Stůj při mně

77%

Komentáře a recenze 9

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7.5
Stůj při mně je více než cokoli jiného filmem o přátelství. Škoda, že je u nás snímek takřka neznámý, protože jsou myšlenkou by dokázal oslovit i dnešní generaci. Navíc se jedná o jednu z nejlepších knižních adaptací Stephena Kinga. Rob Reiner se totiž knihy držel zcela striktně a tak místy působí až doslovným opisem. Herecky skvěle zahrané ať už od mlaďochu v čele Riverem (věčná škoda tohoto talentu), tak od starší party v čele s Kieferem Sutherlandem.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7.5
Krásný dobrodružný snímek a pěší road movie čtyř dospívajících kamarádů, je to o přátelství, získávání ostruh a vypadá to neskutečně čistě a realisticky. Pěkný lidský snímek bez příkras, který nemá vyloženě silný scénář, ale má opravdovou hloubku, která není na první pohled patrná.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Na jedno použití ucházející. Nějak tak jsem se úplně nesžil s hrdiny, což je asi můj největší problém s tímhle filmem. Dozajista stojí právě na tom, a když se ten kontakt navázat nepodaří, není šance.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
V Čechách nepříliš známý film Roba Reinera Stůj při mně (Standy by Me, 1986) je jednou z nejlepších adaptací Stephena Kinga vůbec. Příběh vypráví o čtyřech chlapcích žijících v americkém Oregonu roku 1959, kterým se ztratí kamarád. To léto se jim změní život. Kluk se totiž vypravil do lesa na borůvky a už se nevrátil. Kamarádi se proto rozhodnou najít jeho tělo. V originále se novela jmenuje právě Body. Cestou zažívají podivné příhody, které vyvrcholí nálezem kamaráda. V hlavních rolích náročných dětských partů vynikli herci River Phoenix, Will Wheaton (skutečně oblíbený Castle ze stejnojmenného seriálu, jenž je v češtině Castle na zabití) nebezpečného výrostka ztvárnil Kiefer Sutherland a vzpomínajícího muže Richard Dreyfuss. Pokud jste tento krásný nostalgický film neviděli, určitě to napravte.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Knihu jsem stále bohužel nečetl, ale přesto se nebojím prohlásit, že tenhle snímek je výbornou adaptací. Jsou v něm veškeré ingredience, které dělají tvorbu Stephena Kinga tak osobitou a význačnou - problematický vztah hrdinů s rodiči, ztráta někoho milovaného, Maine v padesátých letech minulého století, střet s fyzicky silnějším nepřítelem a dospívání dětských protagonistů během série symbolických událostí. Jednoduchý příběh je lemován putováním hrdinů za cílem, jehož naplnění postupně ustupuje dílčím situacím, rozhovorům a flashbackům, během nichž se z dětí stávají plnohodnotné charaktery a otázky ohledně smrti, náklonnosti a přátelství nabývají konkrétních významů. Tempo je sice občas hodně nijaké a záporné postavy přehnaně zlé (jako tradičně u Kinga), ale síla pohodového vyprávění a nesentimentálního sdělení vítězí, a když v závěru zazní nádherná píseň od Bena E. Kinga, má jeden chuť vzít spacák a vyrazit s kamarády na prosluněnou túru - jen místo mrtvoly bych hledal radši spící krásku nebo zatoulaný pivní soudek...
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
4
Dobře se na to kouká, ale chybí tomu propracovanost, jenž postavám v knize dávala smysl. Když kluci ve dilmu říkají to co říkají, tak tak činí, jelikož to bylo někde napsáno. Jde z toho cejtit papír. Papír, na lterém to smysl dává.
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
6
Hezký film o čtyřech klucích a jejich přatelství, kteří se vydali na dobrodružnou cestu, aby našli mrtvolu jednoho hocha. Film je téměř o ničem, jen založen na putování a dialozích čtveřice hochů. Příjemná hudba, skvělé herecké výkony, ale, čekal jsem něco víc a neustále jsem doufal v nějakej šok na konci filmu, ale ničeho jsem se nedočkal. Pro mě velké zklamání.
Floridsky
4 376 bodů
8
Jedna z nejlépe zfilmovaných povídek od Stephena Kinga!