikdo jiný než Jan Werich, který dal dané satiře takovou patřičnou grácii a sounáležitost, že se stal snímek doslova nadčasovým. A je to poprvé, kdy se obešel bez svého partnera Jiřího Voskovce. Po technické stránce se nic nevymaňuje od snímků předešlých. Jednoduchý děj s jednoduchými dialogy je pevný už v kramflecích a i přes své značné stáří pokorně umí vyvolat divácký úsměv na tváři i dnes. Místy opět nechybí stále používané scény hodné grotesky, což dnes může krapet působit unáhleně a zbytečně, ale na svou dobu vzniku se nejedná o nic nepatřičného. Pro akční scény především honiček se stále jednalo o nejvhodnější způsob prezentace. Jak bylo naznačeno výše, satirické vtípky skutečně nestárnou. Když se kdekoliv podíváme na vedení radnice, odlišností moc nenajdeme.
kawa
3 388 bodů
8
Trestanec na útěku se dostane do městečka, které očekává příjezd slavného rodáka. Využije situace a obratným manévrováním mezi místními politickými veličinami a líbivými demagogickými projevy dosáhne v krátkém čase toho, že je zvolen starostou. Zdařilá komedie s výborným Werichem bez Voskovce v první sólové roli. Původní scénář Karla Poláčka měl mimořádné literární kvality a jeho symbolická aktuálnost nebyla a není krátkodobá. Znova exceluje Trégl v roli Ešpandra.
pateta
461 bodů
Klasické příhody, ale NEJEN pro pamětníky s vynikajícím hereckým obsazením.

Dodatečné informace

Původní název:
U nás v Kocourkově (více)
  • Československo U nás v Kocourkově
  • Československo At Home in Kocourkov
  • Československo Bei uns in Krähwinkel
Premiéra v ČR:
23. 11. 1934
Distributor:
Lloydfilm
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění