Babylon A.D.

50%

Zajímavosti 6

  • Zásahy proběhly proti vůli režiséra. Ten se nebál před premiérou mluvit o tom, že jde o příšerný film, na který by rozhodně nikdo neměl chodit. Též výsledný střih přirovnal k hloupé epizodě seriálu 24 hodin.
  • Film byl do kin uveden ve dvou verzích. V USA a Anglii šla sestříhaná 90 minutová verze od 20th Century Fox a ve Francii či Německu byla uvedena nesestříhaná 101 minutová verze od Studio Canal, která posléze vyšla v USA na DVD a Blu-ray jako „unrated“ verze či „speciální edice“. Hlavní rozdíly mezi oběma verzemi jsou tyto: - V obou případech film začíná monologem Tooropa, ale pokaždé se zásadně liší. Úvod v unrated verzi více odpovídá kyberpunku, mimo jiné i tím, že v něm hrdina haní Boha. - V unrated verzi následuje po úvodním monologu sekvence, kde se Toorop probudí ve svém bytě a nasnídá se, než vyrazí ven na pouliční trh se zbraněmi. - Během cesty vlakem do Vladivostoku je v unrated verzi navíc scéna, kde hrdinové od pastevecké rodiny vykoupí jejich místa na sezení. - V klubu ve Vladivostoku jsou jinak sestříhané všechny konfrontace Aurory se zápasníkem. - Souboj Tooropa se zápasníkem je také jinak sestříhaný. Unrated verze obsahuje více záběrů, kde hrdina zápasníka bije, což více odpovídá jeho image kyberpunkového antihrdiny. - Honička na sněžných skůtrech je v obou verzích odlišná. Sestříhaná verze obsahuje více spektakulárních akčních záběrů a ukazuje hrdinu jako nezničitelného geroje. - Unrated verze mezi honičkou na skůtrech a následnou dialogovou sekvencí ve stanu zahrnuje dlouhý předělový záběr, kde hrdina zastřelí roztomilého králíčka, na kterém si pak skupina ve stanu pochutnává. - Po scéně v koupelně v kanadském motelu následuje v sestříhané verzi sekvence z kanadského letiště. Unrated verze ji cele vynechává a místo ní obsahuje sekvenci s Nejvyšší kněžkou během plastické operace. Klíčové je, že narozdíl od sestříhané verze je v unrated verzi hlavní záporák, lépe řečeno hybatel a s ním spojená „korporace“, odhalen až na konci druhé třetiny filmu. - Sekvence scanování Tooropovy paměti je v unrated verzi mnohem delší a obsahuje scény z hrdinovy minulosti, které odhalují jeho teroristické aktivity (včetně zřejmého podílu na 9/11). Unrated verze dále pokračuje dialogovou sekvencí, kde Darquandier vysvětluje Tooropovi podstatu Aurořiných dětí a hovoří o dalším stádiu lidské evoluce, která končí tím, že do místnosti vejdou Darquandierovi pomocníci a oznámí nadcházející příjezd Nejvyšší kněžky. - Unrated verze má odlišný závěr. Po shledání Tooropa a Aurory následuje hrdinův monolog, který přejde do výrazně delší a především duchu kyberpunku věrné sekvence v nemocnici před porodem, kterou film končí.
  • Z problémového filmu bylo nakonec vystřiženo 15 minut, nesestříhaná verze vyšla na dvd.
  • Vin Diesel odmítl hlavní roli ve filmu Hitman (2007), proto aby mohl hrát v tomto snímku.
  • Snímek se potýkal s mnoha problémy, které vedly k výraznému překročení původně stanoveného rozpočtu 60 milionů dolarů, takže na něj pojišťovna uvalila kauci.
  • Snímek se natáčel v barrandovských ateliérech a v Ostravě-Vítkovicích, kde několik stovek obyvatel z okolí ztvárnilo uprchlíky a různé epizodní postavy.