Legenda o Mulan

77%
Legenda o Mulan
Starověká Čína. Ani Velká zeď nedokázala zadržet hordy bojovných Hunů, kteří napadli mírumilovnou Říši středu. Moudrý a mezi lidem oblíbený císař proto vyhlašuje mobilizaci - jeden muž z každé rodiny musí vstoupit do armády, která má v rozhodující bitvě odrazit vojska dobyvatelů. Mezitím se v jedné zapadlé vesničce připravuje poněkud rozjívená dívka Mulan na své první setkání se svatební dohazovačkou. Nejsvatějším úkolem každé mladé ženy jsou totiž vdavky a oddaná služba manželovi. Jedině v této roli přinese Mulan své rodině radost a úctu celé vesnice. Naneštěstí Mulan je na tuctovou nevěstu trochu divoká a tak její setkání s dohazovačkou dopadne zcela katastrofálně. Tuhle holku si nikdo nikdy nevezme! A k dovršení rodinného neštěstí přijíždí do vesničky císařští verbíři. Starý otec Mulan bude muset nastoupit do armády, protože v rodině není žádný jiný muž. Ještě téže noci se Mulan rozhodne. Aby zachránila otce, ostříhá si vlasy, převlékne se za chlapce a narukuje. V nastávajících nebezpečných dobrodružstvích naštěstí nebude sama. S pomocí duchů rodinných předků a rodinného draka strážného zachrání Mulan Čínu před krvelačnými hordami divokých Hunů a pro sebe a svou rodinu získá úctu celé země.



Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Ještě stará pěkná klasická Disney animace, známý příběh, za mě bohužel zbytečně moc písní, které přezpívané do Českého jazyka nezní určitě tak dobře jako v originále. Pěkné zpracování a celkově pěkný animák, který bych však na piedestal nestavěl - 70%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Éra Disneyovek apropriujících exotické motivy a feminismus je rozhodně zajímavá z hlediska historického, kulturního a marketingového. Z hlediska vypravěčského mě nikdy nepřestane fascinovat, že scénu komických výstupů Eddie Murphyho může vystřídat scéna vraždění dětí. Mulan je asi z těch důstojnějších příkladů, i když některé její prvky mají pořád tu nepříjemnou pachuť znásilnění kultury, kterou to přitom v nejmenším nechápe. Víc mi asi vadí nulová emocionální hloubka a neexistující linka - nemá to ostatně ani 90 minut a proskáče to dějem bez jakéhokoliv nadechnutí.
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Na Mulan jsem se těšil opravdu hodně, ale má očekávání byla nakonec snad ještě překonána. Opět se naplno potvrdilo, že jestli má animák představovat nějaký úsek lidské historie, tak jedině té asijské- její kultura a tradice jsou totiž pro evropského i amerického diváka přitažlivé sami o sobě, natož pak v nezaměnitelném disneyovském balení, které zajišťuje krásnou animaci, jímavou hudbu a nepřeberné množství skvělého humoru pro děti i dospělé. Jako vždy jsem neměl sebemenší problém dostat se blízko ke všem postavám a zcela s nimi sympatizovat, ať už to byl neodolatelný Murphyho Dráček, který mluví tak moc, až si ho divák zamiluje, nebo samotná Mulan, jejíž charakterní vývoj z prosté dívky ve válečného hrdinu je sice klišovitý až hanba, ale to je u těchto snímků přece povinností. Navíc velmi pěkný a z historického hlediska zajímavě upravený příběh a výborné akční vsuvky, které dokáží přilepit do křesla. Sečteno a podtrženo, Lví král se mi líbil trochu více, ale ani ten mi nepřinesl takovou porci královské a inteligentní zábavy, jakou disponuje tohle úžasné dobrodružství.

Dodatečné informace

Původní název:
Mulan (více)
  • USA Legenda o Mulan
  • USA Mulan
Země původu:
USA
Čeština:
Legenda o Mulan je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Legenda o Mulan


Podobné


Powered byJustWatch