Tron

69%
Tron

Snímek TRON byl v době svého vzniku vpravdě převratný , experimentoval s neprobádanou počítačovou animací a nevídanými vizuálními efekty, které okořenily skvělé akční scény. Flynn (Jeff Bridges) je počítačový expert, který se živí tvorbou her. Soustavně se ale také nabourává do počítačové sítě firmy Encom a snaží se z ní získat důvěrnou informaci. To se ale nelíbí hlavnímu programu, který se rozhodne přenést Flynna do svého království, elektronické civilizace, plné nástrah. Flynn se teď musí probojovat přes počítačové hry a pokusit se zneškodnit neovladatelný a nebezpečný hlavní ovládací program. Jeho jedinou nadějí je odvážný a věrný program Tron, který jako jediný je schopen mocného nepřítele porazit.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
Jak pracuje počítač všichni víme. Ale víme také, jak to vypadá uvnitř? Tak s takovou myšlenkou si pohráli tvůrci z Disney studia a co si budeme povídat, myšlenkově, scenáristicky a hlavně vizuálně naprosto skvěle. Na rok 1982 je snímek stejně tak přelomový, jako v roce 2005 Cameronův 'Avatar'. Je to tak. Na svou dobu se jedná o fenomenální oslnivou podívanou, jakou bylo možné vyprodukovat dle daných technických možností. I dnes však je poznat, že byl film především natočen černobíle, aby se později dobarvil dle daných představ a požadavků. Námětově snímek především zkoumá technologii mající své místo ve společnosti a analyzuje naší závislost na ní. Ztvárněná humanizace integrálních technologických součástí světa MCP (Microsoft Certified Professional) také přináší zajímavou moralizační otázku o napjatém vztahu mezi člověkem a náboženstvím od počátku technické revoluce. Jenomže tohoto faktu si málokdo všimne. Je tu jedna akce vedle druhé, které dnes připomínají prvotní verze digitálních her, k tomu ten vyjímečný vizuální obraz a tak mnozí diváci snímek budou považovat spíše jen jako osvěžující zábavný film nezatěžující zbytečně složitým příběhem. Každopádně snímek je i přes své stáří docela příjemný a je zábavné ho už jenom sledovat. Míra představivostí je dosažena do maxima, což znamená, že je příběh dokonale promyšlený a má v mnohem logiku. V rámci průkopnických starých filmů by měl tento počin zůstat v předních místech zájmu.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Je to do jisté míry (ale jen do jisté míry) novátorské, to snad jo. Líbila se mi i ta jednoduchá vizuální stránka, to taky. Ale stejně jsem se nudil a nějak tak jsem nevěděl, čeho že to hrdinové chtěli dosáhnout ani čeho vlastně dosáhli... neudrželo si to mojí dějovou pozornost.
M3lios
M3lios
9 140 bodů
8
Originálny Tron je film ,ktorý veľa súčasných divákov moc nezaujme a nepochopí. Vďaka jeho veku sa film veľmi tiahne ,niekedy sa ťažko chápe ,dej a efekty na smiech. Ja sa ,ale dokážem pozerať na staré filmy vtedajším pohľadom a vidím v tom skrytý potenciál. No v mojom ponímaní je dvojka lepšia (asi je to tým ,že nie som príliš starý ). 75% ach ,tá doba, keď Disney ešte veci nedosieral.

Dodatečné informace

Původní název:
TRON (více)
  • USA Tron
  • USA TRON
  • USA Tron, el guerrero electrónico
  • USA Tron: The Electronic Gladiator
  • USA Tron - Uma Odisséia Eletrônica
Země původu:
USA, Taiwan
Rozpočet:
17 mil. USD
Tržby:
33 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Tron je dostupný s českým dabingem

Další z kolekce Tron


Powered byJustWatch