Přepadení 13. okrsku

73%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
lamps
lamps
15 150 bodů
8
Zhruba půlhodinová expozice je naprosto boží a beze zbytku odráží Carpenterovu režijní genialitu. Úplně v tom cítíte tu halloweenskou atmosféru a jste natěšení na očekávaný dějový twist. Ten ale přichází docela náhle a zbytek filmu se mění v akční béčko v poměrně rutinních kulisách opuštěné policejní základny. Jenže pořád je to hodně výživná zabíjačka, která umí ve správný moment překvapit a nahradit příběhovou nevyhnutelnost zábavnou scénáristickou nebo stylistickou vsuvkou. Ten tajemný úvod s postupným proplétáním aktérů a nervózními hlediskovými záběry mě jen navnadil až příliš intenzivně a scéna u zmrzlinářského auta je předčasným vrcholem filmu. Každopádně, raný Carpenter mě baví čím dál více...
Klajnik
Klajnik
8 503 bodů
0
Nudné béčko. Scénář je slabý nejen svým příběhem. Nějaký gang se snaží dobýt na policejní stanici. Ještě 10 minut před koncem jsem pořádně nechápal proč. Snad proto, aby mohl být divák baven akcí (samoúčelnost), která však zábavná není. Postava vystřílí do okna zásobník brokovnice, sklo se rozbije, ale rám a omítka zůstanou nedotčené - Carpenter si měl nastudovat Peckinpaha, aby viděl, jak má destrukce v akci vypadat a o kolik líp to vypadá. Dopomohlo by k vizuálně pestrosti i uvěřitelnosti. Divák není baven i proto, že postavy nejsou nijak zvlášť interesantní. Zločinec Napoleon občas zahláškuje, ale ta kadence je fakt jen mírná a postava není tlačena příliš vpřed. Pokud film nemá přesah a nedokáže ani vzbudit tíživou atmosféru, měl by aspoň bavit, čehož lze docílit výživnou akcí a jistými situacemi a reakcemi postav na ony situace. Carpenter si toho asi vědom nebyl, takže se tímto směrem nevydal. Spíš se mi zdá, že chtěl natočit nějakej tíživější thriller, kterého však nedocílil i proto, že divák nemůže být příliš napnut, když mu jsou postavy volné - což spadá pod širší problematiku špatného scénáře. Se vší svou představivostí si však nedokážu najít důvod, proč by do osudu těchto postav měl být jakýkoliv divák zainteresovaný. Přepadení 13. Okrsku snad může být jen zajímavé pro fanoušky Carpenterovi práce - obzvlášť pak jeho Halloweenu, kde snad byly lépe rozvinuty různé rysy, s nimiž si filmař pohrával už zde. Zde však fungují podstatně hůře a já sám považuji opěvovaný Halloween za docela nudný a otravný.
cjmafia
4 387 bodů
4
Na můj vkus až moc nelogické a to už jec o říct, když to začnu řešit i já. Gang je prostě zlý a zabíjí úplně všechny. Dokonce i malé holčičky bez důvodu a tohle já teda neberu. Jasně je to béčko, ale je to od Carpentera sakriš, mohl dát gangu něco navíc. Jediné co se mi na filmu líbilo byla hudba a pár povedených hlášek jinak velice slabé. 3/10.