Halloween 4: Návrat Michaela Myerse

63%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6.5
Návrat Michaela Myerse už mě nenadchnul tolik, jako jeho dvě první řádění. Od Halloweenu 3, který byl jen slepou uličkou je to ale opět návrat k určité hororové kvalitě. Monstrum bylo tentokrát méně ve stínu a chybělo mi více napětí, navíc už byl až neuvěřitelně nesmrtelný. Hororová klasika - dobré.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
10
Po značném průseru předchozího třetího dílu této série přišel návrat Michaela Myerse a v plné parádě. A jak se říká, vyhodilo to sérii zpět do sedla. Největším milníkem je, že Michaelovi byla dodána jeho specifická maska, která se tímto už stala součástí jeho vražedného charakteru. Spolu s ním se kupodivu vrací i Dr. Sam Loomis snažící se obyvatele městečka varovat. Bohužel se nevrací Laurie Stroge v podání Jamie lee Curtis. Příběh se odehrává deset let po události v druhém díle a opět na Halloweenský svátek. Michael si tentokrát vyhlédl novou oběť. Svoji neteř Jamie. Noc hrůzy je neodvratitelná. Po dějové stránce vlastně ani není o co stát, ale je to natočeno tak, že si s tím tvůrci vystačili a natočili film téměř ukázkově. Tady je vidět, jak lze z mála udělat více. Jako Michaelův nůž nabroušená melodie opět prořezává děsivou atmosféru a tím se snaží ponechat diváka v děsivosti a napětí. Takže co tu máme. Michael Myers vs. Dr Sam Loomis, ke kterým jsou přiřazeni nové postavy. Děj se odehrává v době halloweenské noci a byť není nijak složitý, filmově je zpracovaný dobře. Tvůrci se příběh pokusili obměnit postavami a nebyl to nijak špatný tah. Zajímavostí je, že role malé Jemie byla svěřena neznámé Danielle Harris, pro kterou to byl v rámci celovečerního filmu debut. A vynikla. Série tedy zažila slušný restart, čímž byla zachráněna.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Ve vší její tuposti je na sérii Halloween cosi zajímavého. Asi že je to slasher tak čistý, jak jen může. Se všemi klady a zápory, bizarnostmi a klišé.
hrumsrt
hrumsrt
9 318 bodů
6
Ono skoro cokoli by po třetím parazitickém dílu bylo celkem snesitelné. Ale vlastně tenhle návrat jsem si i docela užil, i když to televizní podání a snaha točit další díl je daleko silnější, než přijít s nějakou kvalitou, která by se původním Carpenterovým kouskům přiblížila.. Začíná se znovu, s jinými novými postavami, jaké sice nemají ani ze třetiny takový zapamatovatelný charakter, ale minimálně obstojně fungují jako těla, která legendárnímu a nelítostnému Michaelovi Mayersovi stojí v cestě.. Televizní podání, v němž se Michael Mayers snaží sejmout jednu malou holku a ono mu to zoufale nejde, a někdy dokonce stačí, aby proti němu stála parta buranů jen s tím, co najdou doma, a nesmrtelný sériový vrah je proti nim bezmocný.. Čtvrtý Halloween je průměrný a absolutně nestíhá na nejlepší kousky série, chybí mu cokoli navíc, co by ho dělalo více než televizním.. Ovšem jako slasher to obstojí, navíc ta finální naháněčka opravdu celkem ujde.. Svižná podívaná, která je v rámci Halloweenu ještě snad i nadprůměrná.. 60%
Matli
Matli
8 300 bodů
6
Kvalitu prvních dvou dílů si čtyřka sice drží, ale už nenabízí nic nového. Z pohledu dnešní doby je to jen dobré průměrné pokračování. 52%
Zlobert
Zlobert
3 155 bodů
8
po tragické trojce jsem se na čtvrtou část skutečně těšil, protože jsem věděl že ať to bude kvalitativně jakékoliv, alespoň v tom budou zábavné mordy. a ejhle, čtverka překvapila, jako fakt hodně. super dějová linka, která sice na dvoku navazuje trochu kostrbatě, přesto elegantně ve smyslu že lépe to asi ani udělat nešlo, nádherná kamera, která sérii posouvá vizuálně úplně někam jinam, asi nejlepší verze a využití ústředního motivu z celé série, skvělé mordy nakonec taky jsou, vizuálně zajímavý úvod a dobře napsané postavy to vše dělá ze čtyřky naprosto parádní podívanou. chtěl jsem dát čtyři z pěti ale závěrečná scéna mě naprosto rozsekala tím jak bravurně zakončuje ságu (i když ne úplně originálně). tedy spíš jak by mohla bravurně zakončit ságu. každopádně, pokud chcete vidět halloween pusťe si jedničku, dvojku a čtyřku. jde o skvělou trilogii ke které se kvalitativně nepříblížilo žádné další pokračování, včetně velebeného halloweenu H20.