To neznáte Hadimršku

77%

Komentáře a recenze 10

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 796 bodů
5
Typická upištěná veselohra s Vlastou Burianem, který veškerou pozornost upírá na sebe. Hadimršku vyloženě nemusím a považuji film za průměrný. Typická veselohra té doby, která nepřináší nic mimořádného. Popravdě se tomuto filmu spíše vyhýbám a k srdci mi nikdy nepřirostl.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Druhý zvukový snímek Vlasty Buriana by se dal jeho rolí charakterově zařadit vedle snímku předchozího pod názvem 'C. a k. polní maršálek' (1930). Živelnou komediální energií a houževnatostí sobě vlastní opět ztvárnil postavu dokonalou svou výřečností a hlavně komandováním vždy, všech a za každých okolností. Tou postavou je tentokrát účetní revident v bance Popelec Hadimrška, který je vyslán zachránit firmu Zlatník a spol. coby velkoobchod s gramofony, před bankrotem, neboť její majitel vráží nemalé firemní peníze do kabaretní zpěvačky. Tady by se skutečně hodilo staré dobré přísloví: *Kam čert nemůže, tam nastrčí ženskou.* Snímek natočený na základě divadelní hry sice na dnešní dobu zestárnul svým inscenačním pojetím, avšak humorem stále dokáže dokonale rozvibrovat bránice diváků. Děj jako takový je pevně daný a plný situačních scén, avšak ke konci jakoby tvůrci ztráceli nad celým konceptem kontrolu. Dějový vývoj už je značně uspěchaný a mnohdy nepřehledný. Do toho všeho je zde naroubovaná i scéna jak vystřižená z grotesky, neb je skutečně bez zvuku, na téma, kterak policisté nahánějí na ulici zlodějíčka. Působí to tu skutečně dosti rušivě. Každopádně film doslova přetéká hláškami a hlavně narážkami na různé okolnosti, situace a charaktery postav, které se hodící i na dnešní dobu. Film tak lze považovat za počin nadčasový a kdykoliv použitelný. Jako příklad lze uvést zcela poslední scénu oslav po zvolení Hadimršky starostou, především jeho odchod za jásotu davu. Jako politická satira prostě dokonalé.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
8.5
Naprosto úchvatný Vlasta, který má vždy s čím překvapit.
avenis
avenis
8 077 bodů
10
K tomuto filmu mám osobní vztah, protože jsem si jej jako jeden z prvních nahrávala na kotoučový magnetofon značky Grundig, někdy v osmdesátých letech minulého století. Tedy pouze zvuk. A pak jsme si to se sestrou pouštěly tak často, že dodnes dokážeme deklamovat doslovně celé pasáže. :) S odstupem již vidím, jak je to praštěné, ale pořád se ráda podívám.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
8
Skvělé humorné scénky jako vždy, ale děj mi připadá moc plný všelijakých zápletek. Každopádně si myslím, že tohle je jeden z těch lepších filmů s Vlastou Burianem a po jeho skončení se člověk neubrání tomu, aby si po zbytek dne (případně ještě den příští) neprozpěvoval neustále: "To neznáte Hadimršku, děvčata, ten když se rozjede, co dovede."
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
8
Skvělý Vlasta Burian, co více dodat???
kawa
3 388 bodů
9
Stále živá klasická groteska VBuriana, kde exceluje jeho nespoutaný elixír humoru.
Petr Kocfelda
Petr Kocfelda
2 919 bodů
8
Vynikající film s Vlastou Burianem...
Miller
Miller
2 220 bodů
8
Burian coby Hadimrška je naprosto úžasný. Tuhle kazetu jsem si v pěti-šesti pouštěl, a vždy jsem se nasmál. Humor: 10/10 | Ideologie: 0/10....dokonalá komedie. 85%
pesrex4
93 bodů
9.5
Nadčasové herecké mistrovství Vlasty Buriana si nikdy nenechám ujít pro jeho komediálnost a zvláště širokou škálu herecké mimiky,kterou Vlasta Burian oplýval.Ať divák shlédne kteroukoliv z jeho dnes už filmů pro pamětníky, vždycky se potěší na duši.Nelíbí se mi ale jeho "imitátoři", pokud si vymýšlí rádoby promluvy k současné situaci.Vlasta Burian byl jen JEDEN.