Tanec s vlky

84%

Komentáře a recenze 25

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9.5
Kéž by se Kostnerovi bývalo herecky i režijně dařilo dál na stejné úrovni ... od té doby vážně nic moc. Ale za Tančí s vlky děkuji.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Skvělý film. Kevin Costner a jeho režijní dílo je kontroverzní, ale něco se povedlo a to dokazuje tento snímek. Film ukazuje věci páchané na původním obyvatelstvu Severní Ameriky, ale to předvedl třeba i Karel May - Vinnetou. V tanci s vlky jsem se dočkal vysoce nadprůměrného westernu zkříženého s dramatem.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Působivý western, kde Costner úspěšně hraje na svědomí a city USA. A i my ho můžeme docenit. Perfektní hudba, uvěřitelné stupňování a vůbec jedinečná atmosféra dělají z Tance z vlky právoplatný vzor pro srovnávatelné nástupce. Jako hodně "vzorových" filmů je ale maličko očividný.
muzz
muzz
18 035 bodů
8.5
Je to přesně tak, jak píše dole Voleman. Krásný film, dobře obsazený, kvalitně zahrný, nádherné scenérie, příběh nenudí a má to spád. Tento film podle mne patří mezi deset nejlepších westernů vůbec a všeobecně mezi nejlepší filmy. Všechny Oscary si zasloužil.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Tanec s vlky je záměrně velmi sentimentální film. Je to film, který divákovi představuje dobu rané Ameriky, s panenskou přírodou a původním obyvatelstvem s naléhavou ekologickou a morální stopou. Je pochopitelně zásadní, že Kevin Costner film natáčel jako nezkušený filmař a byl spíše idealista, než že by to měl celé pevně v rukou. První verze filmu tak měla přes 5 hodin a ta oskarová má 3 hodiny. Režisérský sestřih má kolem čtyř hodin, ale ocení jí zejména divačky, v přidané hodině je zejména romantický vztah mezi Dunbarem a Zaťatou pěstí.
lamps
lamps
15 156 bodů
9.5
Pravá filmová slast se vším všudy. Kevin Costner by už nikdy žádný další film natočit nemusel, ale zásluhou tohoto nádherného dobrodružství se pro mě stává nesmrtelným režisérem. Záměrně jsem si Tanec s vlky nechával na své 1000 hodnocení, a jak vidno, nemohl jsem si vybrat lépe. Tříhodinový příběh o tom nejdůležitějším, tedy o přátelství, porozumnění a oddanosti, je zářným příkladem skutečného lidského myšlení, které je omezené ziskuchtivostí, krutostí a touhou po moci. Asi ještě nikdy jsem neměl takovou chuť zasáhnout do děje, jako když vojáci stříleli na bezbraného a důvěřivého vlka. Myslím, že málokterý film by si zasloužil proměnit všech 12 oscarových nominací tak, jako právě Tanec s vlky..
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
10
Třetí nejlepší western všech dob. Když jsem film poprvé shlédnul byl jsem překvapen jak hodně mě pohltil. Kevin Costner tu odvádí dobrou práci za kamerou i před ní a je to krásný lidský film.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
8
Úžasný příběh s perfektním Kevinem Costnerem. Film plný emocí a různých pocitů. První film tohoto žánru co jsem poprvé spatřil a dobře mi sedl. Jde o pěknou práci filmařů. Dějově solidně natočené.
hrumsrt
hrumsrt
9 318 bodů
8
A tak se Kevin Costner rozhodl, že si ten svůj velkofilm udělá po svém. Vložil si do toho každou penny a usedl na režisérské křeslo... Výsledkem budiž epický spektákl se vším všudy, který téměř okamžitě vstoupil mezi největší filmařské kousky. Kevin Costner ve své již typické roli, které já říkám "milovník". Jako běloch, dokonce poručík v armádě konfederace už dosloužil a rozhodl se dožít v prérii.. A pak už jen navazuje vztahy s jedním kmenem Siouxů, a to do takové míry, že se z něj nakonec stává jeden z nich. Z čehož vzniká typické filmové rozepření, kdy jedinec