Tankový prapor

70%

Komentáře a recenze 12

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
6.5
Knižní předlohu od Josefa Škvoreckého jsem samozřejmě četl a proto jsem byl zvědavý jak se jí podařilo Olmerovi převést do filmové podoby. Myslím,že to mohlo dopadnout podstatně lépe,ale i tak jsem celkem spokojený. Humorné situace jsou natočené svižně a hlavně v nich nechybí vtip. Obsazení bylo super a hlavně Miroslav Donutil hodně pobavil.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Tankový prapor je dnes již klasikou a některé věcí z něj zlidověly. Dobrá komedie s hořkou pachuť je však pro mě stále hluboko ve stínu Černých baronů, přestože se jedná o výborný film, který hodnotím sedmdesáti procenty. Skvělý Miroslav Donutil, který odstartoval svou šňůru zelených mozků, výborný Vaculík a další..
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 421 bodů
6.5
´Humoristický obraz individuálního boje s blbostí, ztělesněnou vybranými představiteli důstojnického sboru čs. armády v 50. letech.´ Tak zní motto k literární předloze tohoto filmu autora Josefa Škvoreckého a protože bylo politicky těsně po převratu, tudíž nehrozil zákaz a stíhání za zesměšňování československé lidové armády, tvůrci vše náležitě vzali pěkně od podlahy. Nezapomenutelný kliďas vojín Smiřický, cholerický major Borovička či takřka klaunský nadporučík Růžička. Co postava, to charakter a tak vznikla plejáda humorných scének, z nichž některé by sice potřebovali ještě krapet doladit, ale to na výpovědi o absurditě doby nic nemění. O nějaké plynulosti vývoje děje nelze ani pomýšlet. Zajímavostí je, že Vítězslav Jandák si vojenského důstojníka, v podstatě stejného charakteru, zopakoval, neboť rok před tím si takovou postavu zahrál u jednotky tzv. černých baronů ve snímku ´Tichá bolest´ (1990). Všudypřítomná situační komika sice dost zlehčuje danou stalinisticky temnou dobu 50. let, ale postoj vojáků základní služby a důstojníků ukazuje adekvátně. Dnes se tomu smějeme, ale zažít by to nechtěl nikdo. Film si nese prvenství v rámci soukromého filmu po politickém převratu a nová tvůrčí volnost je na výsledku dost znát. Neočekávaná vulgárnost a odvážná nahota asi šokovala nejvíce. Ale po normalizační době se jednalo o něco nového, takže po uvedení kina nepřekvapujíc praskala ve švech. A i nyní se ke snímku rádi vracíme, neb dělat se z oné doby legraci ještě dlouho neomrzí.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
5
Nějak mě to neoslovilo, ale k zabití nudy a průměrné zábavě dostačujíci.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
6.5
No jistě... že Tankový prapor chytil všechnu tu porevoluční neřest, jakou jsou "kozy" a sprostá slova jak na běžícím (tankovým) pásu. Baví to, to neříkám, je to přesně správně absurdní, v jistých ohledech i groteskní, ale je to málo. Pár epizodních skečů tak dohromady vytvoří sice zábavné jednotlivosti, ale absolutně nezajímavý celek. Naštěstí to má pouhých 83 minut a tunu hlášek, takže účel splněn, soudruhu majore.
avenis
avenis
8 131 bodů
6
Už jsem to viděla tolikrát... a pořád se nemůžu zbavit pocitu svědění. Chlapi se dělí na část, která se nesmírně baví, protože to zažila na vlastní kůži a na část, která říká, že to je blbost a že to tak nebylo. Já nevím, nebyla jsem četařkou... ale protože jsem knihu nečetla, nevím, kde se tam v té době vzala žena v činné službě a dokonce zavřená v base. Za co, proboha? Testosteronu je tam nadbytek, ale to asi patří k vojenské věci. Kdyby ten ženský prvek v podobě paní Pinkasové pojal Vít Olmer víc profesionálně a nesvěřil tuto roli netalentované manželce, mohlo to dopadnout mnohem líp.
Pas
Pas
6 225 bodů
1
Trenkový Vaculíkův prapor. One man show M Donutila, který se potom na obrazovce objevoval s železnou pravidelností. Film nemusím, Donutila jakbysmet. Snímek poplatný své době , aneb jak udělat slávu na starém režimu
kubas369
4 086 bodů
8
Škoda, že to není tak vtipné jako černí baroni ale i tak je to vymečný snímek naší kinematografie.
miza
miza
2 336 bodů
8
Film se stak trhákem doby.Je jen málo lidí kteří neznají literální předlohu tohoto filmu.Tajně schovávaná v knihovnách a půjčovaná na slovo děkuji a brzy vrátím pro další čtenáře.
brbla666
brbla666
1 534 bodů
10
vynikající.