Noirs et blancs en couleur

64%
Noirs et blancs en couleur
Noirs et blancs en couleur

Film pojednává o zbytečnosti války a vychází z velice černohumorné situace. Francouzští vojáci žijí poklidně ve svém africkém táboře a žijí v souladu se svými německými sousedy, do té doby než se dozví, že si jejich země vyhlásili válku. Z přátel se stávají nepřátelé a hlasitě si oddechnou až po skončení konfliktu, kdy se utvrdí v tom, že válka nestojí za nic.




Fingon
16 886 bodů
8
Filmový debut mého oblíbence Annauda ve mně zanechal daleko lepší dojem než jeho dosud (psáno 3/2008) poslední film Sa Majesté Minor. Odehrává se kdesi v Africe (natočeno na Pobřeží slonoviny) během první světové války - nicméně kvůli odlehlosti této kolonie se francouzští i němečtí bwanové dozví o probíhajícím konfliktu až o rok později. Francouzští kolonisté považují válku jen za další oživení nudných všedních dnů a nábor černošských obyvatel jen za další důvod k jejich perzekuci, ale velmi rychle zjistí, že Němci se nedají...
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Režijní debut Noirs et blancs en couleur z roku 1976 jsem viděl poprvé před lety v zimě na promítání drážďanského filmového klubu a kamarád mě varoval, že to bude možná pěkná pitomost. Annaud za svůj celovečerní filmový debut získal Oskara za nejlepší zahraniční film, což jsem se dozvěděl až s odstupem času. Film pojednává o zbytečnosti války a vychází z velice černohumorné situace. Francouzští vojáci žijí poklidně ve svém africkém táboře a žijí v souladu se svými německými sousedy, do té doby než se dozví, že si jejich země vyhlásili válku. Z přátel se stávají nepřátelé a hlasitě si oddechnou až po skončení konfliktu, kdy se utvrdí v tom, že válka nestojí za nic. Film obsahuje řadu velice vtipných gagů a suchých hlášek a přitom je technicky výborně natočeným filmem. Annaud na svém webu popisuje martyrium s financováním snímku, které je velmi humorné. Jen ve zkratce měl velké problémy se svou arogancí, cpal se do kanceláří již etablovaných filmařů a stanovil si podmínky, ze kterých nebylo možné slevit. Film, jak už dnes víme, byl trefou do černého a pokud budete mít možnost ho vidět, pak neváhejte.

Dodatečné informace

Původní název:
Noirs et blancs en couleur (více)
  • Francie Noirs et blancs en couleur
  • Francie Bianco e nero a colori
  • Francie Black and White in Color
  • Francie Blanco y negro en color
  • Francie Czarne i biale w kolorze
  • Francie En vit man i Afrika
  • Francie Mavro kai aspro se hroma
  • Francie Mustaa ja valkoista väreissä
  • Francie Sehnsucht nach Afrika
  • Francie Siyahlar, beyazlar ve renkliler
Země původu:
Francie, Švýcarsko, NSR