Sedmý kontinent

78%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
9
Sedmý kontinent mi doslova vyrazil dech. Jedná se příběh rodiny, která se rozhodla od základu změnit život a odstěhovat se do Austrálie. Ve filmu zazní asi 100 vět a je plný dlouhých záběrů na obyčejné věci, jako je snídaně, či mytí auta v myčce. Po destiminutovém úseku, kdy likvidují vše v v bytě začnou splachovat peníze do záchodu a v tu chvíli mi došlo to, co jsem celou dobu jen tušil. Chtějí odejít ze světa, ne z Německa. Na konci otráví dceru, poté zemře manželka a poslední otec. Temný, depressvní film.. téměř dokonalý počit v alternativní filmové tvorbě.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Bohužel jsem věděl, že nakonec má přijít nějaká šokující pointa, takže jsem po ní pátral předem a odhadnul jsem ji asi moc brzo. To ale Hanekenovi nemůžu vyčítat. Je to velmi silný film, který úspěšně využívá riskantní zobrazení nudy a bezcílnosti, což je obdivuhodné.
TARANTlNO
TARANTlNO
3 345 bodů
10
Temnota která vyráží dech a nedá spát. Haneke s mistrovskou úsečností skládá ostré střepy dlouhých záběrů statiky reality a zobrazení lidské hloubky, krvácející všednosti, které z větší části vzbuzují u diváka nechápavý pocit (dcera ve škole "nevidím"), který se postupně v divákovi mysli rozkládá ("Austrálie") do úplného závěru, tam Haneke provádí frontální útok obrazem i zvukem a z dosud nemotivované koláže tvoří překvapivý a brutální obraz rozkladu a destrukce diváka (titulky). Michael Haneke je démon a král Evropy.
Profilová fotka
Smazaný uživatel
764 bodů
7.5
Hned ve svém prvním filmu pro kina (původně určen pro TV, ale tam byl projekt odmítnut) vám Haneke naloží na záda svůj vpravdě těžký panel(ák) skepse z kapitalismu, masmédií, rutiny (pracovní i domácí) a hezky vzhůru, nebo spíš šupajdá z kopce k hromadné rodinné sebevraždě. To není spoiler. Nesměl bych tak mluvit zhruba o půlhodině filmu. Pečlivá příprava totiž zabere nějaký čas. Hanekeho styl, a až obsesivní zájem analyzovat společnost skrze rodinu už v Sedmém kontinentu dostává jasné kontury. Film jen pro silné nátury (nebo i slabé, ale měly by mít po ruce antidepresiva). Anebo Addamsovu rodinu.