Tichá bolest

76%

Komentáře a recenze 7

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9.5
Autobiografický scénář Jiřího Křižana (velká škoda, že jich nestihl napsat víc) ve výborném zpracování režiséra Martina Hollého, v hlavní roli vypravěčova dědečka exceluje Rudolf Hrušínský. Téměř dokonalá, autentická a velice přesvědčivá dokumentace života v komunistické represi, v níž v očích mocných přecházela "vina" z otce na syna ... a také krásná, procítěná ilustrace moravanství.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Moc krásný syrový snímek a jeden z prvních, který byl po převratu natočen "soudruhům na míru". Škoda, že v televizi na něj člověk nenarazí. Rudolf Hrušínský ukázal, proč byl jedním z nejlepších herců a ostatní "zobáci" už tenkrát ukázali svůj talent. Moc pěkné depresivní drama, které Rudolf Hrušínský povýšil na umělecké dílo.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
8
Pěkné. Na rok 1990 a na český film doslova výborné. Nechápu, jak je možné, že tento film je u nás neznámý a oproti tomu Černí baroni jdou pětkrát do roka. Lecco to o nás jako o divácích vypovídá. 4 a 1/2
Fingon
16 886 bodů
8
Srovnávat tento film s Černými barony je trochu podpásovka, protože ti jsou především komedií - sice místy hořkou a hodnou zamyšlení, ale přesto především komedií. V Tiché bolesti můžeme rozeznat spoustu motivů, které se vyskytují i ve známějším a divácky atraktivnějším snímku, zde se jde více do hloubky (a občas i na tu komedii dojde, protože něco je tak absurdní, že se tomu skutečně nedá nesmát).
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Jeden z posledních filmů zlaté české éry charakteristické úžasnými herci, baladickým vesnickým prostředím a deprimující aurou nežádoucí socialistické záštity. Jedno z posledních velkých vystoupení Rudolfa Hrušínského, který byl a pro mnohé stále je největším českým hercem v historii. Smutné, velmi autentické a chvílemi úsměvné vyprávění o tehdejší lidové nátuře a problémech, které , částečně díky takovým filmům, přerůstají hranice minulosti. Neprávem zapomenutý filmový poklad a jednoznačně životní role Pavla Zedníčka :)
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
10
Skvělý film z padesátých let o vojácích pétépácích. Skvělé herecké výkony, přehledné přeskakování časových rovin a skvělěj scénář, hlavně moudra co vycházej z úst pana Hrušínského jsou k zamyšlení.
výfuk
výfuk
2 975 bodů
8.5
Tichá bolest mi ukázala opět 50. léta, ale v tochu jiné formě, která se mi také líbila. Opět pan Hrušinský zářil stejně jako ostatní herecký nováčci, kteří se stávali hvězdami a tady ukázali co v nich je.