stojí po boku svých "nepřátel" proti svým, akorát, že je tomu přesně naopak (viz. Poslední samuraj, Avatar atd.). Zkrátka podobně laděných filmů můžete najít hodně.. Ovšem proč je teda Tanec s vlky něco více a není jen onou žánrovou tuctovkou?.. Tak především, spatřil svět jako první z těchto zmíněných filmů, a tak tohle příběhové vyústění ještě nebylo tolik okoukané. Jsem si jistý, že dneska by mu přesně tahle "neoriginalita" byla ku škodě... Možná poslední opravdu povedený přídavek do western žánru? No, podobně kvalitních již už od té doby nevyšlo. I když pro mě jsou, díky dětství, westernové etalony především mayovky, které spíše než na ona typická témata se soustředí na epickou akci, tak takhle nějak si představuji ten velkolepý westernovský trademark... I když jsem teda viděl jen standartní tříhodinovou verzi, tak i přesto si stojím za tím, že je ten film dlouhý. Avšak třeba s SE nebo při DC bych tvrdil něco velmi podobného navzdory ještě delší stopáži, jelikož ony nudnější rozvleklé pasáže vnímám na začátku filmu, kdy zhruba první třetina je tempem hrubě za zbytkem filmu. Ale jakmile se John Dunbar rozhodne navázat vztahy s kmenem Siouxů, už mě to pohltí o to více. Líbí se mi, jakým přístupem k tomu Dunbar přistoupil, že celé to setkávání vnímá jako výzkumnou studii, což jasně říká, že existuje k filmu nějaká knižní předloha.. Postupné poodkrývání indiánských zvyků a štípaní veškerých bariér je asi nejlepší částí snímku.. Costner natočil krásné dílko, které láká vynikající technickou stránkou, kde hrají prim táhle kamerové záběry a taky vynikající hudba. Přestože to pro mě není natolik perfektní snímek, tak jde o poctivou ukázku velké filmařiny, které navíc nechybí srdíčko. 80%
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
8
Tanec s Vlky přišel na začátku devadesátek, kdy už westerny měly svou největší slávu za sebou. Žánr ušel dlouhou cestu táhnoucí se od počátku kinematografie (viz. Great Train Robbery z roku 1903) a vždy nějak odrážel dobu svého vzniku (třeba mccarthismus v 50. letech), ale po revizionistickém pojetí let 60. a 70. a úpadku klasického westernu dochází v 80. letech k úpadku celého žánru. Nutno vyzdvihnout největší finanční propadák, kterým byl megalomanský projekt (3,5h dlouhý) Heaven's Gate, jenž přivedl studio ke krachu, jelikož na něj navzdory jeho formálním kvalitám nikdo nepřišel - obecenstvo se chce bavit a prožít s postavami nějaké silné příběhy, jenže režisér, Michael Cimino, chtěl svým antiwesternovým přístupem (který podvrací žánrová očekávání) spíš ukázat, jak ta doba tehdy mohla vpravdě vypadat - nebyla plná drsných a tajemných pistolníků s přesnou muškou, nýbrž imigrantů. ___O deset let později přišel Kevin Costner s Tanecem s Vlky a byl to divácký i kritický hit (7/12 proměněných nominací na Oscara). Svou formou taková velká poctivá neo-klasika, ale obsahově nese celou řadu revizionistických prvků. V klasickém westernu totiž tradičně Indiáni zastávali roli surových divochů (viz. Searchers, ale s/o v tomto aspektu musím dát hlavně filmu Bone Tomahawk z roku 2015). Zde je tomu jinak, protože protagonista začne žít s Indiány, což však není nový motiv. Vzpomeňme si na Little Big Man - ačkoliv se jedná o film z roku 1970, tak k látce zaujímá podstatně postmodernější přístup (gunslinger era) než tento film. O kvalitách Tance s Vlky nesvědčí pouze všechna ta ocenění, nýbrž i to, že ani ta nejdelší verze filmu (4h dlouhý Director's Cut) nezačne nudit. Jedná se o nejdelší film, který jsem viděl a současně o něm nemohu říci, že bych se začal nudit. Snad jen některá Oscary bych radši viděl radši u Goodfellas, jimž Tanec s Vlky vše vyfoukl.