Svědomí

76%
Svědomí
Plakát traileru
Ve filmu jsou konfrontovaná dvě zdánlivě různá psychologická traumata otce a syna. Pojišťovací úředník Karel Doležal přejede nešťastnou náhodou chlapce a z místa nehody ujede. Malý Jirka rozbije se spolužákem ve škole sochu. Jirka se o otcově zbabělém pochybení dozví, hluboce ho to ranní a ve škole se následně ke svému činu přizná. Pod synovým vlivem se vzchopí i otec a nakonec sám sebe udá policii. Samotné téma, psychologické prokreslení a motivace jednotlivých postav výrazně odlišily snímek od dobové produkce a jako takový byl kritizován.



Pete69
Pete69
29 761 bodů
8
Další Československá filmová paráda, která mi dlouho unikala. Příběh o svědomí, které po strašném činu dostihne skoro každého. Perfektní scénář, dobré herecké výkony a pěkné zpracování, které působí přirozeně a lidsky. Skvělé drama na závažné téma..80%
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Na tu dobu dost odvážné drama, jenže právě proto, že to je z tak dávné doby, se to nevyhnulo klasicky naivním chybkám. Jak scénaristickým, tak herecky přehrávajícím. Mladá Kačírková hot.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Jó, svědomí je sviňa - a Svědomí to hezky znázorňuje. Místy možná až příliš pohodová atmosféra a ve finále něco jako pohádková morální poučka pro mladé, ale takhle vkusně a zajímavě natočit natolik triviální námět není vůbec jednoduché. Krejčík to režijně zvládl na jedničku, pod hrdinou postupně přikládá dřevo na oheň a pomáhá si velmi vynalézavým vizuálním vyprávěním (ta panenka nebo zapomenutá rukavice jsou jak z filmu od Hitchcocka). Herecky také bez větších výhrad, hlavně syn mi vůbec nalezl na nervy a svou složitou úlohu vystřihl parádně..

Dodatečné informace

Původní název:
Svědomí (více)
  • Československo Svědomí
  • Československo Conscience
Premiéra v ČR:
25. 3. 1949
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění