Texaský masakr motorovou pilou

73%
Texaský masakr motorovou pilou
Skupina 5 mladých hipisáckých vysokoškoláků vyrazí na prázdninový výlet po Texasu. Jejich základním problémem je, že se rozhodnou přenocovat nedaleko kanibalského klanu dělníků z jatek. Nejvýraznějšími členy rodiny je stařičký patriarcha, který je už tak starý, že sotva může sát krev z prsu mladé oběti a pochopitelně příšerná ikona celého žánru Leatherface (Gunnar Hansen v životní roli), který skvěle ovládá motorovou pilu a nosí kvůli své strašné chorobě na obličeji masku z kůže svých obětí. Jedna z dívek Sally (Marilyn Burns), však nechce skončit jako dezert pošahané rodinky a tak se v jednom z nejslavnějších filmových konců pokusí uprchnout.



Pete69
Pete69
29 761 bodů
7
V sedmdesátých letech vznikla spousta kvalitních béčkových hororů, které byly spouštěčem franchise. To platí i zde. Kvalitní horor, který působí trošku amatersky, ale přidává to na autenticitě. Snad jen na konci nemusela být parta psychopatů za tak nemotorná jelita.
Fingon
16 886 bodů
8
Hnusný film... ale naprosto úžasně natočený.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Intenzivní snímek se specifickým rytmem patří ke klenotům žánru, což ocenilo v době uvedení již Muzeum moderního umění v New Yorku, které film okamžitě zakoupilo do svých sbírek a film byl oceněn v prestižní režisérské sekci na MFF v Cannes. Zřejmě to bylo reakcí k téměř okamžitému zákazu promítání ve Velké Británii, která film nakonec ospravedlnila alespoň prostřednictvím londýnského filmového festivalu, kde snímek vyhrál ocenění za nejlepší film. V oficiální distribuci se však ocitl až v roce 1999. Film byl do počátku 80. let zakázán v Austrálii a velké problémy s cenzurou měl i v Západním Německu. Mimochodem film je dodnes v Německu (na rozdíl od remakeu) na seznamu zakázaných snímků a nikdy tam nebyl uveden v originální verzi, pouze ve velmi prostříhaných kopiích. Film již v roce svého uvedení vydělal 31 milionů dolarů a stal se tak vzhledem k inflaci jedním z absolutně nejvýdělečnějších nezávislých snímků světové kinematografie. Investorem snímku byl známý americký mafián, který stál i za věhlasným pornofilmem s lakonickým názvem Hluboké hrdlo. Investor poté zaplatil každému členovi štábu cca 400 dolarů a když musel vyhlásit bankrot po odhalení svých podvodů a trestné činnosti přešla jeho práva na společnost New Line Cinema. Ti poté museli vyplatit každému z tvůrců jednorázovou odměnu 25 000 dolarů podle původní smlouvy na základě rozhodnutí soudu. Film je určen i po letech pouze divákům, kteří něco vydrží a v žádném případě ho nesmí vidět diváci do 18 let!


Dodatečné informace

Původní název:
The Texas Chain Saw Massacre (více)
  • USA Texaský masakr motorovou pilou
  • USA The Texas Chain Saw Massacre
  • USA Akuma no ikenie
  • USA A texasi láncfűrészes mészárlás
  • USA Texasin moottorisahamurhat
  • USA Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι
Země původu:
USA
Přístupnost:
18+
Čeština:
Texaský masakr motorovou pilou je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Texaský masakr motorovou pilou


Podobné


Powered byJustWatch