Návrat oživlých mrtvol

72%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
7
Jak název snímku napovídá, jedná se o pokračování kultovního filmu 'Noc oživlých mrtvol' (1968), který natočil George Romero. Avšak aby nedošlo k omylu, jedná se o pokračování *neoficiální*. Některé zdroje dokonce uvádí, že ohromný vliv na sérii různých zombie filmů, což se tedy týká i tohoto, měl hlavně snímek 'Úsvit mrtvých' (1978), který má na svědomí taktéž Romero. Zápletka a obsazení je nesmírně jednoduchá záležitost, která na rozjetí příběhu, a hlavně očekávaných gore efektu, se zcela nízkým rozpočtem, postačila. Výborným nápadem je toxický plyn ve vojenských sudech s těly, který oživuje mrtvé. Stačí málo a zombie apokalypsa je na světě. V žádném případě se nejedná o čistý horor, ale o pouhou hororovou komedii, ze kterého v paměti nejvíce utkví jednoslovná hláška samotných zombie: "Moozeéék!" Hrůzou si tedy nikdo kousat nehty nebude. Snímek se řadí mezi osmdesátkový brak a právem. Celé se to v podstatě odehrává na jednom místě za použití skromných kulis, kde jsou hercům do úst mnohdy vkládány podivné dialogy, u kterých dokonce nemálo přehrávají. Viditelně tvůrcům nešlo o nějaký pevný příběh. Tady se jedná pouze o zábavu právě v rámci boje lidí s oživlými mrtvolami. Děj má několik nelogických situací a podivného chování daných postav. Kupodivu to však po tolika letech v rámci nostalgie má své kouzlo a přesvědčení. Vyloženě pecka to nikdy nemohla být, ale třeba ve známých amerických autokinech to úspěch mít mohlo. Nakonec, jak už dnes víme, později vzniklo volné pokračování.
lamps
lamps
15 156 bodů
6.5
Béčková blbina na druhou, ale bavit se u toho docela dá. Hlavně zombíci jsou povedení a výborně si dělají legraci sami ze sebe. Určitě jste ještě neviděli oživlou mrtvolu, která zlikviduje dva doktory a vysílačkou si řekne o další posily. Škoda, že všechny sekvence se zombíky jsou tak divně sestříhané a to nejlepší nám kamera nikdy neukáže a že prvních 40 minut příběhu by se klidně mohlo vystřihnout a divák by o nic nepřišel. Jako horor je to směšné, ale jako legrační pocta zombie filmům se s tím musí počítat.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
10
Nejnapínavější a nejděsivější film co jsem kdy viděl. Klasika mezi horory. Ale pěkná klasika. Hodnotím naplno za masky a perfektní napětí. Tenhle filmek si to zaslouží.
Klajnik
Klajnik
8 608 bodů
2
Nuda, na kterou se docela dobře kouká a to z důvodu masek i estetiky solidního osmdesátkového béčka. Od pohledu to vypadá atraktivně, ale jinak to neni příliš zábavné. Scénář je příliš plytký.
squirrelpool
squirrelpool
7 017 bodů
5.5
Z počátku to vypadá dobře. Obzvlášť to upozornění pro ty, které by napadlo jestli to náhodou není natočené podle skutečné události. Ovšem jak se to začne rozbíhat tak to začne být nuda. Sem tam se objeví nějaký dobrý vtípek, ale to je všechno. Jako celek to potom nevypadá jako horor ani komedie. Možná mě to, ale moc neohromilo, protože jsem krátce předtím viděl Braindead. Což je ta vůbec nejfantastičtější parodie zombie filmů.