Texaský masakr motorovou pilou

73%

Komentáře a recenze 24

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
V sedmdesátých letech vznikla spousta kvalitních béčkových hororů, které byly spouštěčem franchise. To platí i zde. Kvalitní horor, který působí trošku amatersky, ale přidává to na autenticitě. Snad jen na konci nemusela být parta psychopatů za tak nemotorná jelita.
Fingon
16 886 bodů
8
Hnusný film... ale naprosto úžasně natočený.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Intenzivní snímek se specifickým rytmem patří ke klenotům žánru, což ocenilo v době uvedení již Muzeum moderního umění v New Yorku, které film okamžitě zakoupilo do svých sbírek a film byl oceněn v prestižní režisérské sekci na MFF v Cannes. Zřejmě to bylo reakcí k téměř okamžitému zákazu promítání ve Velké Británii, která film nakonec ospravedlnila alespoň prostřednictvím londýnského filmového festivalu, kde snímek vyhrál ocenění za nejlepší film. V oficiální distribuci se však ocitl až v roce 1999. Film byl do počátku 80. let zakázán v Austrálii a velké problémy s cenzurou měl i v Západním Německu. Mimochodem film je dodnes v Německu (na rozdíl od remakeu) na seznamu zakázaných snímků a nikdy tam nebyl uveden v originální verzi, pouze ve velmi prostříhaných kopiích. Film již v roce svého uvedení vydělal 31 milionů dolarů a stal se tak vzhledem k inflaci jedním z absolutně nejvýdělečnějších nezávislých snímků světové kinematografie. Investorem snímku byl známý americký mafián, který stál i za věhlasným pornofilmem s lakonickým názvem Hluboké hrdlo. Investor poté zaplatil každému členovi štábu cca 400 dolarů a když musel vyhlásit bankrot po odhalení svých podvodů a trestné činnosti přešla jeho práva na společnost New Line Cinema. Ti poté museli vyplatit každému z tvůrců jednorázovou odměnu 25 000 dolarů podle původní smlouvy na základě rozhodnutí soudu. Film je určen i po letech pouze divákům, kteří něco vydrží a v žádném případě ho nesmí vidět diváci do 18 let!
lamps
lamps
15 155 bodů
10
Vrchol žánru, laskomina pro fajnšmekry. Ultra naturalistucké filmové umění bez jediného tvůrčího zaváhání, které vás psychologicky i fyzicky rozloží a nedá spát. První polovina nonstop napínavé, ukrutně dusné a uvěřitelné zobrazení nejnižších lidských pudů a morálního zapadákova, druhá půlka neuvěřitelně nepříjemná reflexe dříve naťuknutých a gradovaných hrůz. Geniálně nasnímané i ozvučené. Film, bez něhož by slovo horor vydatně ztrácelo na významu.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
6.5
Trochu jiný film než jeho remaky. Věřím že v té době to byl šokujíci thriller. Brutalita zde není v tak velkém měřítku.
hrumsrt
hrumsrt
9 279 bodů
2
Tenhle film byl pro mě vždy nějaký pojem v kinematografii. Ač to není žádné veledílo, všichni ho tak nějak milovali. Byl jsem až šokován, jak mám odlišný zážitek. Fakt jsem se nudil. Dějově mi to přišlo banální a absolutně bez napětí, hodně mi to připomíná novodobé teen horory z USA, což teda vůbec není dobře. Taktéž mi vadí, jak je film udělaný, jak zvláštně nasvícený. Navíc, co mám na hororech rád, je to budování napětí, ta postupná gradace, kdy pak máte nějakou kulervoucí konfrontaci, tady nic. Ani tam nemáte ten surový pocit nepříjemnosti.. Strašně, ale fakt strašně odbytě to na mě působí. Snad až jakoby to točila nějaká česká skupinka amatérů.. (P.S. Několikrát jsem si říkal hergot ženská vezmi si na sebe nějakou podprdu! xD) Aspoň ten závěrečný kultovní hon to zachránil před nejhorším... 20%
Klajnik
Klajnik
8 584 bodů
7
Jeden z nejlepších hororů. Děsivé, absurdní i skvěle natočené. To zasazení do vidlákova je skvělé a Leatherface mě vždy bavil víc než třeba Michael Myers.
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Originál je prostě originál, o tom žádná. Slušně svižné a bez zbytečných keců. V porovnání s jinýma hororovýma začátkama této doby je to hodně dobře natočené. Určitě to nenudí na rozdíl od příšerný dvojky. 73%
jay.lee
jay.lee
7 487 bodů
10
Když se kácí les, létají třísky:-)
SNCIS
SNCIS
6 531 bodů
7
Když jsem byl ještě špunt, tak byl tento film - mezi T O P horory! Doba vzniku na tom, už jde jde znát (Už to bude 50 let staré). Kladní herci nevýrazní, ale to moc nevadí. Kamera zabírá herečkám věčně zadečky to také nevadí. Prvních 35 minut je vyloženě nuda! Potom Hooperovi nemám co vyčítat. Má to děsivou atmosféru, hororový soundtrack a zkrátka je to T O P horor i dnes. Hooper stvořil originální a kultovní záležitost, která díky dalším a dalším pokračování žije dodnes. - 70%.