Škola otců

74%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Moc pěkný film, který mi bůh ví proč tak dlouho unikal. Karel Höger v roli učitele, který nechce nic dát zadarmo, přesto je spravedlivý a dobrý. Snímek krásně ukazuje třídní i sociální rozdíly a dopad na děti, skvělá režie, hudba klasická pro padesátá léta. Moc hezký lidský snímek.
kawa
3 388 bodů
6
Toporný příběh učitele, který řeší manželskou krizi odchodem do malé vesnické školy. Na škole panuje atmosféra pseudospokojenosti, děti se neučí , ale dostávají výborné známky, podle přání mladého ambiciózního ředitele, který se chce především zavděčit předsedovi ONV a jeho ženě, s tím, že je to stupínek k povýšení. Hlavní hrdina jako jediný správný člověk v celé obci, bez chyb.... Slabý průměr.
Volpe
Volpe
1 736 bodů
6
U Školy otců mě zaujala poněkud rozporuplně jedna formální věc. Psychická a kritická propracovanost v kontrastu se zjednodušující dějovou schematičností. Na jedné straně je zde dáván velký prostor pro pochopení charakteru učitele Pelikána a porozumění motivací vedlejších postav. Na straně druhé je zde však přítomna dějová schematičnost v něčem až podobná filmům předchozí poloviny 50. let. Nalezli bychom zde atributizaci hlavní postavy jako světce, jenž pro ostatní trpí, zjednodušující reprezentaci celku i kostýmní klišé a poněkud černobílou kategorizaci. Film rozhodně nesnaží nenaplňovat přístup socialistického realismu k filmu – hlavní postava je psychicky propracována, kriticky se zde pohlíží na dělnictvo, jenž přejímá buržoazní zvyklosti či je zde kritika povyšování třídního uvědomění nad vzdělání – nicméně obsahuje některé zjednodušující prvky, které jsou sorele vlastní, a to ve výsledku nahlodává celkový dojem filmu.